Már az utolsó másodkötésből érett fügéket is leszüreteltük a darazsak elől. A belseje pirosabb, édesebb, mint az első kötésből származó gyümölcsöknél. Én mindkettőt egyformán szeretem.
A keksz alapjául a Veronika kekszemet vettem, csak aszalványok helyett fügeszelet került a tetejére és a tésztába került két evőkanál saját fügedzsem is.
Hozzávalók:
10dkg liszt
10dkg cukor
14dkg zabpehely
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
12dkg margarin
1tojás
2 evőkanál fügedzsem (opcionális)
1csomag vaníliás cukor
8 szem füge
1 marék csokicsepp
A tojást a cukorral, dzsemmel és puha margarinnal habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, zabpehellyel és a cukorral. Hozzáadtam a fahéjat és a vaníliás cukrot. A száraz hozzávalókat kanalanként, alacsony fokozaton adtam a tojásos keverékhez. Legvégül a csokicsepp ment bele. Ragacsos, kanállal formázható tésztát kaptam.
Sütőpapírral borított lemezre kanállal dió nagyságú golyókat formáztam a tésztából. A tésztagolyókra rányomkodtam a fügeszeleteket. 180 fokos sütőben ~15 perc alatt készre sütöttem őket.
Nagyon mutatós finomságot sütöttél!
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki a kekszeid! Finom lehetett a fügével, amiből sosem lehet eleget enni :-)
VálaszTörlésMilyen különleges lett! Örülhetnek a gyerekek, ha megtalálják az uzsonnás dobozban.
VálaszTörlésOlyan ritkán használok fügét, pedig milyen finom lehet ez a keksz. :)
VálaszTörlésZsuzsám, ez tényleg nagyon finom! elkészítettem, persze laktózmentessé átvariálva. Nagy siker lett! Köszönöm a receptet! Puszi!
VálaszTörlésDe jól néznek ki a fügés kekszek! Saját fügetermés... Én csak álmodozok róla, nálunk nem akar megmaradni. De nem adom fel, még teszek egy próbát. Habár lehet, itt a Börzsöny lábánál nem a legmegfelelőbb neki a hely.
VálaszTörlés