Oldalak

2022. január 30., vasárnap

Károlyi kalács

Vagy húsz éve ragasztottam be ezt a receptet a kis füzetembe, valahonnan fénymásoltam, de már egészen elfeledkeztem róla. Amikor a lányok kicsik voltak, sokszor elkésztettem, de már régen nem jutott eszembe. 

Egy finom kelt csigáról van szó, ami ragacsos és édes a ráöntött tejszíntől. Eredetileg jóval több cukorral volt a recept, de csökkentettem rajta. 

Egy tartalmas leves után remek választás! Én gulyás leves után tálaltam.


Hozzávalók:

50 dkg liszt

4 tojássárga

2 dkg élesztő

4 dkg porcukor

1 csipet só

3 dl langyos tej

10 dkg olvasztott vaj

Töltelék:

1 marék vagdalt dió

1 marék csokoládé darab vagy csepp

1 evőkanál holland kakaópor

Áztatott mazsola

15 dkg vaj 10 dkg porcukorral kikeverve

Öntet:

2 dl tejszín 10 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral kikeverve


A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát kell gyúrni a felfuttatott élesztővel, duplájára keleszteni.

Ujjnyi vastagra kell nyújtani a megkelt tésztát, megkenni a vajas cukorral és megszórni a mazsolával, csokival, dióval, kakaóporral. Feltekerni és csigákra szeletelni.

A csigákat vajjal kikent tepsibe kell helyezni, mehetnek egymás mellé.  A locsoló tejszín felével meglocsolni a csigákat. ~180 fokon negyed óra sütés után ráönteni a maradék tejszínt és készre sütni.






6 megjegyzés:

  1. De guszták lettek, szívesen megennék most egyet 😊. Nagyon finomak lehetnek a gazdag töltelékkel!
    Kakaós vagy diós csigát én is szoktam sütni, fahéjjal ízesítve, de ezek már nálunk is rég voltak.

    VálaszTörlés
  2. Most egy nagyot nyeltem. :D Az egyik kedvenc kelt tésztám a Ferdinánd tekercs, és ez nagyon hasonlít rá, csak még felvan turbózva dióval, csokival és mazsolával. Azt hiszem én is elkell készítsem, hisz semmi kétség, hogy nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta, egészen megkívántam most egy kis kelt tésztát ? Sajnos dióm nincs de majd kitalálok valamit:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki, s milyen finom lehet ilyen gazdagon!

    VálaszTörlés
  5. Éppen van kimaradt dióm - ilyen kalácshoz fogom felhasználni! :)

    VálaszTörlés
  6. Zsuzsám! Ez a kalács isteni! :) Megsütöttem és csak legekben lehet róla beszélni! :) Köszönöm a receptet! Puszi! :)

    VálaszTörlés