Oldalak

2022. február 20., vasárnap

Pisztáciás mangótorta

Szokatlan, de remek ízkombináció lett a végeredménye Petra 12. születésnapi torta-kérésének. Az eredeti óhaj így hangzott: 

"Pisztáciatortát szeretnék mangóval és maracujával, a tetején pedig kis csokival!"

Fantasztikus, gondoltam.... :-D 

Maracuját azonban sehol nem leletem, így maradt a mangó-pisztácia kombináció. Készítettem már pisztáciatortát, de ott főzött krém volt az alap. Nézelődtem a neten kicsit, aztán úgy döntöttem, a saját fejem után megyek.... és milyen jó tettem!

Utólag annyit változtattam, hogy kicsit lágy lett a pisztácia réteg, csak a fele expressz zselét tettem bele, kellett volna az egész. A receptleírásnál már így szerepel.

A torta egy habkönnyű, friss, gyümölcsös élmény, érdemes vele kísérletezni!

Isten éltessen sokáig Petukám! <3

Hozzávalók:

Piskóta:

4db tojás

12dkg cukor

10 dkg liszt

3 dkg aprított pisztácia

2 evőkanál pisztácia krém (készen vehető, mint a mogyorókrém, "Pisti" márka)

Pisztáciakrém:

2 dl tej

2dkg vaníliás pudingpor (kerestem pisztáciásat, de boltban nem találtam, csak a neten)

5 dkg cukor

2 evőkanál pisztáciakrém

2dl tejszín 

1 habfixáló

1 csomag expressz tortazselé

Mangókrém:

1 mangókonzerv

1 púpos evőkanál vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)

25dkg mascarpone

10g zselatin

Tetejére:

1 mangó csíkokra vágva

2 dl tejszín

1 habfixáló

3 kocka étcsokoládé

Néhány szem pisztácia darabolva

A piskótához a fehérjéket kemény habbá vertem. A sárgáját a cukorral, a pisztáciakrémmel és 4 evőkanál vízzel habosra kevertem. Hozzáadtam a liszttel elkevert pisztáciát, majd óvatosan a fehérjehabot. 180 fokon, zsírozott-lisztezett formában ~20 perc alatt készre sütöttem. Amikor kihűlt, két lapot vágtam belőle. Az alsó lap köré tortakarikát tettem.

A pisztáciakrémhez a tejből, cukorból pudingporból, pisztáciakrémből pudingot főztem, kihűtöttem. A tejszínt kemény habbá vertem a fixálókkal, belevegyítettem a kihűlt pudingba. Ez a krém ment az alsó lapra, eloszlattam a lapon a tortakarikában.

A mangós krémhez a konzervből 1 dl levet félretettem, ebbe a zselatin elkevertem. A többi levet a mangó-befőttel leturmixoltam, majd a pudingport hozzáadva sűrűre főztem, kihűtöttem. A mascapronét habosra kevertem. A megduzzadt zselatin fellangyosítottam és a mascarponéhoz kevertem. Hozzávegyítettem a mangós főzetet és a felső lapon eloszlattam a kész krémet a karikában.

Egy éjszakát hagytam a hűtőben dermedni.

Másnap óvatosan leszedtem a tortakarikát és dekoráltam a torta tetejét: csíkokra vágott mangóval, keményre vert tejszínből krémhalmokkal, gőz felett olvasztott csokoládéval, darabolt pisztáciával.






2022. február 13., vasárnap

Málnás-rebarbarás ricotta-torta

Sajttortát készítettem hétvégén sajtkrém helyett ricottából, fagyasztott málnával és rebarbara lekvárral. Fantasztikus lett az összhatás, szívből ajánlom kipróbálni. 

Sajtkrém, vagy ricotta, egyaránt finom lesz tőle a sajttora, nagyon jó lett ennek a textúrája.

A málna édessége és a rebarbara savanykás íze jól kiegészítette egymást ízben, és a színeikben egyaránt. :-)

Hozzávalók:

Alap:

5 dkg zabpehely

5 dkg keksz (vagy csak keksz, nálam most Albert)

2 dkg vaj

Sajtkrém:

25 dkg ricotta

2 db tojás

2 evőkanál cukor

~1 dl tejföl vagy tejszín

Tetejére:

2 kanál rebarbara (vagy más gyümölcs-) lekvár

1 marék fagyos málna egy kis cukorral (vagy más gyümölcs)


Az alaphoz a kekszet apróra morzsoltam, hozzáadtam a zabpelyhet, majd az ujjaim végével elmorzsoltam benne a vajat. Az így kapott morzsát egy 16cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt kerek formába oszlattam el.

A kicsit kiengedett málnát megszórtam némi cukorral és villával összenyomkodtam.

A ricottát, tejfölt, cukrot, egész tojásokat gyorsan egyneművé kevertem. (Nem szabad sokáig, hogy ne legyen tele levegőbuborékkal). A tálat néhányszor az asztallaphoz ütögettem, hogy távozzanak belőle a buborékok. Ráöntöttem a kekszalapra a krémet. A tetejére kanalaztam a málnapürét és a rebarbara lekvárt. Kicsit kócosan elkevergettem.

A kerek formát belehelyeztem egy nagyobb kerek formába, aminek az aljába egy ujjnyi vizet öntöttem. Ez azért fontos, mert így "fő" a sajttorta készre a sütőben a beállított 150 fokon. ~40 perc alatt készre sütöttem.

Meg kell várni, hogy kihűljön teljesen és akkor kiemelni a formából sütőpapírral együtt.




2022. február 6., vasárnap

Habos ribizlilepény

A legelső receptes-könyvemből (A sütés iskolája) van ez a recept, amit anyuéktól kaptam egyszer karácsonyra, amikor elkezdett érdekelni a sütés. Elég sok receptet sütöttem már ebből a könyvből, például a barackos forgót. Ezt a ribizliset is már többször elkészítettem, csak a blogra nem került még fel. De most igen! :-) 

Igazából a vasárnap délután mellett a fagyasztó-ürítés volt a cél, egy nagy zacskó ribizli sok helyet foglalt el. Kellemest a hasznossal... :-)

Az eredeti receptben mogyorós a tészta, én mindig dióval készítem. A cukor-mennyiségből is is visszavettem szokás szerint. 

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg vaj vagy margarin

20 dkg cukor

2 egész tojás

3 db tojássárga

Csipet só

40 dkg liszt

1 csomag sütőpor

5 dkg étkezési keményítő, nálam egy vaníliás pudingpor

1,5 dl tej

10 dkg darált dió, vagy mogyoró

Töltelék és teteje:

90 dkg ribizli

3 tojásfehérje

10 dkg cukor

A lágy margarint, cukrot tojásokat habosra kevertem. Kanalanként alacsony fokozaton adtam hozzá a szárazanyagokat és a tejet. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral, ebbe simítottam a tésztát.

A ribizli felét a tésztába nyomkodtam, a másik felét lazán a tetejére szórtam. 180 fokon szűk fél órát sütöttem. Ekkor a fehérjéket habbá vertem, belekevertem a cukrot és fényes habbá kevertem. Ezzel megkentem a tészta tetejét.

A habbal 150 fokra visszavéve a hőfokot még 10 percig sütöttem.