Annyira egymásra van most hangolódva a család és úgy csalogat a hátó udvarra a napsütés, hogy majdnem el is feledkeztem a húsvéti posztról. :-)
Pedig egy nagy-nagy gyerekkori kedvencemet vettem elő nagymamám recepttárából, a mézes zserbót. Meg kell mondanom, isteni finom lett és nagyon nosztalgikus. Még a kakós mázat is a mama útmutatásai alapján kevertem, nem könnyítettem olvasztott étcsokoládéval.
Készült még: mandulás kocka, linzer és isler is, most igazán kitettem magamért. Na meg a nekem segítő leányaim is.
Boldog, békés, egészségben gazdag Húsvétot mindenkinek!
Hozzávalók:
Tészta:
1 tojás
15 dkg cukor
3 dkg vaj
2 evőkanál méz
2 evőkanál tej
1 kiskanál szódabikarbóna
45 dkg liszt
Krém:
2 evőkanál liszt
2 dl tej
20 dkg porcukor
20 dkg vaj
Baracklekvár
Bevonat:
2 evőkanál kakaó
2 evőkanál cukor
2-3 evőkanál víz
3dkg vaj
A tésztához a liszten kívül minden hozzávalót gőz felett habosra kevertem. Ez a meleg keverék ment az átszitált liszthez - linzer-állagú tésztát gyúrtam belőle. Ha nagyon kemény, mehet bele még egy kis tej. A tésztát négy részre osztottam és ~2 mm vékony lapokra nyújtottam.
A lapokat sütőpapíron ~190 fokos sütőben világosra sütöttem, vigyázat, ne égjen oda!
A krémhez a tejből, lisztből besamelt főztem, kihűtöttem.
A vajból, porcukorból habos krémet kevertem, ebbe vegyítettem a besamelt.
Megtöltöttem a lapokat ebben a sorrendben: lap, krém, lap, baracklekvár, lap, krém, lap.
A mázhoz a kakaót a cukorral összekevertem és annyi vizet adtam hozzá, hogy éppen keverhető legyen. Ezt sűrűre főztem kis lángon. Ekkor ment hozzá a vaj és már kentem is a sütemény tetejére.
Egy éjszakát hagytam puhulni, másnap a legjobb, mert összepuhul.