2020. január 25., szombat

Szemüveg keksz (Biscuits lunettes) - a síelőknek


Ismét egy egyszerű kekszet kerestem a családi síelésre, ami finom, látványos és jól bírja a szállítást. Ez annyira jól sikerült, hogy a szálláson lőttem pár képet a linzerről, ami ezután olyan villámgyorsan elfogyott, hogy elmaradtak a sípályás képek.... :-D Pedig csodálatos helyszín lett volna a fotózásra Schladming sípályáinak környezete és a Dachstein gleccser.
 
A receptet egy francia honlapon találtam és megtetszett a dupla lyuk a linzerke tetején. "Biscuits lunettes", azaz szemüveg keksz a megnevezés, ami a két kerek lyukra utal. Petrám inkább arcnak nézte azonban. :-)

Szépséghibája lett a dolognak, hogy a porcukor-réteg elolvadt a keksz tetején és nem volt nálam utánpótlás.

Maga a recept tulajdonképpen egy linzer-recept, de az összetétel eltér a szokásos 3-2-1 aránytól. Nagyon jól átpuhult a tészta a lekvártól, ajánlom mindenkinek. :-)
 
Hozzávalók:
25 dkg liszt
Egy csipet só
12.5 dkg porcukor
12,5 dkg vaj
1,5 dkg sütőpor
1 tojás
 
Lekvár a töltéshez (nálam barackdzsem)
Porcukor a tetejére
 
  • A tészta hozzávalóiból a puha vajjal linzertésztát gyúrtam, amit egy órán át a hűtőben dermeszetettem. Ezután lisztezett deszkán ~2-3mm vastagra nyújtottam és kiszúróval formáztam.
  • 180 fokos sütőben bő tíz perc alatt világosbarnára sütöttem.
  • A kihűlt lapocskákat barackdzsemmel töltöttem össze, másnap porcukorral hintettem meg.
Kilátás az ágyból a Dachstein csúcsára
 
 
 
 

2020. január 12., vasárnap

Kakaólikőr, azaz hamis csokilikőr házilag :-)


Kutattam a neten valami új házi készítésű likőr után, amikor ráakadtam egy igéretes receptre itt. Nagyon hasonlított az alap készítése a jól bevált tojáslikőrömére, így bátran belevágtam. Főleg, hogy érkezett ajándékba egy üveg vodka is, amire szeszként szükség is volt a receptben. :-D

Nagyon príma likőr lett, bártan ajánlom kipróbálásra!

Az eredeti megnevezés - csokilikőr - viszont csalóka... mert csokoládét nem tartalmaz, viszont 5 dkg nagyon jó minőségű, holland kakaóport igen... De ez semmit nem von le az ízvilágból, sőt!

Így maradt a kakaólikőr, most is azt kortyolgatom. ;-)

Hozzávalók:
30dkg cukor
3 db tojássárga
5 dl tej
5dkg holland kakaópor
3 dl vodka

Kevés cukrot némi tejjel és tojássárgákkal simára kevertem, majd hozzáadtam a többi cukrot és tejet. Ezt a keveréket kevergetve felforraltam. Levettem a tűzről és hozzáadtam a kakaóport, ezzel simára kevertem. Az így kapott alapot leszűrtem és kihűtöttem. A kihűlt alaphoz kevertem a vodkát és jól összeráztam.
Lehűtve tároltam, kínáltam. :-)


 

2020. január 1., szerda

Forgácsfánk - Boldog Új Évet!


Az újévi lencselevest főzve agyaltam, hogy mit is kellene tálalni a tartalmas leves után a családnak az év első ebédje alkalmából. Valami egyszerű, de nagyszerű.... így jutott eszembe a forgácsfánk.
 
Nagymamáim nagyon sokszor készítettek gyerekkoromban és imádtam lekvárba tunkolni ezeket az édes rudacskákat. Biztosra mentem a receptben - mamám régi könyvéből néztem ki a hozzávalókat - és most sem csalódtam.
 
Ismét Petrám volt a segítőtársam - kinyújtottam a tésztát, felvágtam az első csíkokat és téglalapokat - a továbbiakban ő szabdalta, formázta a tésztát míg én sütöttem, porcukroztam. Aztán a bekebelezésben is ilyen nagy szerepet vállalt... :-DD
 
Nem is tudom, hogy miért maradt ki ez idáig nekem, de újév végett fogadom - ezentúl gyakrabban készítünk a család örömére. :-)))
 

Boldog Új Évet Mindenkinek!

 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
2 evőkanál rum
2 dl tejföl + nekem egy kis tejet felvett még a tészta
6 db tojássárga
Olaj a sütéshez
Vaníliás porcukor
Barackdzsem
 
  • A lisztet a porcukorral átszitáltam, hozzáadtam a sárgájákat, tejfölt, rumot és tésztává gyúrtam. Linzertészta állagúnak kell lennie, nekem még megkívánt egy kis tejet mert keménynek éreztem (ez függ a liszt minőségétől és a tojások nagyságától is).
  • Fél órát pihentettem a tésztát (ezt előírja a recept).
  • Lisztezett deszkán 2-3 mm vékonyra nyújtottam, derelyevágóval ~2cm vastag csíkokra szabtam. A csíkokat 7-8 cm hosszú téglalapokra metéltem, ezeknek a közepét bevágtam. A vágás mentén Petra átbújtatta a tésztát, így formázta, de ez el is maradhat.
  • Forró olajban világosbarnára sütöttem a csíkokat és még forrón vaníliás porcukorral hintettem meg.
  • Barackdzsemmel tálaltam, de önmagában is remek!