Egy finom kelt csigáról van szó, ami ragacsos és édes a ráöntött tejszíntől. Eredetileg jóval több cukorral volt a recept, de csökkentettem rajta.
Egy tartalmas leves után remek választás! Én gulyás leves után tálaltam.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 tojássárga
2 dkg élesztő
4 dkg porcukor
1 csipet só
3 dl langyos tej
10 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
1 marék vagdalt dió
1 marék csokoládé darab vagy csepp
1 evőkanál holland kakaópor
Áztatott mazsola15 dkg vaj 10 dkg porcukorral kikeverve
Öntet:
2 dl tejszín 10 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral kikeverve
A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát kell gyúrni a felfuttatott élesztővel, duplájára keleszteni.
Ujjnyi vastagra kell nyújtani a megkelt tésztát, megkenni a vajas cukorral és megszórni a mazsolával, csokival, dióval, kakaóporral. Feltekerni és csigákra szeletelni.
A csigákat vajjal kikent tepsibe kell helyezni, mehetnek egymás mellé. A locsoló tejszín felével meglocsolni a csigákat. ~180 fokon negyed óra sütés után ráönteni a maradék tejszínt és készre sütni.
De guszták lettek, szívesen megennék most egyet 😊. Nagyon finomak lehetnek a gazdag töltelékkel!
VálaszTörlésKakaós vagy diós csigát én is szoktam sütni, fahéjjal ízesítve, de ezek már nálunk is rég voltak.
Most egy nagyot nyeltem. :D Az egyik kedvenc kelt tésztám a Ferdinánd tekercs, és ez nagyon hasonlít rá, csak még felvan turbózva dióval, csokival és mazsolával. Azt hiszem én is elkell készítsem, hisz semmi kétség, hogy nagyon finom! :)
VálaszTörlésNagyon guszta, egészen megkívántam most egy kis kelt tésztát ? Sajnos dióm nincs de majd kitalálok valamit:)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, s milyen finom lehet ilyen gazdagon!
VálaszTörlésÉppen van kimaradt dióm - ilyen kalácshoz fogom felhasználni! :)
VálaszTörlésZsuzsám! Ez a kalács isteni! :) Megsütöttem és csak legekben lehet róla beszélni! :) Köszönöm a receptet! Puszi! :)
VálaszTörlés