Oldalak

2019. december 22., vasárnap

Karácsonyi mini csokitorták


Nem tudom, hogy lesz-e időm karácsony előtt posztot írni, fotózni - még sütni se túl sok.... - ezért köszöntés gyanánt feldobom ide ezeket a csinos, kicsi tortácskákat.

  • A töltelék a kedvenc csokitortám krémje.
  • A tésztakarikák egy sima, kakaós piskótalapból kerültek kiszúrásra.
  • A tetejét díszíti: ehető aranyporral megszórt grillázs, házi fondantból formázott nyalóka és csillag.

Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

 
 

 

2019. december 15., vasárnap

Hóember muffin


Adventi készülődés keretében készült ez a díszes, vidám muffin a gyerekek örömére. Petrával együtt alkottuk, sőt, a nagyja díszítést ő maga végezte. Így születtek keze nyomán a különböző szem-és arckifejezések, színessebbé téve az összképet. :-)
 
Recept-linket most nem tudok írni, egy vaníliás muffin alapreceptet keresgéltem és két receptből tettem össze a végeredményt.
 
Kerek aljú muffin-formával még jobb lett volna, de most csak virágalakú állt rendelkezésre. :-D
 
 
Hozzávalók (28 db):
2 tojás
25 dkg cukor
12 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Ízesítésre: csokicsepp és aszalt barackdarabok (opcionális)
 
Díszítéshez:
5dkg fehércsokoládé
1 teáskanál olaj
Marcipán
Némi kakaópor, vérnarancs vagy rumaroma
 
A tojásokat a cukorokkal habosra kevertem, majd hozzáadtam a puha vajat. Ezután alacsony fokozaton kanalanként adagoltam a sütőporral vegyített lisztet a tejjel felváltva. A végén jól átkevertem az egészet és beleszórtam a csokicseppeket, aszalványokat. Szilikonos maffin-formába töltve (lehet papírban is sütni) 180 fokon ~15 perc alatt világosra sütöttem.
A muffinok alja lett a sütemény teteje, ezeket óvatosan megkentem gőz felett az olajjal felolvasztott fehércsokoládéval. Amikor megkötött mandulamarcipánból orrokat és szemet, szájat formáztunk. Az orr szinezéséhez vérnarancsaromát használtunk, a szemhez-szájhoz kakaóport.
 
 

2019. december 9., hétfő

Töltött zsemle túróval, nosztalgiával :-)


Imádtam gyermekkoromban egy tartalmas leves vagy egytálétel után a töltött zsemlét szári nagymamámnál, de valahogy sohasem készítettem magam. El is feledkeztem róla... A hétvégén szüleimnél voltam és anyu javasolta, hogy 8 db szikkadt zsemléből készítsünk töltött zsemlét. Azonnal kapható voltam a dologra... :-))
Ha akad otthon szárazabb zsemle, tojás és túró, álljatok neki Ti is! ;-)
 
Hozzávalók:
8 db szikkadt zsemle
2 tojás
40dkg túró
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola (opcionális)
10 dkg vaj
~3 dl cukros tej
 
1. A zsemlék tetejét vékonyan levágom, a zsemléket kibelezem. (A kiszedett tésztára szükség lesz még)
2. Jénai tálat kivajazok, a tejet elkeverem ~1 evőkanál cukorral egy nagyobb tálban.
3. Az egész tojást a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, majd megy bele a túró, mazsola. Legvégül hozzákeverem a zsemléből kibelezett, összetépkedett tésztát.
4. A kibelezett zsemléket kívül-belül a cukros tejbe forgatom, majd a kivajazott jénaiba teszem őket.
5. A zsemléket megtöltöm a túrötöltelékkel.
6. A tetőket is a tejbe áztatom, lezárom a zsemléket és mindegyik tetejére teszek egy kiskanálnyi vajat.
7. 180 fokos sütőben ~25 perc alatt ropogósra sütöm.
 
 
 
 

2019. december 1., vasárnap

Könnyű diós kuglóf

 
Valaki nagyon kiváncsi... :-D
Vanilinnél láttam meg ezt a receptet, ami szerelem volt első látásra. Olyan puhának, könnyednek tünt a képen a kuglóf és a recept sem volt túl bonyolult. Így hát neki is láttam... :-)
 
A hozzávalókon csak annyit változtattam, hogy
  • cukor helyett nádcukorral készült,
  • narancshéjjal ízesítettem a tésztát és
  • csokicseppekkel tettem még izgalmasabbá.
Isteni, igazi karácsonyi illat lett a lakásban a sülő diós tésztától, így igazán megkoronázta Advent első vasárnapját ez a sütemény.
 
Magában vagy lekvárral fogyasztva is remek - a lányok uzsonnás dobozába is került belőle. Próbáljátok ki bátran! :-)
 
Köszönöm még egyszer a receptet Vanilin!
 
Hozzávalók: 
Tészta:20 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
4 tojás
10 dkg vaj
14 dkg natúr joghurt
fél csomag sütőpor
egy csipet só
18 dkg cukor (nálam nád)
Reszelt narancshéj, csokicsepp (opcionális)

Díszítés:
kevés porcukor

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a dióval, a sütőporral és a sóval.
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és azzal is habosra keverjük. Ebbe a tojásos-vajas részbe belekeverjük a joghurtot, végül a lisztes keveréket a csokicseppekkel.
Zsírozott-lisztezett kuglófformába öntjük a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a süteményt és kb. 50 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a kuglóf.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintva tálaljuk.