Magam sem tudom mióta van megjelölve ez a recept egy Reader's Digest újságban az elkészítésre várva...
Azaz tudom, 2013 áprilisa óta, hiszen akkori az ominózus szám. :-))
Azaz tudom, 2013 áprilisa óta, hiszen akkori az ominózus szám. :-))
A recept egy finn séftől, Sikke Sumari-tól származik, aki ezt javasolta a recept mellé: "Fogyasztása egy úriember társaságában, eszpresszókávé és konyak mellett javalt."
Az eredeti receptben 2 lapot kell sütni - "Úriember sütemény a neve" - és azok közé tölteni a krémet. Én kicsit tortásítottam a dolgon: 3 lap készült, így magasabban tortaszerűbb lett. A tetejére is hagytam egy kis krémet.
Megtaláltam egy finn oldalon az eredeti receptet is itt. :-)
Egy nagyon csokis, könnyű torta a végeredmény, amivel hamar el lehet telni. Biztos jó hozzá a konyak, de mivel azt nem szeretem, maradtam az úriembernél: a férjemnél, Valentin napi ebédhez fogyasztottuk a lányainkkal együtt. :-))
Ribizliöntettel és tejszínhabrózsával tálaltam.
Megtaláltam egy finn oldalon az eredeti receptet is itt. :-)
Egy nagyon csokis, könnyű torta a végeredmény, amivel hamar el lehet telni. Biztos jó hozzá a konyak, de mivel azt nem szeretem, maradtam az úriembernél: a férjemnél, Valentin napi ebédhez fogyasztottuk a lányainkkal együtt. :-))
Ribizliöntettel és tejszínhabrózsával tálaltam.
Hozzávalók:
Tészta:
5 tojásfehérje
30dkg cukor (én csak a felét tettem!!)
20dkg mogyoró (nálam dió)
2 evőkanál kakaópor
Krém:
5 tojássárgája
1dl tejszín
10dkg cukor
15dkg étcsokoládé
15dkg vaj
A tésztához a fehérjéket habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és olvadásig kevertem. A darált diót és kakaóport fakanál segítségével vegyítettem a habba. Sütőpapírral fedett lemezre három ~20cm átmérőjű lapot kentem belőle. ~180 fokon ~20 perc alatt készre sütöttem, hagytam kihűlni.
A krémhez a tojássárgát a cukorral, tejszínnel simára kevertem, majd gőz felett besűrítettem. Beleolvasztottam a csokit és a vajat majd hagytam kihűlni. Amikor már kenhetővé vált, összetöltöttem vele a lapokat.
Végül is két úriemberrel ültetek asztalhoz :D Csokis élvezetnek tűnik.
VálaszTörlésBiztos nagyon finom, szeretem az ilyen jellegű tésztákat, a neve pedig tök helyes. Ki is fogom majd próbálni, csak beszerzek előtte egy konyakozó úriembert, hogy tökéletes legyen az élmény DDDDD :)
VálaszTörlés:-D
TörlésEz nagyon finom lehet. Hasonló tortákat szoktam én is sütni. Általában mandulát teszek a tésztájába, de szoktam mogyoróval is készíteni. Itt északon nem olyan édes a cukor, mint otthon. Jó ötlet volt, hogy nem tetted bele az egész mennyiséget. Nagyon édes lett volna.
VálaszTörlésMilyen szép az utolsó kép! Fogyasszátok egészséggel úriembereddel :)
VálaszTörlésNagyon vonzó számomra ezzel a kis ribizliöntettel!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, finom lehetett a csoki és a ribizli együtt :-) Nagyon tetszik a neve is :-)
VálaszTörlésNem lehetne úriasszonyokkal együtt eszegetni ezt a finom sütit? Itt vagyok például mindjárt én!:)
VálaszTörlésIstenien néz ki a tortád! :)
VálaszTörlésMesés, Zsuzsa!
VálaszTörlésNagyon köszönöm mindenkinek a kedves -és pozitív- véleményt! <3
Törlés