Egy sebtiben összedobott tortát mutatok most, ugyanis a férjem kicsit későn szólt, hogy másnapra beígért a munkahelyére egy tortát. Éppen a fagyasztóból vettem elő egy kis maradék forrázott máktölteléket hogy kezdjek vele valamit, amikor bejlentette a kérését. Így hát sütöttem egy mákos piskótát, amihez kevertem egy vaníliás pudinggal lazított, könnyű túrókrémet. A torta tetejére a fagyasztóból ribizli szemek kerültek majd zselével vontam be az egészet. Két kolléganő kérte volna a receptet, de mivel csak improvizáltam mindent ez akkor nem valósult meg. De most megpróbálom összeállítani az arányokat, amik alapján dolgoztam. Kár, hogy nem készült a szeletelésről kép mert olyan jól mutatott együtt a sötét mákos lap a fehér túrókrémmel!
Hozzávalók:
Piskóta:
6 tojás
6 evőkanál víz
25 dkg cukor
10 dkg liszt
10 dkg darált mák
Krém:
4 dl tej
1 vaníliás pudingpor
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
1 margarin
1 citrom reszelt héja
25 dkg túró
Díszítés:
Ribizli
1 csomag piros tortazselé
Tojáshab:
2 tojásfehérje
12,5 dkg porcukor
A piskótához a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, majd a sárgákat habosra kevertem a vízzel és a cukorral. A tojássárgás keverékhez adagoltam a liszttel elkevert mákot, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot. 180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem. (Tűpróba!)
A krémhez a pudingport összefőztem a tejjel és a cukorral. A margarint habosra kevertem a citromhéjjal, majd hozzáadtam a kihűlt pudingot, majd a túrót. Ezzel a krémmel töltöttem meg a 3 lapba vágott kerek piskótát.
Néhány óra hűtés után a tetejét kiraktam ribizli szemekkel és elkészítettem rá egy adag tortazselét a zacskón lévő utasítás szerint.
A díszítéshez gőz felett addig kevertem a fehérjéket a porcukorral, míg fényes, kemény tojáshabot nem kaptam. Ezzel a habbal kentem körbe a tortát, majd a maradékot nyomózsákba téve csillagcső segítségével kidíszítettem a tortát.