Oldalak

2020. augusztus 29., szombat

Túrós-fügés galett

Még tavaly nyáron vált nagy slágerré a konyhámban a galett, ez a fenséges pite-féle sütemény. Egyszerű, nagyszerű és ezerképpen variálható.
Nyár derekán a roskadozó fügefa végett túróval és fügével készült, igazán isteni eledel!
Nagyszerűen sikerült a fűszeres fügedzsem is, most már csak a csokis-fügés muffinokat kellene megismételni... :-)
Sütésre várva
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt
13 dkg vaj
2 evőkanál nádcukor
1 csipet só
3-4 evőkanál hideg ásványvíz
töltelék:
10 db füge
15dkg túró 1dl tejföllel és nádcukorral
kevés búzadara a tészta alá
1 tojássárgája a lekenéshez
A tészta hozzávalóiból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kész tésztát becsomagoltam és 2 óra hosszára a hűtőbe tettem.
A gyümölcsöt megpucoltam, összevágtam. A túrót tejföllel, cukorral elkevertem.
A pihent tésztát 3mm vastag körré nyújtottam lisztezett gyúródeszkán. Egy tepsire helyeztem, melyet megszórtam némi búzadarával. A tészta közepére kentem a túrótölteléket majd ráalmoztam a gyümölcsöt úgy, hogy 3-4cm perem maradjon szabadon körben. A tészta szélét körben felhajtottam.
A felhajtott tészta részt tojássárgájával megkentem és megszórtam bőven nádcukorral.
180 fokon ~fél óra alatt világosra sütöttem.

2020. augusztus 8., szombat

Fűszeres fügedzsem

 
Roskadásig teli a fügefánk a Kőrös-parton, annyira, hogy a hasunk degeszre tömésén kívül más tervet is kellett kovácsolni...
 
Főztem már fügedzsemet fixálóval fügéből és cukorból, de az nem jött be annyira, mint az anno Görögországból hozott fügelekvárok.
 
Utána olvastam hát a témának és fahájjal, gyömbérrel és citrommal ízesítve igazán fenséges lett a végeredmény. Most már én is elégedetten dőlhettem hátra.
 
Alig várom, hogy palacsintát kenhessek meg ezzel a finomsággal.
 
Hozzávalók:
2,5 kg füge
50dkg cukor
2 zacskó 3:1 zseléfix (1 zacskó 1,25 kg gyümölcshöz elég)
1 kiskanál fahéj
1 kiskanál gyömbér (friss)
1 citrom leve és héja
 
A fügét megmostam, a szárát levágtam és felaprítottam. Hozzáadtam a cukrot és botmixerrel pürésítettem. Fűszereztem, elkevertem és tűzre tettem. Forrás után 5 percig főztem és tiszta üvegekbe töltöttem. Az üvegeket a fixáló leírása alapján azonnal fejre fordítottam 1 perc erejéig.