Ismét egy egyszerű kekszet kerestem a családi síelésre, ami finom, látványos és jól bírja a szállítást. Ez annyira jól sikerült, hogy a szálláson lőttem pár képet a linzerről, ami ezután olyan villámgyorsan elfogyott, hogy elmaradtak a sípályás képek.... :-D Pedig csodálatos helyszín lett volna a fotózásra Schladming sípályáinak környezete és a Dachstein gleccser.
A receptet egy francia honlapon találtam és megtetszett a dupla lyuk a linzerke tetején. "Biscuits lunettes", azaz szemüveg keksz a megnevezés, ami a két kerek lyukra utal. Petrám inkább arcnak nézte azonban. :-)
Szépséghibája lett a dolognak, hogy a porcukor-réteg elolvadt a keksz tetején és nem volt nálam utánpótlás.
Maga a recept tulajdonképpen egy linzer-recept, de az összetétel eltér a szokásos 3-2-1 aránytól. Nagyon jól átpuhult a tészta a lekvártól, ajánlom mindenkinek. :-)
Hozzávalók:
25 dkg liszt
Egy csipet só
12.5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1,5 dkg sütőpor
1 tojás
Lekvár a töltéshez (nálam barackdzsem)
Porcukor a tetejére
- A tészta hozzávalóiból a puha vajjal linzertésztát gyúrtam, amit egy órán át a hűtőben dermeszetettem. Ezután lisztezett deszkán ~2-3mm vastagra nyújtottam és kiszúróval formáztam.
- 180 fokos sütőben bő tíz perc alatt világosbarnára sütöttem.
- A kihűlt lapocskákat barackdzsemmel töltöttem össze, másnap porcukorral hintettem meg.
Eddigi felhozatal síelő kekszekből.
Kilátás az ágyból a Dachstein csúcsára |