Roskadásig
teli a fügefánk a Kőrös-parton, annyira, hogy a hasunk degeszre tömésén kívül
más tervet is kellett kovácsolni...
Főztem már
fügedzsemet fixálóval fügéből és cukorból, de az nem jött be annyira, mint az
anno Görögországból hozott fügelekvárok.
Utána
olvastam hát a témának és fahájjal, gyömbérrel és citrommal ízesítve igazán
fenséges lett a végeredmény. Most már én is elégedetten dőlhettem hátra.
Alig várom,
hogy palacsintát kenhessek meg ezzel a finomsággal.
Hozzávalók:
2,5 kg füge
50dkg cukor
2 zacskó 3:1
zseléfix (1 zacskó 1,25 kg gyümölcshöz elég)
1 kiskanál
fahéj
1 kiskanál
gyömbér (friss)
1 citrom
leve és héja
A fügét
megmostam, a szárát levágtam és felaprítottam. Hozzáadtam a cukrot és
botmixerrel pürésítettem. Fűszereztem, elkevertem és tűzre tettem. Forrás után
5 percig főztem és tiszta üvegekbe töltöttem. Az üvegeket a fixáló leírása
alapján azonnal fejre fordítottam 1 perc erejéig.
Nagyon finom lehet ez a fügedzsem annyira guszta! Akár palacsintába de fánkhoz is szívesen kanalaznék belőle:)
VálaszTörlésNagyon finom lehetett ez a fűszeres dzsem, a színe is nagyon szép. Apukámnál is szépen terem már, sokat ettünk is belőle, aztán dzsem is lesz majd, de bőven lesz a másodtermésből is. Csak azt még ki kell várni... 😊
VálaszTörlésCsodásan néz ki! Biztos, hogy isteni finom! :)
VálaszTörlésIge, kell valami savanykás hozzá. Túl édes magában nekem is. Nagyon szép képek.
VálaszTörlésCsodás ez a lekvár! Na ezért szeretnék évek óta én is fügefát, de két próbálkozás már kudarcba fulladt- nem élték át a telet. Így csak irigykedem csendben... :D
VálaszTörlésSzívesen nyalakodnék én is a fügedzsemedből - nagyon guszta! :) Nálunk nem lesz idén, mert ahogy érik a füge, megeszik a rigók.:( valamit ki kellene találnunk, hogy kicselezzük őket...
VálaszTörlés