Oldalak

2014. május 30., péntek

Óvodai ballagási tortácska :)


Istenkém, most született ez a gyerek és már iskolába készül.... 
:(
:)
Tényleg hihetetlen, hogy milyen ütemben rohan az idő, Veronikám szeptembertől az iskolapadot koptatja majd. Lezajlott múlt héten az óvodai ballagási ünnepség is és bár egyenlőre még csak formálisan - mert nyáron is mennek a lányok néhány hetet oviba - de elbúcsúztunk az óvodától. 

A ballagási kívánságok mellett - új kerékpár, iskolatáska, kis tündér baba :) - egy szerény tortaóhajt is megfogalmazott az én kis/nagylányom: "Szeretnék egy olyan szivárványos csokitortát, mint amilyen Boginak volt. Csokis legyen a külseje és legyek rajta én háttal, rajtam a táskám, ahogyan megyek az iskolába." :-))))

Hát íme.....


Nem a legkidolgozottabb tortám de időhiány és a nagy meleg miatt most ilyenre sikerült. (Majd megfőttünk a ballagási ünnepségen.....) Veronikám imádta kívül-belül és ez a lényeg.

Drága kislányom, sok szerencsét és kitartást Neked az iskolai évekhez! <3





2014. május 28., szerda

Kertész torta


Biztos nem okozok nagy meglepetést, ha elárulom, ez a torta egy kertész születésnapjára készült. :) Nincs is nagyobb öröm annál - szerintem -, ha valakinek a hivatása a hobbija is egyben. Egyszer olvastam valahol, hogy az a szerencsés ember, aki reggel felkel, este lefekszik, és a kettő között azt csinálja amit szeret. :)

Maga a torta a kedvenc csokikrémemmel lett megtöltve, bevonatnak pedig a szokásos házi fondant-ot kapta. Került rá fondant-ból fácska, virágok, kövek és a fontos szerszámok: lapát, fűrész, kis gereblye, öntözőkanna, na meg egy fűnyíró. 

A füves hatást zöldre festékkel összemorzsolt kókuszreszelékkel értem el, a "föld" pedig a tortapiskótából elcsent piskótamorzsa volt. :)

2014. május 25., vasárnap

Veronika keksz újra és újra... :)

 

Szinte nem telik el hét nálunk zabkeksz nélkül, de a legtöbbször - természetesen :-D - Veronika keksz nélkül. 
 

Az idő folyamán az alábbiakon változtattam az alaprecepten:

  • barna- vagy nádcukorral készítem
  • csokidarabok helyett csokicseppel sütöm (imádom ezt a "találmányt", nem olvad szét a kekszben úgy mint a darabolt táblás csoki)
  • mazsola helyett aszalt áfonyával ízesítem, mert az puhább lesz a kekszben és nem égnek meg a sütőben a tésztából kikukucskáló részei (a mazsola igen könnyen megég)

Hozzávalók:

10dkg liszt
10dkg nád vagy barna cukor
14dkg zabpehely
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
12dkg vaj margarin
1tojás
1csomag vaníliás cukor
1 marék tetszés szerinti keverék az alábbiakból: csoki darabkák, aszalt áfonya, diódarabok, tejkaramella darabok, aszalt sárgabarack felkockázva
 
A tojást a puha margarinnal és a cukorral habosra keverem.
A lisztet összevegyítem a sütőporral, zabpehellyel. Hozzáadom a fahéjat és a vaníliás cukrot. 
A lisztes keveréket a tojásos krémhez adom, jól elkeverem.
Hozzádolgozom az aszalt gyümölcsös-csokis-diós keveréket
Sütőpapírral borított lemezre nedves kézzel dió nagyságú golyókat formázok. Ha túl lágy a tészta, akkor kiskanállal rakok halmokat a sütőpapírra.
Ezután nedves kiskanállal kissé ellapítom a sütiket és 180 fokos sütőben 12 perc alatt készre sütöm őket.

2014. május 22., csütörtök

Whiskys üveg torta fűvel, cigivel, nőcivel, focival...azaz...


...azaz minden, amit a 16 éves fiadtól legszívesebben eltiltanál (na jó, a focit kivéve :-D), szóval mindez rajta a tortáján....

Kriszti mindig magasabbra emeli a lécet ha tortát szeretne tőlem: az utolsó pillanatban módosított Zöld-fehér virágos, majd a Grillcsirke torta után megtalált a következő feladat. : "Kellene egy torta a 16 éves keresztfiunknak, amin a következők szerepelnek: whiskys üveg, cigi, meztelen nő, marihuána levél...ja és még a Fradi valahova. Mindez gesztenyésben és 16 szeletben."

Ilyen sok minden ennyire kis felületen?? Ekkor jött a fejtörés és tervezgetés, rajzolgatás és ez jött ki belőle. Szerintem ütős lett! :)

Maga a torta főtt krémes gesztenyetorta házi fondant bevonattal. A tortaalapot fehérrel burkoltam le, majd ecsettel festettem be barnás-vörösre (kakaópor, víz és egy kis piros festék segítségével.)
 
A sárga részeket, szegélyeket utólag kentem át ehető arannyal.

A feliratokat fehér krémmel, papírból csavart nyomózsák segítségével készítettem.

Készítettem néhány fázisfotót is az alakulásról. Helyett kapott rajta minden: a vadkender, a női sziluett (szerintem ennyi bőven elég a szexis vonalból), egy Fradi szív, na meg a cigaretta.

Jajj, csak az én lányaimnak ne kelljen majd ilyet csinálni.... :-DDD


2014. május 19., hétfő

Pöttyös Panna torta :)

 

Ki ne ismerné gyermekkorunkból a méltán népszererű, kedves könyvet, a Pöttyös Pannát? :)

Unokahúgom kislányának Boginak, ez most a kedvenc története, ezt a könyvet olvastatja rongyosra a szülőkkel. Így aztán adva is volt egyszerűen a téma a 4. szülinapjára a tortához.

Magát a tortát színes piskótalapokból állítottam össze a kedvenc csokikrémem segítségével. A bevonat a szokásos házi fondant volt, a figura és a pöttyök azonban marcipánból készültek.

Több száz kilométert utaztattuk ezt a tortát, de Bogi arcát látva - nagyon megérte! Isten éltessen sokáig Bogika még egyszer! <3



2014. május 15., csütörtök

Hal a tortában :)

 

Horgász témájú csokitortát kellett készítenem a közelmúltban, amihez a témán és az ízesítésen kívül nem volt más instrukció. Átnéztem jó néhány művet a témában, de nem volt kedvem "horgászbácsi-tóparti csendélet" jellegűt készíteni. Gondoltam legyen kicsit viccesebb, színesebb, így került egy nagy hal egyenesen a tortába... :)

Maga a torta a kedvenc csokitortámból készült másfélszeres adagból. A hal bevonata és a horgászbot anyaga a szokásos házi fondant volt.

A vízhez kevertem egy nagyon könnyű, vaníliapudinggal lazított főtt krémet. Ezt színeztem kékre és kócosan a tortára kentem mindenfelé.

Egy ehetetlen anyagot - egy rövid damilt - felhasználtam a díszítéshez, hogy élethűbbé varázsoljam a kis horgászbotot vonszoló hatalmas halat. :)

Isten éltesse Laci bácsit sokáig! 



2014. május 12., hétfő

"Jó reggelt!" keksz - zabpehellyel, kakaósan



Pár hete mutattam be itt a blogon a "Jó reggelt!" keksz házi változatát, amelyre Ildi KOKKI oldalán bukkantam. Azóta már háromszor elkészítettem ezt a finomságot, a legutóbb kakaós változatban is. Ez most az abszolút kedvenc itthon! :)

Közben kaptam egy üzenetet Martinellitől, hogy a recept alapján ő is elkészítette ezt a kekszet újabb ízekkel kombinálva: dióval és kávéval. Legközelebb így sütöm meg én is! :)

Hozzávalók:
27dkg liszt
3 dkg cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
15 dkg puha vaj
7 dkg barna cukor
1 ek méz
1 ek tejszín vagy tej
1 ek vaníliás cukor
1 egész tojás
3 ek zabpehely (Ildinél szeletelt mandula)
4 dkg aszalt gyümölcs (Nálam aszalt szilva,áfonya)
1 evőkanál csokicsepp (enélkül nincs is keksz nálunk :-D)

A hozzávalókból - az aszalványok és a csokicsepp kivételével - gyors mozdulatokkal puha - mint a linzer - tésztát gyúrtam. Ahogy összeállt, hozzáadtam az aszalványokat és a csokit, összedolgoztam. Egy  nejlon zacskóra hasábbá formáztam - lehetőleg téglalap keresztmetszettel - és fél órára a fagyasztóba tettem.
A kifagyott tésztából éles késsel vékony szeleteket vágtam. Sütőpapírral fedett lemezen, 170 fokos sütőben 10 perc alatt készre sütöttem a kekszeket.

2014. május 9., péntek

Bodzaszörp és díj :)

 
 
Nemrég kaptam egy Kreatív blog díjat Csigabigétől és Jankától, amit nagyon köszönök nekik! Büszkén teszem be a virtuális gyűjteményembe ezt a darabot is.Úgy láttam, már végigsöpört a blogokon ez az elismerés, így ha nem baj, tovább már nem adom, viszont bárki elviheti szabadon. :)

A dicsekvés mellé hoztam egy kis receptet is: a bodzaszörpét, ahogyan immár harmadik éve készítem. Egy kis cetlin hánykolódott a recept a szakácskönyvembe, most elmentem ide, a virtuális receptgyűjteményembe is.

Hozzávalók:

40 db bodzavirág
4kg cukor
3 liter víz
4 db citrom
10dkg citromsav
1 csapott teáskanál szalicil
1 csapott teáskanál borkősav

A citromot alaposan megmosom, felszeletelem. Egy hatalmas edénybe - én műanyag hordóba - öntöm a cukrot és rádobálom a virágokat, a citromot. Hozzáadom a tartósítókat és felöntöm vízzel. 5 napon át állni hagyom, minden nap felkeverem, majd leszűröm és tiszta üvegekbe töltöm.

Én dupla adagot készítek minden évben és szeptemberre még soha nem maradt egy csepp sem. :)) Nyári kánikulában, hűtött, buborékos ásványvízzel a legfinomabb!! 

Ajándéknak sem utolsó dolog ilyet készíteni, a képen látható csatos üvegek meglepetésnek készültek, az oldalukra préselt bodzavirágot ragasztottam és szárított citromkarikát akasztottam. Ugye milyen kreatív vagyok? ;-DD

Ami még biztosan készül majd a nyáron nálam szörp-ügyben: ribizliszörp! :)




2014. május 7., szerda

Kézimunkázós torta - emeletesen, gesztenyésen

 

Krisztivel nagyon jó kis kapcsolat működik közöttünk: ő gyönyörűeket horgol a kislányaimnak - és nekem :-) - én pedig tortát készítek neki a jeles alkalmakra (pl. : poncsós torta, Dart Wader torta). 

Most a születésnapjára készítettem egy tortát, amin szerette volna ha nagy hangsúlyt kap a horgolási szenvedélye.

Sok ilyen tortát végigtanulmányoztam, a legtöbbet az egyik kedvenc tortásomnál, Millynél. Aztán megálmodtam majd megalkottam a saját verziómat. :)

Maga a torta főtt krémes gesztenyetorta volt házi fondant borítással. A figurák egy része szintén fondant-ból, a többi marcipánból készült.

Isten éltessen Kriszti sokáig! :))





2014. május 4., vasárnap

Finom torta - dióval és nosztalgiával :)

 

Egy sütemény Anyák napján, amit anyukámmal készítettünk az ő anyukájának receptje alapján. <3

Egy igazi, békebeli, krémes finomság nagymamám receptárából. Vendégposztnak is beillik ez a bejegyzés, mert a piskótát Anyukám sütötte még Húsvétkor, én meg a tölteléket készítettem el és fejeztem be a tortát. 

Számtalanszor ettünk ilyet gyerekkoromban, sőt, még Anyu is az ő gyerekkorában. A lefotózott receptben csak a krémen változtattam kicsit, vanília pudinggal lazítottam azt. Pudingos finomítást a mama is végzett rajta időnként csak ez nem lett a recept mellé írva.

A krém most így készült: 

3dl tejet 15 dkg cukorral és egy csomag vaníliás pudingporral sűrűre főztem, kihűtöttem. A vajat habosra kevertem 2 zacskó vaníliás cukorral, hozzákevertem a pudingot és a darált diót. Ezzel a krémmel töltöttem meg a kettévágott piskótát úgy, hogy a tetejére is jusson vékonyan.