Oldalak

2019. október 6., vasárnap

Dominó szelet - nosztalgiával

 
Ilyesmi volt a bicskei változat.
Kaptam nővéremtől egy csomag marcipánt, erről jutott eszembe egy gyermekkori ízemlék: a bicskei Randevú cukrászdából az egyik kedvenc sütim, a Dominó. Egy hasáb alakú csokikrémes szeletről van szó, melynek tetejét marcipánréteg borított és a sütmény alulról - a marcipánebvonatig - ki volt mártva csokiba. A tetejét pedig olvasztott csokoládéval dominó-minta dísztített. Nagy
on szerettem... Ennek emléke alapján készült el a saját verzióm:

Kakaós piskótalapok, a kedvenc csokitortám krémje, marcipánbevonat és dominó-díszítés. A csokiba kimártás elmaradt, mert nem akartam nagy pancsolást véghezvinni a konyhába... :-D ... és szerintem így is csillagos ötös lett az íze.
 
Petrám vitte a dominók felét az iskolába - Petra napi köszöntésre. A segítségem is ő volt a kivitelezésben, ezt fotó is bizonyítja. :-)
 
Isten éltessen még egyszer Petukám! <3
 
Készítettem egyébként már dominó szeletet a Váncza-projekt keretében, házi pilótakeksz- és kókuszos süti formájában is.
 
Hozzávalók:
 
Piskóta:
6 db tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor (holland, keserű)
 
Krém:
3 dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé 
25dkg vaj vagy margarin
 
Díszítés:
15dkg marcipán
4dkg étcsokoládé
 
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek és kanalanként hozzáadom a cukrot. Pár perc múlva belekeverem a sárgáját, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport és ezt óvatosan a tésztába vegyítem. Én két nagy lapot kentem ki belőle sütőpapírra - olyan vékonyat mint a doboslap - és 180fokon ~15 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).
A krémhez tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főzök. Ha kész, gyorsan beleolvasztok 200 g étcsokit! (Ettől lesz isteni csokis, nem szabad a mennyiséggel spórolni! Tibi vagy Boci étcsokit szoktam hozzá használni) Ha kihűlt a puding a lágy vajjal vagy margarinnal habosra keverem.
A két nagy lapot úgy osztom, hogy 3 réteg piskóta legyen belőle. Ezeket összetöltöm a csokikrémmel úgy, hogy a tetejére is jusson vékonyan.
Egy óra dermesztés után a porcukros felületen kinyújtott marcipánlappal befedem.
Másnap szeletelhető és gőz felett olvasztott étcsokoládéval papírtölcsérből díszíthető.
 
 
 

 

9 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és finom lehet. Akinek ilyen segítsége van annak könnyű:-))

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek, de hát ügyes segítőd is volt hozzá :-)
    Isten éltesse Petrát, minden jót és szépet kívánok neki!

    VálaszTörlés
  3. Húúú, de jól néznek ki... bár nem rajongok a marcipánért, azért megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  4. Mert nosztalgiázni jó! :-) Így különösen, mert egy remek recepttel lettünk gazdagabbak! Nagyon jól néz ki, ügyesek vagytok! Petrának pedig utólag is boldog névnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm nektek, tényleg finomak voltak.

    VálaszTörlés
  6. Hú,de nagyon jól néz ki. Szívesen megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon ügyesek vagytok. Boldog névnapot Petrának!

    VálaszTörlés
  8. Biztos nagyon finomak voltak a dominókockáitok - nagyon mutatós sütike.

    VálaszTörlés