Oldalak

2017. december 22., péntek

Habcsók kúpocska és Békés Karácsonyt! :-)


Nem tudom, hogy mennyire adják vissza a képek a halványzöld színt, de ilyen színben pompáznak ezek a helyes kis habcsókok. :-)
A modern forma a karácsonyfa alakját próbálja szimbolizálni, rajta a díszekkel - a színes és arany cukorral.
Van egy habcsók recept már a blogon cukorsziruppal, de ezek most egyszerűbben készültek.
 

Nagyon békés, boldog Karácsonyi Ünnepeket kívánok minden olvasómak és minden erre tévedőknek! :-)

 
Hozzávalók:
2 db tojásfehérje
12,5 dkg porcukor
Pár csepp zöld festék
Cukorgyöngyök
 
Egy fémtálban a fehérjét, pocukrot, festéket elkevertem. Közben egy akkora lábosban vizet forraltam, mint amekkora tetejére a tálat felrakhatom. Gőz felett, elektromos keverővel addig kevertem a fehérjét, míg tömör habot nem kaptam.
A habot sima csöves nyomózsákból sütőpapírral fedett lemezre formáltam.
Megszórtam a tetejét cukorkával.
Én most tepsistől a cserépkályha tetejére tettem száradni a habcsókot, de 100 fokos sütőben is készre szárítható.
 
 
 

2017. december 16., szombat

Mini Stollen a Parókia konyhájából-játékára


Ani által a Parókai konyhájából blogon hírdetett karácsonyi játék buzdított fel arra, hogy megsüssem és megkóstoljam ezt a német, ünnepi édességet, a Stollent.
 
Sokszor láttam már újságokban a receptet és a kész, csomagolt Stolleneket a boltok polcain, de valahogy sosem kapott el a vágy, hogy megkóstoljam, vagy kipróbáljam.
 
Most azonban keresgéltem a német honlapokon és letettem a voksomat egy sütőporral készült mini változat mellett. Azért hangsúlyozom a sütőport, mert úgy látom, hogy a receptek fele ezzel, a másik fele élesztővel készül. De mindegyikben azonos a linzertészta, a kandírozott citrushéj, a mazsola, a mandula, a vastag réteg porcukor, na meg a klasszikus forma - amit, mint megtudtam: a bepólyált Jézuskát hivatott ábrázolni. Óhh, ez egy csodás gondolat....
 
Tulajdonképpen egy tartalmas gyümölcskenyérhez tudnám az ízvilágot hasonlítani, amelyben remekül érződik a vaj - mindenképpen azzal érdemes készíteni!
 
Gasztroajándéknak sem utolsó ötlet, főleg ilyen helyes kapszlikban! ;-)
 
Hozzávalók (8 db 5,5x8 cm Stollenhez):
 
25dkg liszt
7,5dkg porcukor
1 tojás
15dkg vaj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál rum
1 csipet só
1 csomag vaníliás cukor
5dkg kandírozott citrushéj
5dkg mazsola
5dkg mandulaforgács
 
A kandírozott héj és mandula kivételével a hozzávalókból puha linzertésztát gyúrtam, majd beledolgoztam a kandírozott gyümölcsöket és mandulát is. Helyes, téglalap alakú papír-sütőpormákba osztottam el a tésztát: akkora hengereket alakítottam ki, amekkorák a formákba befértek. A tetejét úgy formáztam, hogy kétoldalt benyomkodtam a tésztát olyan módon, hogy középen egy sávban kiemelkedjen a közepe.
180 fokon ~12 perc alatt világosbarnára sütöttem.
A tetejét vastagon meghintettem porcukorral.
Most már csak el kell dugnom valahova Karácsonyig...... :-)))
 
 

2017. december 3., vasárnap

Aranymogyorós kockák, azaz kekszek (aszalt sárgabarackkal)



Jajj, de rég nem sütöttem és nem jelentkeztem..., de Advent első hétvégéje nem múlhat el valami finomság nélkül... :-)
Az ötletet egy, a citromos sajtkeksznél már említett, apró könyvecskéből vettem. Ebben csupa-csupa négyzet alakú kekszötlet található. Most az "Aranydiós kockára" esett a választásom, amelyből - pucolt dió hiányában - "Aranymogyorós kocka" lett frenetikus eredménnyel.
 
Az aszalt sárgabarack és mogyoró a citrom-és narancshéjjal igazi, karácsonyi ízvilág. Nekem a moszkauer jutott eszembe róla, csak a csoki hiányzott.
 
Kicsit macerásnak tűnik készíteni, de nagyon különleges, próbáljátok ki! Gasztroajándéknak sem utolsó szép csomagolással ellátva. ;-)
Hozzávalók:
 
Alaptészta:
15dkg liszt
8dkg barnacukor
5dkg vaj
 
Rátét:
1 narancs leve és héja
Fél citrom leve és héja
7dkg aszalt sárgabarack
7dkg barnacukor
7dkg vágott mandula (vagy dió)
2 teáskanál liszt
 
A narancs és citrom kifacsart levét 150ml-re egészítettem ki vízzel, ebben 15 percig főztem az aszalt sárgabarackot. Leszűrtem, a levet félretettem. A kihűlt barackot apró kockákra vágtam.
 
A tészta hozzávalóit a hideg vajjal összemorzsoltam. Nem fog összeállni (!!), amolyan vizes homok-szerű tésztamorzsa lesz belőle. Ezt a morzsát egy 26x17 cm-es, szögletes formát kibélelő sütőpapírra nyomkodtam ~4-5 mm vastagon.
 
A tésztamorzsát 10 percig 180 fokon világosra sütöttem.
 
Közben a barackkockákhoz hozzáadtam a reszelt citrushéjakat, a lisztet, cukorot, vágott mandulát és 60ml barack-főzőlevet - ezt az egészet összerottyantottam.
 
A világosra sütött tésztára kentem egyenletesen a barackos masszát (vigyázva, hogy mindig lefelé húzzam a kést, hogy ne szedjem fel a tésztát) és újabb 10 perc alatt készre sütöttem.
 
A kihűlt tésztát éles késsel tetszés szerinti kockákra vágtam.
 
 
 

 

2017. november 1., szerda

Fánk torta (donut cake) 10. szülinapra


Büszke 10 éves
Az idő sajnos megállíthatatlanul rohan...., Veronikám október 29-én ünnepelte a 10. szülinapját. A nagy esemény mellé szülinapi buli is dukált (10 vendég gyerekkel a saját kettőmön kívül....), na és persze egy személyre szabott szülinapi torta. :-D

Az ünnepelt szeletel
 
Először cápás tortát szeretett volna a kislányom, ugyanis nemrég - szemletakargatásokkal közbeiktatva -  megnézte a Cápa című klasszikus filmet és azóta nagyon érdeklik a cápák. De mondtam neki, hogy a barátnői nem biztos, hogy értékelnének egy ilyen ötletet, legyen valami kevésbé visszataszító és kicsit csajos.
 
Így a következő - már nekem is tesző :-D - ötlet mellett maradtunk: legyen egy nagy fánk alakú torta, lyukas belsővel, rózsaszín cukormázzal és szines cukrokkal.
 
Nem is volt nehéz a kivitelezés és szerintem nagyon pofás lett. A burkolat házi fondán volt, a szalagot a szélére cellux segítségével készítettem. :-DD A belseje étcsokis és erdei gyümölcsös krém volt.
 
Persze ennyi fánkkal nem úsztam meg, igaziakat is sütnöm kellett különböző bevonattal és szórattal. Ennek a receptjét legközelebb hozom.
 
Isten éltessen drága kislányom nagyon-nagyon sokáig!!! <3

 
 
 
 

2017. október 8., vasárnap

Citromos-áfonyás zabkeksz


Már sokszor leírtam, hogy nagyon szeretjük a zabkekszeket. :-) Szeptember elején Konyhamalacka blogján láttam meg a következő áldozatomat - a "Citromos-áfonyás zabkekszet" - amit muszáj volt megsütnöm. Nem is csalódtam a választásban: egyszerű, gyors és nagyon finom. :-)
 
Az eredeti recept ízesítését egy kicsit feldúsítottam: csokicseppek és vagdalt dió is került a tésztába.
 
A siker nagyságát nem csak a gyorsaság jelzi - a villámgyors elpusztítás - hanem, az is, hogy Petra vitt belőle a suliba és a tanítónő rögtön kérte a receptet. :-D
 
Formára nekem ducibbak lettek mint Malackáé, az ő kekszei laposabbak. Lehet, hogy egyszerűen csak magasabb halmokat formáztam kiskanállal az adagolásnál.
 
Köszi a szuper receptet Malacka! ;-)
 
Hozzávalók:
 
10 dkg olvasztott vaj
10 dkg nádcukor
1 csomag vaníliás cukor
12 dkg zabpehely ( apró szemű )
3 evőkanál liszt
2 tojás
1 citrom reszelt héja
5-7 dkg aszalt áfonya
3dkg csokicsepp (az eredeti receptben nem szerepel)
3 dkg vagdalt dió  (az eredeti receptben nem szerepel)

A hozzávalókat fakanállal összekevertem, fóliával lefedtem és 30 percig pihentettem.
Előmelegítettem a sütőt.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre kanalaztam a tésztamasszából, távol egymástól dió nagyságú halmocskákat
180 fokon, 10-15 perc alatt aranybarnára sütöttem.
 
 
 

2017. szeptember 23., szombat

Őszibarackos-túrós galette

 
Idén nyáron sem győzten gyártani a morzsapitéket különböző gyümölcsökkel - ami a legjobb langyosan egy gombóc fagyival.... - ezért a végén már vágytam valami új, gyümölcsös süteményre. Ekkor láttam meg Jankánál egy galette receptet, melyet már régóta terveztem kipróbálni. Most nem is késlekedtem tovább... :-)
 
Nálam gyümölcsnek őszibarack került ebbe a finomságba, és az egészet megtúrboztam egy kevés tejfölös-cukrozott túróval. Látnotok kellett volna a sebességet, amivel elfogyott......
 
Egyszerű, rusztikus, gyönyörű, isteni finom......
 
Köszönöm Janka, készül ez még nálam ezerféle verzióban! ;-)
 
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt (nálam a fele Graham)
13 dkg vaj
2 evőkanél nádcukor
1 csipet só
3-4 evőkanál hideg ásványvíz
töltelék:
5 db őszibarack
10dkg túró-egy evőkanál tejföllel és cukorral
6 dkg nádcukor
1 kiskanál. étkezési keményítő
1 evőkanál citromlé
kevés búzadara a tészta alá
1 tojássárga a lekenéshez
 
A tészta hozzávalóiból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kész tésztát becsomagoltam és 2 óra hosszára a hűtőbe tettem.
A gyümölcsöt megpucoltam, összevágtam majd elkevertem a cukorra, keményítővel, citromlével.
A túrót némi tejföllel, cukorral elkevertem.
A pihent tésztát 3mm vastag körré nyújtottam lisztezett gyúródeszkán. Egy tepsire helyeztem, melyet megszórtam némi búzadarával. A tészta közepére halmoztam a gyümölcsöt úgy, hogy 3-4cm perem maradjon szabadon körben. A túrót rápötyögtettem. A tészta szélét felhajtottam.
A felhajtott tészta részt tojássárgájával megkentem és megszórtam bőven nádcukorral.
180 fokon ~fél óra alatt világasra sütöttem.
 
 

2017. szeptember 16., szombat

Sárgabarackos pitetorta


Nagyon szeretjük a pitéket, hiszen könnyen elkészíthetők és gyümülcsösek, ezen kívűl nyáron isteniek egy gombóc fagyival. :-)
Ez a pite eredetileg őszibarackra íródott, de én sárgabarackkal készítettem el a dzsemfőzés közepén. Szerintem bármilyen gyümölccsel bátran kipróbálhatjátok!
Hozzávalók:
Tészta:
20dkg liszt
12dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
2-3 evőkanál víz
Töltelék:
3 tojássárga
1,5 dl tejföl
20dkg cukor
3dkg liszt
Fahéj
~40dkg sárga-vagy őszibarack
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam- lisztezett gyúródeszkán kinyújtottam, majd kibéleltem vele egy pitetálat. A leeső tésztadarabokból csíkokat vágtam.
A kinyújtott tésztát kiraktam sárgabarack szeletekkel.
Egy tálban összekevertem a töltelék hozzávalóit - ezt a gyümölcsre öntöttem. A csíkokra vágott tésztával dekoráltam a tetejét.
180 fokos sütőben ~30 perc alatt készre sütöttem - a tölteléknek meg kell szilárdulnia!

2017. augusztus 28., hétfő

Ördögös csokitorta


Igencsak el vagyok maradva a bejegyzésekkel, de azért igyekszem időnként jelentkezni...Köszönöm azoknak akik érdeklődtek a hogylétem felelől. :-) Igazából csak nem sok időm jut a sütésre, fotózgatásra mostanában, de azért nem szeretném leépíteni a recepttáramat. :-)
 
 
Ez a torta még farsangkor készült, a kisebbik lányom osztálya számára. Ördögnek öltöztek be az első osztály közös produkciója keretében - ez hát a téma apropója. A férjem az egyik szmk-s Petránál, így ajánlotta fel általam a gyerekeknek ezt a tortát.
 
Maga a torta a kedvenc csokitortám volt, a tetejére a 16 kis (osztálylétszám) és a 2 nagyobbacska angyalt (tanítónénik) marcipánból készítettem. Hogy teljes legyen a csoda, a belseje a csokikrém mellett színes piskótalapokat rejtett. :-)
 
Hoztam egy fotót is a lányokkról - egyéni jelmezben - és egy picit büszkélkedem: egyrészt magukkal a lánykáimmal, másrészt: magam készítettem a jelmezeteket: Veronika cukrász volt (:-DDD), Petra pedig az amerikai szabadság szobor(ebben anyu is segített) - és ezzel ő különdíjat is nyert. :-)
Nem túl jó kép, de íme néhány ördög - Petra elől, középső :-)

2017. augusztus 20., vasárnap

Csokoládés-epres torta



Még nyár kezdetének, az eperszezon közepének a termése ez a csokitorta.
 
A recept itt található, a kedvenc csokitortám leírása alapján. A belsejében a csokikrém zamatos eperdarabokat rejt és a bevonat ezúttal csokoládé ganache volt.
 
Csokolédé ganache: 1 dl tejszínt felforraltam és 11dkg étcsokoládét törtem bele. Addig kevergettem, amíg egynemű és selymes lett. Akinek nem elég édes, az egy evőkanál mézzel is gazdagíthatja. Ezzel vontam be - kenőkés segítségével - a már betöltött és lehűtött tortát.
 
Szerintem itt nem is fontos a tökéletesre elkent felület, lehet kicsit kócosra hagyni a bevonatot, meghagyni imitt-amott a kenőkés nyomát - ettől nagyon csábító lesz.
 
A ganache előnye a magában, gőz felett olvasztott étcsokoládéval szemben, hogy nem törik szeleteléskor, mert a hozzáadott tejszín meglágyítja a textúráját.
 
Próbáljátok ki magában, vagy gyümölccsel gazdagítva. Aki nem akarja vajjal-margarinnal készíteni a krémet (bár ez esetben ez egyáltalán nem vajas jellegű töltelék, nagyon finom!), az a vajat helyettesítheti 3 dl keményre vert tejszínnel is.

2017. július 29., szombat

Menyasszonyi torta júliusi gyümölcsökkel-burkolat nélkül


Edina és Gyuszi
Még májusban készítettem egy különleges, modern menyasszonyi tortát - cukorburkolat nélkül, rengeteg gyümölccsel díszítve. Unokaöcséméknek - akik éppen az esküvőjükre készültek - nagyon megtetszett, így férjemmel megbeszéltük, hogy ezt kapják tőlünk nászajándékba. :-)
 
A torta alja szintén naturális volt, egy nagy akácfa-szelet lekezelve, ezt újra a férjem készítette el.

A három szint közé fém állvány volt beépítve, 15 cm magas volt egy réteg.
 
A töltelék felül túrós-málnás, középen mascarponés-oreo kekszes, alul étcsokoládés-erdei gyümölcsös volt.
 
Július lévén a gyümölcsréteget: ribizli, egres, szeder, áfonya, meggy és szőlő alkották.
 
Szórásra még a másik tortánál kaptam egy speciális porcukrot, ami nem olvad meg a nedvességtől olyan gyorsan.

Az esküvőn hatalmas sikere volt, az utolsó morzsáig elfogyott, ennél nem is kell több. Kicsit pironkodtam, amikor a jelentkeznek kellett, hogy ki is készítette, de túl vagyok ezen is.... :-DD
 
Isten éltesse az ifjú párt, Edina és Gyuszi legyenek nagyon boldogok!!! <3
 
 

2017. július 2., vasárnap

Diós-lekváros kosárka

 
Június elején készítettem ezeket a kosárkákat a férjem unokaöccsének a lakodalmába. A receptet itt találtam, nagyon jól bevált, köszönöm.
 
Idáig úgy sütöttem kosárkát, hogy diós linzerből megsütöttem a kosarakat, majg főtt, málnás krémmel töltöttem meg őket, végül bevontam csokimázzal. Így is, úgy is finom, de ez a mai recept kevésbé macerás. :-)
 
Nemsokára készül a friss barackdzsem, kipróbálom majd azzal is.
 
Hozzávalók:
 
A tésztához     
30 dkg liszt
12 dkg margarin
12 dkg porcukor
2 db tojássárgája

A habhoz
2 db tojásfehérje
12 dkg kristálycukor
15 dkg dió (darált)
Fél citrom reszelt héj

A töltelékhez
15 dkg sárgabarack lekvár

A tészta hozzávalóíból linzertésztát gyúrtam. A linzert 2-3 mm vastagra nyújtattam és akkora köröket szaggattam belőle, hogy ki tudjam bélelni a fém kosárkákat.
Mindegyik kosár aljába egy teáskanálnyi baracklekvárt tettem.
A tojásfehérjét habbá vertem beletettem a cukrot - azt olvadásig kevertem - majd ment bele a citromhéjjal elkevert darált diót.
A diós habot elosztottam a kosarakba.
180 fokon ~20 percig sütöttem, majd meghintettem némi porcukorral.

2017. június 14., szerda

Cseresznyés ricottatorta


Kaptam két doboz ricotta sajtot és roskadozott az udvaron a cseresznyefa a gyümölcstől - ez késztetett arra, hogy a Google keresőbe beírjam: "ricotta cseresznye torta" és az első kattintás után döntöttem is a Dolce Vita blog receptje mellett.
 
Egy könnyed, nyárias torta a végeredmény, aminek íze hasonlít a klasszikus sajttortára. Egyszerű, de annál nagyszerűbb. A blog bejegyzés megjegyzés részében olvastam egy olvasói kérdésre való reagálásnál, hogy sima túróval is elkészítehető alapos turmixolás után.
 
Mi egy-egy gombóc fagyival ettük a gyerekekkel. :-D
 
Próbáljátok ki akár más gyümölccsel is.
 
 Hozzávalók:
 
50 dkg ricotta
 30 dkg cseresznye
 4 tojás
 7 dkg cukornak (nálam nád)
 1 dl tejszín
 8 dkg durumliszt (nálam fele sima, fele teljes kiőrlésű)
 1 citrom reszelt héja
 25dkg cseresznye
 vaj a forma kikenéséhez
 
Keverjünk a cukrot a ricottához, majd a tejszínt, a 4 egész tojást, a citrom reszelt héját, végül a lisztet.

A megmosott és kimagozott cseresznyét keverjünk óvatosan a ricotta krémhez.

Vajazzunk ki és szórjunk meg liszttel egy 18 cm-s, kapcsos tortaformát, öntsük bele a ricottakrémet, 160 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 45-50 percig (a teteje barnuljon kicsit meg, és emelkedjen fel).
 
 

2017. június 1., csütörtök

Menyasszonyi torta gyümölcsökkel, burkolat nélkül


Nagy megtiszteltetés ért még májusban. :-)
Egykori cukrász főnököm és mentorom megkért, hogy a lánya esküvőjére készítsek menyasszonyi tortát. A menyasszonynak ugyanis a manapság olyan divatos, burkolat nélküli torták tetszenek sok gyümölccsel, ahol kilátszik a töltelék és a tortalapok széle. Volt főnököm pedig még a hagyományos menyasszonyi torták világában alkotott hófehér burkolattal és rengeteg rózsával, és azt mondta, ilyet nem szeretne csinálni, de a lánya azért meg kell, hogy kapja. :-)
Így átbeszéltük a nagyságot, az ízt, a gyümölcsöket és közösen beszereztük az alapanyagokat.
A torta alja szintén naturális volt, egy nagy akácfa-szelet lekezelve.
A három szint közé fém állvány volt beépítve, 15 cm magas volt egy réteg.
A töltelék túrós-epres krém volt mindegyik szinten.
Május lévén a gyümölcsréteget: eper, szeder, áfonya és málna alkották.
Szórásra kaptam egy speciális porcukrot, ami nem olvad meg a nedvességtől olyan gyorsan.

Kicsit szkeptikus voltam amikor nekiálltam, de ahogy kész lett - teljesen beleszerettem..... Én is ilyet szeretnék, ha még egyszer férjhez mennék........ :-)))

Az esküvőn hatalmas sikere volt, az utolsó morzsáig elfogyott, ennél nem is kell több.
Isten éltesse az ifjú párt, legyenek nagyon boldogok!!!

Margoként azért megjegyezném Veronika lányom véleményét, amikor kész lett a nagy mű: "Húúú anya, nagyon szép....., de biztos, hogy befejezted??" :-DD

2017. május 19., péntek

Sült túrótorta kekszalappal - 33. Blogkóstolóra&Pünkösdi játékra



Az állandó időhiány miatt úgy döntöttem, két legyet ütök egy csapásra. :-):
A XXXIII. Blogkóstolóra, amely Márti konyhájában zajlik éppen, Kisilditől kellett receptet választanom. Közben az egyik kedvenc blogomon, a Parókia konyháján Ani pünkösdi játékot hírdetett: sárga-piros színvilágú finomságokkal.
Így Kisilditől egy sült túrótortát választottam cseresznyeszósszal, ami - a kolléganőmtől kapott tanyasi tojásoknak hála! - sárga színben pompázik a gyümölcsréteg alatt.


Igazi nyáreleji finomság, várjatok vele a cseresznyeszezonig, vagy készítsétek el most, eperrel! :-)
Márti, Ildi, Ani, köszönöm, hogy veletek játszhattam!
A tortaalaphoz:
15 dkg keksz
10 dkg vaj
3-4 dkg darált dió

A töltelékhez:
50 dkg friss tehéntúró (ha több van, jobb)
15 dkg cukor
3 tojás
2 dl tej
2 dl tejföl
1 csomag vaníliapuding
1 vanília kikapart belseje (vagy 2-3 csomag vaníliáscukor) 
1 citrom reszelt héja
5 dkg mazsola (kihagyható)

A tetejére:
~20 dkg gyümölcs (nálam fagyasztott cseresznye)
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Fél citrom reszelt héj
A kekszet ledaráljuk, összekeverjük a darált dióval és az olvasztott vajjal, majd egy zsírpapírral kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk erősen.
Előmelegített sütöben 180 fokon 10 percig sütjük.
Közben mixerrel összekeverjük a töltelék hozzávalóit és az elősütött tortalapra öntjük és tovább sütjük 45-50 percig, addig, amíg a teteje is megszilárdul, a pereme meg szép rózsaszínes-piros lesz.
A gyümölcsfeltéthez a cseresznyéből, cukorból, pudingporból sűrű öntetet főzünk.
A kihűlt túrótorta tetejét megkenjük a gyümölcsöntettel.