Oldalak

2019. október 13., vasárnap

Pónifej torta


Nagyon népszerűek mostanában a kis alapterületű, magas torták, amelyek valamilyen lófejet ábrázolnak - póni, unikornis, de láttam már ilyet macskásban, sőt, Harry Potteresben is. Én most egy klasszikus, barna lófej mellett döntöttem szivárványos sörény és egyebek nélkül. :-D
 
A tortát 2 db, kisebb kerületű tortából állítottam össze úgy, hogy van közöttük egy fém lap három vékony lábbal - ez biztosítja a stabilitást. Elkezdtem tölteni a lapokat, beletettem a fémállványt, majd azon folytattam tovább.
 
A töltelék étcsokis-erdei gyümölcsös volt, kívülről pedig vajas csokikrémmel vontam be egyenletesen. Ebből készült a sörény is, a kiegészítők pedig házi fondantból.
 
Azért egy kis csiloogást én is vittem bele a végén ételspray segítségével. :-DD Egész jó lett... :-)
 
 

2019. október 6., vasárnap

Dominó szelet - nosztalgiával

 
Ilyesmi volt a bicskei változat.
Kaptam nővéremtől egy csomag marcipánt, erről jutott eszembe egy gyermekkori ízemlék: a bicskei Randevú cukrászdából az egyik kedvenc sütim, a Dominó. Egy hasáb alakú csokikrémes szeletről van szó, melynek tetejét marcipánréteg borított és a sütmény alulról - a marcipánebvonatig - ki volt mártva csokiba. A tetejét pedig olvasztott csokoládéval dominó-minta dísztített. Nagy
on szerettem... Ennek emléke alapján készült el a saját verzióm:

Kakaós piskótalapok, a kedvenc csokitortám krémje, marcipánbevonat és dominó-díszítés. A csokiba kimártás elmaradt, mert nem akartam nagy pancsolást véghezvinni a konyhába... :-D ... és szerintem így is csillagos ötös lett az íze.
 
Petrám vitte a dominók felét az iskolába - Petra napi köszöntésre. A segítségem is ő volt a kivitelezésben, ezt fotó is bizonyítja. :-)
 
Isten éltessen még egyszer Petukám! <3
 
Készítettem egyébként már dominó szeletet a Váncza-projekt keretében, házi pilótakeksz- és kókuszos süti formájában is.
 
Hozzávalók:
 
Piskóta:
6 db tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor (holland, keserű)
 
Krém:
3 dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé 
25dkg vaj vagy margarin
 
Díszítés:
15dkg marcipán
4dkg étcsokoládé
 
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek és kanalanként hozzáadom a cukrot. Pár perc múlva belekeverem a sárgáját, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport és ezt óvatosan a tésztába vegyítem. Én két nagy lapot kentem ki belőle sütőpapírra - olyan vékonyat mint a doboslap - és 180fokon ~15 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).
A krémhez tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főzök. Ha kész, gyorsan beleolvasztok 200 g étcsokit! (Ettől lesz isteni csokis, nem szabad a mennyiséggel spórolni! Tibi vagy Boci étcsokit szoktam hozzá használni) Ha kihűlt a puding a lágy vajjal vagy margarinnal habosra keverem.
A két nagy lapot úgy osztom, hogy 3 réteg piskóta legyen belőle. Ezeket összetöltöm a csokikrémmel úgy, hogy a tetejére is jusson vékonyan.
Egy óra dermesztés után a porcukros felületen kinyújtott marcipánlappal befedem.
Másnap szeletelhető és gőz felett olvasztott étcsokoládéval papírtölcsérből díszíthető.