Oldalak

2012. június 29., péntek

Csokoládés kalács


Edit barátnőm hívta fel nemrég erre a receptre a figyelmemet, amit ő már többször megsütött két éves kisfia nagy megelégedésére. Gondoltam a recept alapján, hogy a kakóscsiga-függő lányaimnak is talán...:-)) bejön ez a kalács és csodák-csodája(?), így is lett. A férjemről nem is beszélve! :-))
Egyébként elég nagy adagra szól a recept, három nagy rúd kalács is kijön belőle. De nem volt kedvem felezgetni, mindet megsütöttem és egy rudat lefagyasztottam. Két nap múlva persze követelték, hogy vegyem elő, így is lett és szépen kiolvadva olyan volt az íze mintha frissen sütöttem volna. Nem is maradt egy morzsa sem belőle... :-)

Hozzávalók:
1kg liszt
5 tojássárga
10dkg porcukor
5dl tej
4evőkanál olaj
5dkg élesztő
1evőkanál kristálycukor
1csomag sütőpor
csipet só

Töltelék:
25dkg margarin vagy vaj
20dkg porcukor
4evőkanál kakaó

Kenéshez:
1 tojás
5dkg olvasztott margarin

A tej felét meglangyosítottam, hozzáadtam a kristálycukrot és az élesztőt. Liszttel meghintettem és hagytam felfutni. Utána összegyúrtam a liszttel elkevert sütőporral, porcukorral, olajjal, tojássárgákkal, sóval és a maradék tejjel. Jól kidagasztottam majd fél órát kelesztettem.
Míg kelt a tészta egy edényben habosra kevertem a margarint, porcukrot és kakaóport, vagyis a tölteléket.
A megkelt tésztát hat részre osztottam, mindegyiket tepsi nagyságúra (mint egy A4-es papír) nyújtottam. Elosztottam a tesztlapokra a tölteléket, egyenletesen bekenve azokat. Ezután a tésztákat feltekertem, hat rudat kapva így, amiket kettesével összefontam. Kivajazott tepsibe tettem a 3 kalácsot, felvert tojással lekentem és még fél óráig kelesztettem őket.
200 fokon bő 20 percig sütöttem (ha nagyon barnul a teteje, le kell fedni egy sütőpapírral!), még melegen megkentem olvasztott margarinnal.

2012. június 27., szerda

Hableányos csokitorta


Tortaszétbombázás közben
Igazi torta-kavalkád volt nálunk a múlt hétvégén tartott családi bulin, mert az előző bejegyzésemben szereplő szülinapi torta (Bábel tornya pavlova-torta) mellett egy "évzárós" tortát is sütöttem lánykáimnak. Persze az "évzárós" torta kategória nem az én ötletem volt, hanem Veronikám találta ki jobb híján, hogy kicsikarhasson egy tortát. Na de egye fene, miért ne ünnepelhetnénk meg az ovis/bölcsis évzárást is? :-)))
Kicsit dundira sikeredett a hableányom, de nem is bánom, a nyakigláb Barbie babák mellett nem árt ha ilyet is látnak a lányaim...:-))) (Jól megmagyaráztam, igaz?) A viccet félretéve, ahhoz képest, hogy mennyire tartottam ettől a feladattól, nekem tetszett a végeredmény, ami egyébként a szokásos házi fondantból készült ételfestékekkel és egy kis arany spray-vel.


2012. június 26., kedd

Bábel tornya pavlova-torta (Tour de Babel au chocolat)


A címben szereplő torta igazából egy "csokoládés Bábel tornya pavlova-torta", de már így is kicsit hosszúnak találtam a megnevezést, amit a "csokoládés" jelző még csak hosszabbított volna. Jó néhány évvel ezelőtt Párizsban jártam édesanyámmal és ott vettem magamnak egy képekkel teli süteményes könyvet, ami nem olyan régen került a kezembe. Lefordítottam néhány receptet és örömmel tapasztaltam, hogy több mint 20 oldalon keresztül "pavlova" receptek is vannak benne. Mivel volt maradék tojásfehérjém a hűtőben kiválasztottam egy pavlova tortát és elkészítettem nagypapám és édesapám születésnapi köszöntésére. Illet is az alkalomra, szerintem egy igazi férfias megjelenésű torta született meg a kezeim között. :-))

Hozzávalók a tésztához:
8 tojásfehérje
23dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg liszt
25dkg darált dió (igazából mandulát ír a recept, de nekem dióm volt otthon)

A töltelékhez:
20dkg olvasztott étcsokoládé
20dkg olvasztott tejcsokoládé
5dl tejszín
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag habfixáló por

A díszítéshez:
olvasztott csokoládéból rajzolt díszek

A tésztához a tojásfehérjéket kemény habbá vertem majd hozzáadtam a porcukrot és a cukor olvadásáig kevertem. Ekkor óvatosan belevegyítettem a liszttel és vaníliás cukorral elkevert darált diót és sütőpapírra 6 db, 20 cm átmérőjű körré kikentem a tésztát. Az így kapott lapokat 120 fokon egy órán át sütöttem, majd a papíron hagytam kihűlni őket.
A kétféle csokoládét gőz felett felolvasztottam, a tejszínhabot a vaníliás cukorral és a fixálóval kemény habbá vertem. Két kerek lapot megkentem ét-, kettőt pedig tejcsokoládéval. Miután megkötött a csoki, tejszínhabbal összetöltöttem a lapokat a következőképpen: alulra ment egy étcsokis lap-rá a tejszín negyede, utána egy tejcsokis lap és rá még egy negyed tejszín - és ez a sorrend újra megismételve. A tetejére egy tejszínréteg került és a csokoládé díszek.

Nagyon finom lett a torta, igazán különleges de le kell írnom, hogy legközelebb valamit másképp csinálnék: nehezítette a felvágást a négy csokoládéréteg, így legközelebb inkább felfőzöm őket tejszínnel és csoki ganache-t készítek belőlük (ganache készítés a profiterolnál itt) és úgy kenem meg a lapokat. De ez tényleg csak a szeletek szépsége miatt érdekes, mert amúgy nagyon finom lett, igazi ízkavalkád!

 Boldog szülinapot még egyszer Papa és Apu! :-)))


Teknősbéka zsemlécskék



Már régóta szemeztem az 1000 díszítési ötlet című könyvemben ezzel a jópofa zsemlével, de most jött csak el a pillanat, hogy neki is álljak elkészíteni. A tésztáját a könyv briós tésztának nevezi, de nekem ez a végeredménnyel nem harmonizált. A briós tészta az én ismereteim szerint édesebb, ez a péksütemény ízében tényleg inkább a zsemlére hasonlít. De briós, vagy zsemle - a lényeg az, hogy nagyon finom és puha lett! És a gyerekek, hogy örültek neki... :-)



Hozzávalók:

50dkg liszt
1dkg só
5dkg cukor
2dkg élesztő
2tojás
1dl tej
25dkg vaj vagy margarin
pár szem mazsola

Minden hozzávalót összemértem egy tálba, az élesztőt sem kellett most külön felfuttatni. Addig kellett gyúrni, míg szépen el nem vált az edény falától. Egy laza, puha, zsíros jellegű tészta lett a végeredmény. Bőven lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát fél centi vastagra. És most bevallom: nincsen semmilyen spéci teknős-kiszúróm, egyszerűen egy virág alakú kiszúróval formáztam a teknős testét úgy, hogy a nyolcból két felesleges virágszirmot levágtam, a maradékokat meg kicsit kézzel széthúzogattam, hogy meglegyen a négy láb, a fej és a farok. Ezután a tészta tetejét késsel berácsoztam és pogácsa szaggatóval kiszaggattam a páncélokat is. Kicsit megvizeztem a "páncélok" alját, így ragasztottam össze a két tésztadarabot. A szemek negyedbe vágott mazsolaszemekből készültek. Negyed órát hagytam pihenni a tésztát a formázás után, majd 200 fokon kb.20 perc alatt készre sütöttem a teknősbékákat.


2012. június 22., péntek

Süni kenyér minden földi jóval


Rákapattam a gyerekeket a jópofa kenyerekre, így most már bombáznak a különböző ötletekkel! :-) Így született meg ez a süni kenyér, amelynek hátát bőven megszurkáltam fogpiszkálóval, rajtuk különböző finomságokkal: sonka, többféle sajt, uborka, olívabogyó, retek. A sün forma mellé csináltam egy kis kígyócskát is, hogy abból vágjunk szeleteket először és ne kelljen rögtön megvágni a sünit. Öröm volt nézni ahogy fogytak a süni tüskéi és ezzel párhuzamosan megtelt a két kis gyomrocska zöldséggel és sajttal! :-)
A tészta a polip kenyér szendvicstésztájából készült, annyi különbséggel, hogy most a liszt egy részét teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem + nem mazsolával csináltam a szemeket, hanem egy kis darab tésztát megszíneztem kakaóporral.


2012. június 20., szerda

Manhattan rolád & Zöldteás kosárkák SAD 6. fordulóra


Ismét véget ért egy  SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) forduló, amelynek a házigazdája most a Mandulasarok blog írója volt. A mostani forduló témája a következő volt : "teát vagy kávét?", vagyis tea vagy kávé felhasználásával kellett valamilyen édességet készíteni a résztvevőknek. Én nemes egyszerűséggel mindkét alapanyagból sütöttem valamit, hiszen nálunk úgy is minden pillanatok alatt elfogy. :-)
Kávéból az úgynevezett "Manhattan roládot" - ez egy kávés, fehér csokoládés sütemény - készítettem, amellyel már régóta szimpatizáltam az egyik sütis könyvemben.
Teából pedig "Zöldteás kosárkákat" sütöttem, amelynek tésztáját nagymamám receptjei közül a "Teatorta" megnevezésű sütemény alapján kreáltam.

Most a Manhattan rolád receptjét írom le, a kosárkákat majd később hozom.

Hozzávalók a tésztához:
3 tojás
10dkg cukor
6dkg liszt
1 evőkanál instant kávé

A krémhez:
2 evőkanál tej
6 dkg fehér csokoládé
2 evőkanál kávélikőr
6 dkg porcukor
9 dkg vaj

Díszítéshez:
Diónyi zöld és sötétbarna marcipán
Fehér-és étcsokoládé reszelék

A roládhoz a fehérjéket kemény habbá vertem, beleszórtam a cukrot és addig kevertem míg a cukor el nem olvadt. Ekkor belevegyítettem a tojássárgákat, majd egy falapát segítségével óvatosan hozzákevertem a liszttel elvegyített kávét. Sütőpapírra kentem és 180 fokon negyed óra alatt készre sütöttem. Még melegen leválasztottam a sütőpapírt és feltekertem a tésztát roládnak, úgy hagytam kihűlni.
A krémhez a tejet felforrósítottam és beleolvasztottam a fehér csokoládét és a kávélikőrt. Kihűtöttem és egy jó fél órára a hűtőbe tettem a keveréket. Utána a vajat felhabosítottam majd a  porcukorral könnyű krémet kevertem belőle. Hozzáadtam a fehér csokis, likőrös főzetet, majd ezzel a krémmel megtöltöttem és feltekertem a roládot. A maradék krémmel bevontam a külsejét, megszórtam a kétféle csokireszelékkel és zöld illetve barna marcipánt kávészemekké formázva díszítettem a süteményt.


2012. június 18., hétfő

Sacher torta Luigival a Verdákból


Keresztfiamnak, Marcinak már régen megígértem, hogy sütök egy autós tortát. Na de akármilyen mezei autóról szó sem lehet, csakis Luigiról a Verdákból! Persze azt sem tudtam, hogy miről beszél de az internet most is kisegített engem. :-) 
Főkostolóim a torta szétbombázása közben :-)
Az elmúlt forró, kánikulai hétvégén jöttek hozzánk ebédre, így némi töprengés után egy Sacher torta elkészítése mellett döntöttem. (A recept itt található) A nagy meleg miatt nem mertem tejszínes tortát készíteni, a vajkrémeseket meg nem nagyon szeretjük. A gyerekek imádják a csokitortát, a Sacher pedig igazán csupa csoki. Nem hinném, hogy hiányzott nekik valami különleges töltelék, hiszen el voltak foglalva Luigival, valamint a tortáról körbe leszedhető Smarties-cukrokkal. Tejszínhabot meg mindenki kapott a tányérjára a tortaszelet mellé! :-)))

Időhiány miatt most nem térbeli figurát készítettem, hanem egy fondant lapra ecsettel és étel festékkel megfestettem a kisautót. Szerencsére kifogás nem érkezett az eljárás ellen! :-) Sőt, a hatást még azzal is tudtam fokozni, hogy egy Verdás cukorkás dobozból vágtam ki a tortaalátétet!


2012. június 14., csütörtök

Csokoládés-sárgabarackos muffin


Az egyik kedvenc muffin receptemet hozom most, aminél kedvem szerint variálom az ízesítőanyagokat, most éppen étcsoki-és aszalt sárgabarack darabkákkal bolondítottam meg. De tettem már bele fehércsokit, mazsolát és diót is, mikor mi van otthon készleten. :-)
Uzsonnára egy pohár tejjel fejedelmi lakoma!

Hozzávalók:

15dkg liszt
2 tojás
15dkg cukor
15dkg vaj vagy margarin
3evőkanál baracklekvár
5dkg kakaópor
Fél csomag sütőpor
5dkg tört csokoládé
5dkg aszalt sárgabarack feldarabolva

A tojásokat a cukorral és a vajjal habosra kevertem, majd hozzáadtam a lekvárt és végül a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Belevegyítettem óvatosan a csoki- és barack darabkákat majd a szilikon muffin-formáimat félig megtöltöttem a tésztával. 180 fokon bő negyed órát sütöttem a sütikéket majd a kihűlésre kellet csak várni. Ekkor a muffinok tetejét olvasztott csokiba mártottam és megszórtam aszalt sárgabarack darabkákkal.

2012. június 12., kedd

Zig-zag puding


Egy könnyű és roppant egyszerű nyári desszert sárgadinnye-imádóknak:

Hozzávalók:
1 sárgadinnye
1 csomag Gála vaníliás pudingpor
5 dl tej
0,5dl muskotályos bor

A sárgadinnyét éles, rövid pengéjű késsel cikkcakkban körbevágtam úgy, hogy minden egyes vágásnál a nyeléig belenyomtam a kést - így mikor körbeértem és kicsit megmozgattam szépen kettévált és két cakkozott szélű féldinnyét kaptam. A magokat kikapartam és karalábévájóval - amit nemrég a Karibi tortámhoz szereztem be - félgömb alakokat vájtam a dinnye húsából. Párat félretettem a díszítéshez, a többit visszadobáltam a már üres dinnyehéjakba és nyakon öntöttem egy kis muskotályos borral, majd a készre kevert Gála pudinggal. (A dinnye nagyságától függ, hogy kelleni fog-e az összes kikevert puding. ) Rátettem a díszítésnek szánt dinnye-félgömböket, jól behűtöttem és már tálalhattam is.
A férjem egy ültő helyében bepucolta az egyik fél dinnyehéj tartalmát... :-)))

2012. június 8., péntek

Polip-kenyér


A múltkori krokodil-kenyér családom körében aratott sikerein felbuzdulva most egy polip alakú kenyeret készítettem. Ideális is lett a formája, hiszen 5 kiflit és egy nagy bucit kaptunk így. A szemeket és a száj vonalát mazsolával raktam ki, hajnak reszelt sajtot szórtam a fejre, míg a lábakat szezámaggal szórtam meg. Nagyon finom lett és még másnap is puha maradt az úgynevezett a "szendvicstészta" amelyből sütöttem, így ismétlést kíván! :-)

Formázás után, sütés előtt
Szendvicstészta hozzávalók:

50dkg liszt
3dl tej
1,5dkg élesztő
1dkg só
1dkg cukor
3dkg vaj
1 tojás a lekenéshez
Díszítőanyagok: reszelt sajt, mazsola, szezámmag.

A tejet meglangyosítottam, beletettem a cukrot és az élesztőt, majd meghintettem liszttel. Amíg az élesztő felfutott kimértem a többi hozzávalót. A felfutott élesztővel készre dagasztottam a tésztát, majd bő fél órát kelesztettem, ezalatt a duplájára nőtt
A megkelt tésztát hat részre osztottam, ötöt kisodortam kifli alakúra, ezek lettek a polip lábai. A hatodik tésztát gömbölydedre formáztam, ez lett a polip feje. Tojással lekentem a tésztákat és összeállítottam az alakot. A lábakat bevagdostam, majd meghintettem szezámmaggal. A fejen kialakítottam a szemeket és a szájat majd megszórtam vastagon reszelt sajttal. 10 percet kelesztettem még a kiformázott tésztát, majd 180 fokon fél óra alatt készre sütöttem. Még forrón megkentem egy kis vízzel.



2012. június 6., szerda

Blini-túróval és cseresznyeöntettel


Érik az udvarunkon a cseresznye! :-) Itt van hát az ideje a hasunk teletömésén kívül a cseresznyés desszertek felvonultatásának is. Szombaton már összedobtam egy egyszerű cseresznyés lepényt, a hétfői ebédhez pedig egy finom palacsintát, a "blinit" készítettem el az egyik süteményes könyvemből.
Négy dolgon változtattam az eredeti recepthez képest: 1. a liszt felét teljes kiőrlésű rozslisztre cseréltem, 2. a túrótöltelékbe tettem tejfölt is, 3. a cseresznyeszószt megbolondítottam egy kis rosé borral, 4. egy evőkanál liszttel kicsit besűrítettem a szószt.
Íme hát a kikozmetikázott recept:

Palacsintatészta:
6dkg liszt
6dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál cukor
3dl tej és ásványvíz keverék
1 tojás
Olaj a sütéshez

Töltelék:
25dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 csomag vaníliás cukor
Fél citrom reszelt héja

Öntet:
40dkg magozott cseresznye
5dkg cukor
0,5dl rose bor
1 dl cseresznyelé vagy befőtt leve

A palacsintatésztát kikevertem és fél órát hagytam pihenni.
A töltelékhez összekavartam a túrót, tejfölt, vaníliás cukrot és citromhéjat.
A cseresznyékhez hozzáadtam a cukrot, gyümölcslevet, bort és  20 percig lassú tűzön forraltam az öntetet. A végén egy evőkanál lisztet simára kevertem egy kis vízzel és ezzel kissé besűrítettem a szószt.
A palacsintákat vékonyan olajozott sütőben kisütöttem, 14 db jött ki nekem átlagban 15 cm átmérővel. A kisült palacsintákat túrótöltelékkel megkentem és úgynevezett "svájci módon" feltekertem: a két szemben lévő oldalt kissé behajtottam és az egyik nem behajtott végénél kezdtem meg a feltekerést. A kész tekercseket egy jénai tálba helyeztem, nyakon öntöttem a cseresznyeszósszal és 200 fokos sütőben negyed óra hosszat összesütöttem őket.
Tálaláskor minden palacsintára kanalaztam egy kis öntetet gyümölccsel.

2012. június 4., hétfő

Micimackós és Malackás zsúrtorta & nyalókasütemény


A rossz időjárás miatt kicsit elhalasztva rendezték meg az óvodai gyermeknapot Veronikáméknak. Kérés volt a szülők felé, hogy tombolanyeremény gyanánt apró ajándékokat vigyenek be a gyerekeknek. Mivel tudták, hogy szeretek tortázni, megemlítették, hogy lehetne kis tortát is bevinni fődíjnak. Így született meg ez a két kis tenyérnyi torta csokikrémmel, csokibevonattal és fondant figurákkal. Próbáltam uniszex mesefigurákat választani, aminek kislány, kisfiú egyaránt örül, így született meg nálam Micimackó és Malacka. :-)

Sok blogon láttam már nyalókasüteményt és most a gyermeknap gyanánt én is beálltam a készítők sorába - és a tombola-torták mellett ezeket vittem a büféasztalra. :-)
 Volt itthon egy kis piskóta és krémmaradékom, így abból, valamint kakaóból és lekvárból finom puncsot gyúrtam. A puncsból golyókat formáztam, amiket hurkapálca-darabkákra szúrtam egy hungarocell lapon. Hűtőben dermesztettem kicsit a golyókat, majd fehér csokoládét olvasztottam, egyenként kimártottam a fejeket és színes cukordarával megszórtam. Miután rádermedt a csoki, egy szalvétával beburkolt hungarocell lapba szúrtam őket, amit egy fakeretben helyeztem el. (Valami kerti dísz volt egyszer ebben a keretben)
Bevallom, először nagyobb gondot akartam fordítani a dekorálásra, de ez sajnos időhiány miatt most elmaradt. De majd legközelebb...!! :-))