Oldalak

2012. április 30., hétfő

Túrós máktorta ribizlivel


Egy sebtiben összedobott tortát mutatok most, ugyanis a férjem kicsit későn szólt, hogy másnapra beígért a munkahelyére egy tortát. Éppen a fagyasztóból vettem elő egy kis maradék forrázott máktölteléket hogy kezdjek vele valamit, amikor bejlentette a kérését. Így hát sütöttem egy mákos piskótát, amihez kevertem egy vaníliás pudinggal lazított, könnyű túrókrémet. A torta tetejére a fagyasztóból ribizli szemek kerültek majd zselével vontam be az egészet.  Két kolléganő kérte volna a receptet, de mivel csak improvizáltam mindent ez akkor nem valósult meg. De most megpróbálom összeállítani az arányokat, amik alapján dolgoztam. Kár, hogy nem készült a szeletelésről kép mert olyan jól mutatott együtt a sötét mákos lap a fehér túrókrémmel!

Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál víz
25 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg darált mák

Krém:
4 dl tej
1 vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 margarin
1 citrom reszelt héja
25 dkg túró

Díszítés:
Ribizli
1 csomag piros tortazselé

Tojáshab:
2 tojásfehérje
12,5 dkg porcukor

A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, majd a sárgákat habosra kevertem a vízzel és a cukorral. A tojássárgás keverékhez adagoltam a liszttel elkevert mákot, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot. 180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem. (Tűpróba!)
A krémhez a pudingport összefőztem a tejjel és a cukorral. A margarint habosra kevertem a citromhéjjal, majd hozzáadtam a kihűlt pudingot, majd a túrót. Ezzel a krémmel töltöttem meg a 3 lapba vágott kerek piskótát. 
Néhány óra hűtés után a tetejét kiraktam ribizli szemekkel és elkészítettem rá egy adag tortazselét a zacskón lévő utasítás szerint.
A díszítéshez gőz felett addig kevertem a fehérjéket a porcukorral, míg fényes, kemény tojáshabot nem kaptam. Ezzel a habbal kentem körbe a tortát, majd a maradékot nyomózsákba téve csillagcső segítségével kidíszítettem a tortát.

2012. április 26., csütörtök

Habtekercs


Egyik kedvenc aprósüteményemet hozom most nagymamám receptjei közül. Imádom ezeket a kis tekercseket kókusszal, dióval egyaránt. Könnyű elkészíteni és napokig puha marad - bár nálunk az nem fordulhat elő, hogy egy napnál tovább készleten legyen :-). Most éppen egy óvodai kirándulás ürügyén készítettem, hogy legyen mit majszolni a buszozás közben.

Hozzávalók:

Tészta:
40 dkg liszt
6 dkg porcukor
4 tojássárga
25dkg margarin
2 dkg élesztő

Hab:
4 tojásfehérje
4 dkg kókuszreszelék
4 dkg darált dió
17 dkg cukor

A tészta hozzávalóihoz morzsoljuk az élesztőt és a puha margarin segítségével összegyúrjuk. A tésztát bőven lisztezett gyúródeszkán 2-3 mm vastagra nyújtjuk.  A fehérjéket kemény habbá verjük majd belevegyítjük a cukrot is és készre keverjük. Ezzel a tojáshabbal kenjük meg a kinyújtott tészta felületét majd megszórjuk kókusszal és/vagy darált dióval. (Én egyik felébe kókuszt,a másikba diót szoktam szórni.) Óvatosan feltekercseljük olyan vastagságúra, amilyen nagyságú csigákat szeretnénk sütni. Éles késsel centi vastag csigákat szelünk a tekercsből majd papírral fedett sütőlapra helyezzük őket. 170 fokos sütőben sütjük, figyeljük őket mert hamar sülnek, pirulnak!


2012. április 23., hétfő

Sacher torta

Sacher torta sütésére már többféle receptet kipróbáltam, de legjobban a Lajos Mari-féle recept vált be a 66 torta könyvből. Nem egy látványos torta ez, viszont nagyon könnyű elkészíteni és hihetetlenül finom! Szerintem egy titka van: csakis jó minőségű étcsokoládéval szabad készíteni, mert egy silányabb változat teljesen elronthatja az ízhatást.
A recept előtt egy kis érdekesség: a múltkor olvastam, hogy a Sacher torta talán az egyetlen olyan sütemény a világon, amelynek elkészítése bírósági ügy lett. A bécsi Demel cukrászda és a Hotel Sacher peres úton kívánta eldönteni, hogy melyikőjük receptje azonos az eredetivel, amelyet Franz Sacher, a Metternich főszakácsa talált ki. Hét évig húzódott a per és végül a hotel nyert, vagyis az eredeti tortát belül is meg kell tölteni baracklekvárral, nem csak kívül - a csokoládémáz alatt - ahogyan azt a cukrászda állította.
Hozzávalók:
200g étcsoki
8 tojás
200g margarin vagy vaj
150g porcukor
1 vaníliás cukor
150g kristálycukor
1 sütőpor
200g liszt
Máz és bevonás:
200g tortabevonó
2-3 evőkanál olaj
baracklekvár
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az étcsokit gőz felett felolvasztottam.
A margarint habosra kevertem, majd hozzá adtam az olvasztott csokit, a porcukrot, a vaníliás cukrot és egyenként a tojássárgákat. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzáadtam a kristálycukrot. Ezt a tojáshabot a sütőporral elkevert liszttel váltakozva a csokis masszába vegyítettem. A tésztát a tortaformába öntöttem és 190 fokon 30-40 percig sütöttem. Tűpróbával kell ellenőrizni, hogy átsült-e. (Jól át kell sülnie, különben beesik a közepe a hűléskor!) Egy liszttel meghintett tálon hagytam kihűlni.
A kihűlt piskótát vízszintesen felvágtam három lapra. Az alsó lapot megkentem baracklekvárral, majd ráraktam a következőt, azt is megkentem, majd a felsővel lezártam a tortát. Kívülről is megkentem lekvárral és a hűtőben hagytam kicsit, hogy rádermedjen a lekvár.
A tortabevonót az olajjal gőz felett megolvasztottam, a tortát rácsra helyeztem és a közepére öntöttem a csokit. Kenőkéssel elegyengettem a bevonót a tetején és az oldalán.
Lehet mellé egy kis tejszínhabot is verni és krémrózsákkal díszíteni az oldalán. Én most egy kis fehér csokival dobtam fel a tetejét. Egyébként az eredeti teljesen mentes a díszítéstől csak a csokibevonat van rajta, esetleg egy "Sacher" felirat.

2012. április 18., szerda

Stíriai almatorta + oklevél&érem


A kamránkban mostanra eléggé romlásnak indultak a maradék téli almák, ezért nem volt más hátra, mint hogy süssek valami almás süteményt. Nem volt kedvem a jól bevált almás lepényemhez, ezért "A sütés iskolája" című könyvemből választottam egy izgalmasabbnak tűnő receptet. Nem csalódtam... :-)))

Hozzávalók:

Tészta:
600g teljes kiőrlésű liszt
1 csomag sütőpor
200g margarin
50g porcukor
Fél kiskanál só
Negyed liter tej

Töltelék:
1,5 kg alma
4 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
125g cukor
100g vagdalt dió vagy mogyoró
100g mazsola
1 kiskanál őrölt fahéj
1 tojássárga
Baracklekvár

A sütőporral elkevert lisztet összegyúrtam a puha margarinnal, cukorral, sóval és tejjel, majd egy órán át hidegen pihentettem a tésztát.
Az almát meghámoztam, lereszeltem, könnyedén kinyomkodtam a levét. Hozzákevertem a citromét, reszelt citromhéjat, cukrot, diót és a mazsolát. 
A tészta 3/4 részét kinyújtottam és kibéleltem vele egy nagy tepsi alját és peremét. (Elég nagy adag, én egy 30x40 cm-es tepsit töltöttem meg vele! ) A tésztára simítottam a tölteléket és a maradék tésztából rácsokat formáztam. A rácsokat megkentem felvert tojássárgával és a süteményt 200 fokon bő 35 perc alatt készre sütöttem. Hagytam kicsit hűlni majd egy kevés felforrósított baracklekvárral megkentem a rácsokat.
Igazán különleges, tartalmas és ízletes süteményt kaptam, fel is faltuk az utolsó morzsáig! :-)

Végül itt szeretném elmondani - amint azt már a címben is jeleztem - hogy a múlt héten megkaptam a Webcukrász versenyen való részvételem oklevelét és bronzérmét. Köszönet érte még egyszer a szervezőknek, a versenymunkám pedig itt tekinthető meg. :-) Íme a jutalmam: 


2012. április 16., hétfő

Rumos banántorta banánfaló majommal


Ma van sógorom neve napja - Csongor nap - akit szombaton köszöntött a család a jeles ünnep alkalmából. Tortájának témáján nem sokat kellett gondolkoznom, mert egyik legfőbb jellemzője a fiatalúrnak az, hogy hatalmas banánzabáló hírében áll. :-))) De tök komolyan! Nem lehet előtte banánt hagyni mert hármasával fellegeli a készletet... :-))) Kapott ezért már banáncsokrot a diplomaosztójára, műanyag, nyitható banán alakú banántartót karácsonyra és most jött el az ideje egy banántortának rajta egy őt szimbolizáló majommal. A torta fő ízvilágát a banán mellett a rum alkotta, nagyon finom könnyű krém volt benne, ami jól összesimult a kakaós piskótával - amibe szintén került banán. A bevonat húsvéri tej- és fehércsoki tojás megolvasztásával készült, a figurák pedig a szokásos házi fondant segítségével. Talán mondanom sem kell, hogy az első, amit leevett a tortáról, az egy banán volt a fán lévő banánfürtből... :-)
Isten éltessen még egyszer Csongor!!

Rumos banántorta hozzávalói:

Piskóta:
6 tojás
2 db banán
3 evőkanál rum
180 g kristálycukor
80 g liszt
30 g kakaó

Krém:
10 g zselatin
2,5 dl tej
4 tojássárga
100g cukor
0,5 dl rum
4 dl tejszín
1 habfixáló
2 banán
Némi ribizlilekvár

Bevonat: olvasztott csokoládé

A tésztához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjét kemény habbá vertem. A 2 banánt villával összetörtem majd habosra kevertem a hozzáadott tojássárgával, rummal és cukorral. Ebbe a masszába vegyítettem bele felváltva a kakaóporral elkevert lisztet és a fehérje habot. Zsírozott, lisztezett kerek tortaformában bő fél óra alatt 180 fokon készre sütöttem. Hagytam kihűlni majd vízszintesen ketté vágtam.
A krémhez a tejszínt egy habfixálóval kemény habbá vertem, a zselatint fél deci vízbe beáztattam. A tojássárgákat elkevertem a cukorral, majd lassan hozzávegyítettem a tejet. Ezt a keveréket állandó keverés mellett - vigyázni kell, mert könnyen odakaphat! - besűrítettem. Hozzákevertem a rumot majd a kissé felmelegített, felpuhított zselatint is. Vízfürdőben kihűtöttem majd fakanállal óvatosan hozzávegyítettem a felvert tejszín kb 2/3 részét.
A ketté vágott piskótakarika két lapjának vágási felületét lekvárral vékonyan megkentem, majd az alsó lap köré tortakarikát tettem. Két banánt fél centi vastag karikákra vágtam, majd ezekkel a banándarabkákkal kiraktam az alsó lapot. Ráöntöttem a krém jó 3/4 részét, lezártam a másik piskótakarikával, majd a maradék krémmel bevontam a tetejét. 
Egy jó órát hagytam a krémet a hűtőben kötni, majd levettem a karikát és a maradék tejszínnel bevontam a torta oldalát. Olvasztott csokival megkentem a tetejét így aztán csak a díszítés maradt hátra.
Érdemes úgy csinálni, hogy legalább egy napot álljon a hűtőben, hogy összeérjenek jól az ízek!
Lehet úgy is díszíteni, hogy kirakjuk a tetejét banánkarikákkal, esetleg más gyümölccsel és bevonjuk zselével. Nekem most muszáj volt a csokibevonást választanom, mert a tejszínes krém feláztatja és tönkre teszi a fondant, amiből a figurák készültek.

2012. április 12., csütörtök

Két díjat kaptam! :-)


Múlt hét szerdán az a meglepetés ért, hogy két blogdíjat is kaptam a menükonyha írójától, amit ezúton is nagyon köszönök neki! A "Kommentek díját" már megkaptam egyszer, és mivel szerintem ez a díj nagyjából elkerült már minden gasztrobloggerhez, ezért ez most nem adom tovább.
Viszont a másik, a "Sokoldalúság díja" még újdonság nálam, így köszönöm még egyszer és próbálok megfelelni a követelményeknek, amelyek az alábbiak:
"A díjjal járó feladatok közé tartozik, hogy 7 olyan dolgot kell elárulni a díjazottnak magáról, amit eddig még nem. Továbbá 15 blogírónak kell átadni a díjat. " 
Mielőtt rátérnék a magam bemutatására és a továbbadásra, még egyszer belinkelem menükonyha blogját és buzdítok mindenkit, nézzetek körül nála mert én nagyon jópofa dolgokat találtam nála! :-) 

Íme 7 dolog rólam:
1. Már kisgyermekként nagyon érdekelt a cukrászat, ezt bizonyíthatja legkedvesebb unokahúgom, akivel a nagyszüleink udvarán álló kis házban mindig cukrászdásat játszottunk.
2. A játék cukrászdánk neve "Padödö cukrászda" volt, mert valamelyik tinilapban ennek az együttesnek volt bent a plakátja, és ez került az ajtóra. :-) 
3. Édesapám nagyon sokáig a vendéglátóiparban dolgozott, rengeteg étlapot hozott haza és abban nézegettem a különböző sütemények és torták neveit.
4.  Életem első sütijét 12 évesen a nővéremmel próbáltuk elkészíteni. Egy sima, kikeverős kakaós piskótáról volt szó, amit mi minden kikenés vagy sütőpapírral való kibélelés nélkül beöntöttünk egy tepsibe és megsütöttük. Minden okés volt, csak természetesen kiszedni nem lehetett. Tesóm barátnője világosított fel minket, hogy talán ki kellett volna zsírozni a tepsit vagy valami... :-)
5. Első tortám egy gyümölcstorta volt, ami viszont nagyon jól sikerült és egy osztálytársnőmnek adtam ajándékba.
6. Nagyon szeretnék megtanulni grillázst készíteni, de eddigi kísérleteim kudarcba fulladtak...
7. Főzni is nagyon szeretek, bár azt sokkal nehezebben tanultam meg mint a sütést, még ma is néha telefonos segítséget kérek Anyutól... :-)


2012. április 10., kedd

Női topánkás&Audi torta - egy nőcis&egy pasis


Hétvégén abban a szerencsében volt részem, hogy két számomra különleges születésnapi tortát készíthettem, egyet a női, egyet a férfi nem képviselőjének részére. A bemutatásban is hölgyeké az elsőbbség :-):

A női topánkás torta dekorálása rám volt bízva, csak a belsejében egyeztünk meg, hogy az eszterházy legyen. Tudom, hogy nem én találtam fel a spanyol viaszt azzal, hogy egy magassarkú lábbelit formázzak a tortára, de nekem nagyon tetszenek az ilyen jellegű torták és most végre esélyem nyílt elkészíteni nekem is egyet. A bevonat és a figura házi fondantból készült és az életkort jelző számot - 33 - is azzal formáztam meg a talprészre.

Az Audi torta kinézetével kapcsolatban konkrét kérés volt a négyzet forma, az ezüst színű Audi jel középre és az, hogy az egész torta is ezüst legyen. De ezek mellé még kaptam egy kis szabad kezet is, hogy ha valami még eszembe jut, ne fogjam vissza magam. Az Audi jel alá mindenképpen tenni szerettem volna még valamit - hogy az ezüst jel kiemelkedjen a szintén ezüst környezetből - ezért feketéből formáztam alá egy, az Audikra jellemző formájú hűtőrácsot (remélem így hívják... :-)). Ezenkívül drótra tűztem négy kis kereket szintén ezüst dísztárcsával, hogy egy kicsit vidámabbá tegyék a tortát. A belseje csokoládékrémmel volt megtöltve, a bevonat és a díszítés itt is házi fondant volt. Ezüst ételfesték spray-t még akkor szereztem be a Desszertmesteről amikor a Webcukrász versenyre készítettem a diótörő tortámat.

Ízlések és pofonok, de nekem nagyon tetszik mindkét torta, és így voltak ezzel a megrendelők és az ünnepeltek is! :-)))  Ezek most a kedvenceim, ezért is mutattam be őket együtt.


2012. április 6., péntek

Dobostorta és Húsvéti jókivánság


Ezer éve nem sütöttem dobostortát, így nagyon megörültem, hogy alkalmam nyílt nemrég sütni egyet + hogy még nem felejtettem el doboscukorral dolgozni. Egy kedves ismerősöm kért egy kisebb tortát az Anyukájának és én örömmel készítettem el neki. A krémmel voltam egy kicsit bajban, mert azt kérte, hogy "ne legyen túl csokis, mert Anyukája nemigazán szereti a csokis krémet, csak a dobos tetőt" de hát szerintem egy krém vagy nagyon csokis, vagy egyáltalán ne legyen az. Persze lehet, hogy túl kockafejű vagyok - nem tagadom, mondták már rám. :-) Ezért olyan fakó színű a krém, ez most nem a fotó hibája. Vanília pudingos alapot főztem végül a krémnek és a szokásos étcsoki helyett most egy kis tejnugátot olvasztottam a krémbe. Könnyű lett és finom is csak nem túl karakteres. De a lényeg az, hogy a megrendelőknek tetszett és ízlett!

Végezetül hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy minden kedves olvasómnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánjak! :-)
 

2012. április 4., szerda

Kútbaugró


Anyai nagymamám csak ritkán készítette el nekünk a hagyományos madártejet, inkább annak egy felturbózott változatát főzte meg, amit "kútbaugrónak" nevezett. A különbség a kettő között, annyi, hogy a tál aljára a mazsola és a vaníliás cukor mellé kétszersültet is kell tördelni, valamint a tojásfehérje habot málnaszörppel és/vagy málnapürével tesszük pikánsabbá. A kétszersült istenien megpuhul benne és ezáltal egy laktatóbb édességet kapunk. Én így szeretem a legjobban! :-)

Hozzávalók:
1 l tej
5 tojás
15dkg cukor
3 evőkanál liszt
1 vaníliás cukor
5-6 kétszersült
1 marék mazsola
Málnaszörp és/vagy málnapüré
2 evőkanál cukor a habba

Egy nagy tál aljára - amiben majd tálalni fogunk - mazsolát, vaníliás cukrot szórunk és beletördeljük a kétszersültet. A tejből egy decinyit egy lábosba töltünk, csomómentesen hozzákeverjük a tojássárgákat, a lisztet és a 15 dkg cukrot, majd a többi tejet hozzáöntve állandó keverés mellett éppen csak felforraljuk.  Ezzel a finom főzettel nyakon borítjuk a kétszersülteket a tálban és hagyjuk kihűlni. Ha meghűlt, a tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadunk két kanál cukrot és málnaszörpöt vagy pürét. Egy nagy átmérőjű lábos aljában kétujjnyi vizet forralunk, ennek a felszínére teszünk púpos evőkanálnyi mennyiségeket a fehérje habból. Egy perc múlva megforgatjuk a habgaluskákat és a másik oldalukat is megfőzzük. Szűrőkanál segítségével a habot a madártej tetejére szedjük. Hűtőben hagyjuk egy-két órát összeállni az édességet és már ehetjük is!


2012. április 2., hétfő

Húsvéti menü-ajánlatom

Mónitól kaptam egy felkérést erre a bejegyzésre, hogy állítsam össze az én húsvéti menümet. Nekem még tavaly húsvétkor nem volt blogom, ezért kicsit nehéz volt a dolgom, de aztán csak összeválogattam néhány finomságot amit ajánlhatok ennek a szent ünnepnek az asztalára. (Ételeket természetesen nem tudok szerepeltetni, mert a blogom és a hobbim nem ezekre irányul.) Íme a listám:











És végül a hab a tortán: a nyuszis torták a régi fotóim közül: :-)