Oldalak

2020. április 13., hétfő

Mézes zserbó - Kellemes Húsvéti Ünnepeket!


Annyira egymásra van most hangolódva a család és úgy csalogat a hátó udvarra a napsütés, hogy majdnem el is feledkeztem a húsvéti posztról. :-)
Pedig egy nagy-nagy gyerekkori kedvencemet vettem elő nagymamám recepttárából, a mézes zserbót. Meg kell mondanom, isteni finom lett és nagyon nosztalgikus. Még a kakós mázat is a mama útmutatásai alapján kevertem, nem könnyítettem olvasztott étcsokoládéval.
 
Készült még: mandulás kocka, linzer és isler is, most igazán kitettem magamért. Na meg a nekem segítő leányaim is.
 
Boldog, békés, egészségben gazdag Húsvétot mindenkinek!
 
Hozzávalók:
Tészta:
1 tojás
15 dkg cukor
3 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
1 kiskanál szódabikarbóna
45 dkg liszt
Krém:
2 evőkanál liszt
2 dl tej
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
Baracklekvár
Bevonat:
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
3dkg vaj
 
A tésztához a liszten kívül minden hozzávalót gőz felett habosra kevertem. Ez a meleg keverék ment az átszitált liszthez - linzer-állagú tésztát gyúrtam belőle. Ha nagyon kemény, mehet bele még egy kis tej. A tésztát négy részre osztottam és ~2 mm vékony lapokra nyújtottam.
A lapokat sütőpapíron ~190 fokos sütőben világosra sütöttem, vigyázat, ne égjen oda!
A krémhez a tejből, lisztből besamelt főztem, kihűtöttem.
A vajból, porcukorból habos krémet kevertem, ebbe vegyítettem a besamelt.
Megtöltöttem a lapokat ebben a sorrendben: lap, krém, lap, baracklekvár, lap, krém, lap.
A mázhoz a kakaót a cukorral összekevertem és annyi vizet adtam hozzá, hogy éppen keverhető legyen. Ezt sűrűre főztem kis lángon. Ekkor ment hozzá a vaj és már kentem is a sütemény tetejére.
 
Egy éjszakát hagytam puhulni, másnap a legjobb, mert összepuhul.
 
 
 
 
 
 

2020. április 5., vasárnap

Rizskoch meggyel #maradjotthon#


Veronika lányom kérése volt szárazbableves és rizskoch, miért is mondtam volna rá nemet. :-) (Pláne, hogy sokszor ötletszegény vagyok az ebédfőzést illetően... )  Készült rizskoch már nálam eperszezon idején eperszósszal nyakonöntve, most a nagymamám szokása szerint: meggyel megszórva. Mama mindig így készítette, nem is emlékszem meggy-mentes változatra. Most is az ő jól bevált receptjéhez ragaszkodtam.
 
Hozzávalók: 
25dkg rizs
1 liter tej
2dl víz
Csipet só
15dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
2dkg mazsola
5 db tojás
2 púpos evőkanál liszt
5 dkg vaj
1 marék meggy (befőtt vagy fagyasztott)
 
A rizst a vízzel egy nagy edényben elkezdtem melegíteni. Amikor felszívta az összes vizet hozzáöntöttem a tejet és a sót, majd fedő alatt - gyakran megkeverve - 20 perc alatt puhára főztem. Ekkor belekevertem a cukrot és vaníliás cukrot, valamint a mazsolát és lefedve egy órán át állni hagytam.
A vajat a tojássárgákkal habosra kevertem, a fehérjékből kemény habot vertem. A sárgájás keveréket és a lisztet a tejberizshez adtam, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot is.

Zsírozott lisztezett tepsibe (24x34cm) öntöttem, megszórtam a meggyel  200 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütöttem.