2012. december 7., péntek

Isler - kavalkád


A már bemutatott Blaha Lujza tortás bejegyzésem folytatása következik most. Ma megmutatom, hogy milyen recept szerint készítettem a torta mellé islereket különböző lekvárokkal töltve, más-más csokoládéval bevonva.
A fehér csokoládéval bevont islereket cukkinis ananászlekvárral töltöttem. Ezt a különleges és finom dzsemet Haninál olvastam még augusztusban és akkor el is készítettem magunknak is. Nagyon finom!

Az étcsokoládés változatok  szilvalekvárral voltak megtöltve.

A tejcsokoládéval áthúzott korongokat szintén saját főzésű sárgabarackdzsemmel töltöttem.

Nem is tudnék választani, mindegyik nagyon finom volt. :)

Hozzávalók:
Tészta:
25dkg liszt
16dkg vaj
7,5dkg porcukor
1 tojássárgája
Fél csomag vaníliás cukor
Fél citrom reszelt héja
Egy csipet só

Töltelék:
Tetszés szerint lekvárok, gyümölcsízek

Bevonóanyag:
Tetszés szerinti csokoládé gőz felett olvasztva, olajjal hígítva

A tészta hozzávalóiból puha, rugalmas tésztát gyúrtam, amit fél órát pihentettem. Lisztezett gyúródeszkán apró korongokat szúrtam ki, amelyeket sütőlapon 180 fokon 15 perc alatt készre sütöttem. A kisütött lapokat különböző lekvárokkal - kiskanál segítségével - töltöttem meg. A már megtöltött korongokat 2-3 órára a hűtőbe tettem, majd gőz felett megolvasztott, olajjal hígított csokoládéba mártottam őket. A sütőrácsom alá tettem egy tálcát és a rácson hagytam a felesleges csokit lecsöpögni, amit aztán a tálcáról könnyedén újra összegyűjtöttem. 
A fehércsokoládés és tejcsokoládés bevonatú islereket étcsokoládéval, míg az étcsokoládésokat fehércsokoládéval spieneltem, fokozva ezzel a sütemény küllemét.

Egy napot legalább állni kell hagyni az islereket, hogy jól átpuhuljanak a tésztakorongok a lekvártól és a csokoládétól.
Ilyenek voltak az islerek a Blaha Lujza torta mellett


20 megjegyzés:

  1. Hú, de milyen jól néznek ki! A fehér csokis nagyon izgat, lehet beteszem a karácsonyi sütik listájára:-)

    VálaszTörlés
  2. Jesszusom, melyiket válasszam?! A cukkinis ananászlekvárosat azért, mert nagyon izgat ez a párosítás (el nem tudom képzleni az ízét, ezért meg kell kóstoljam!), a szilvalekvárosat azért, mert imádom a szilvalekvárt!!! A sárgabarackosat azért, mert azt is szeretem! Te jó ég! Még szerencs, hogy nincs több fajta! Már a kóstolás gondolatától híztam 2 kg-t!!!...:)

    VálaszTörlés
  3. A cukkinis ananászlekvár nem semmi; na de ezek a gyönyörű islerek! Mi egyszer ettünk Ischl-ben - semmi különös; a csomagolás viszontbombázó volt, szerintem kétszer annyiba került, mint maga az ischeler. Nagyon szeretem, de még soha nem készítettem. Na de majd most ...

    VálaszTörlés
  4. Hú, csorog a nyálam. Muszáj csinálnom valamikor....

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek! Karácsonyra mindig dupla adag islert kell sütnöm, annyira szeretik nálunk.

    VálaszTörlés
  6. Ezeket szépen végig tudnám kóstolni, de az ananász lekvárosra lennék leginkább kíváncsi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm lányok! :) Látom többeteket a cukkinis lekvár izgat, érdemes egyszer kipróbálni mert egyszerűen elkészíthető, különleges és nagyon finom! Ráadásképp fantasztikusan harmonizált a fehércsokival...:-P

      Törlés
  7. ÓÓÓÓ de ügyes vagy, ezek az islerek remek művek, a torta meg a kedvencem de ezt már a tortánál említettem:))

    VálaszTörlés
  8. Én sem tudnék választani, mindegyikből szívesen kóstolgatnék, mutatósak és finomak! :)

    VálaszTörlés
  9. Csodás kavalkád, ennyi finom linzert még nem láttam egy helyen. Biztos készítek, ha nem is ennyifélét:)

    VálaszTörlés
  10. Nehezen tudnék választani, így mindet megkóstolnám :)

    VálaszTörlés
  11. Csodásan festenek. Bizony én is mindet végigkóstolnám

    VálaszTörlés
  12. Annyira szépek! S nem csak kívül, belül is különböznek. Odavagyok tőlük:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Küldöm mindenkinek szanaszéjjel a kóstolót....! :)

      Törlés
  13. Kedves Zsuzsi! Húsvétra elkészítettem, és nagyon-nagyon ízlik mindenkinek! Köszönöm a receptet! A blogomra is hamarosan felkerül (természetesen Rád való hivatkozással). :)

    VálaszTörlés
  14. Ezek a kis sütik is nagyon tetszenek. Olyan mutatósak és mindet megkóstolnám !

    VálaszTörlés
  15. Kedvet kaptam kipróbálni, de sütőpor nem kell a tésztába?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szoktam használni bele sütőport, mert akkor nem lesz szép a formája. A linzer tésztában a lazító anyag a zsiradék. Sok sikert hozzá! :-)

      Törlés