
Főztem már
fügedzsemet fixálóval fügéből és cukorból, de az nem jött be annyira, mint az
anno Görögországból hozott fügelekvárok.
Utána
olvastam hát a témának és fahájjal, gyömbérrel és citrommal ízesítve igazán
fenséges lett a végeredmény. Most már én is elégedetten dőlhettem hátra.
Alig várom,
hogy palacsintát kenhessek meg ezzel a finomsággal.
Hozzávalók:
2,5 kg füge
50dkg cukor
2 zacskó 3:1
zseléfix (1 zacskó 1,25 kg gyümölcshöz elég)
1 kiskanál
fahéj
1 kiskanál
gyömbér (friss)
1 citrom
leve és héja
A fügét
megmostam, a szárát levágtam és felaprítottam. Hozzáadtam a cukrot és
botmixerrel pürésítettem. Fűszereztem, elkevertem és tűzre tettem. Forrás után
5 percig főztem és tiszta üvegekbe töltöttem. Az üvegeket a fixáló leírása
alapján azonnal fejre fordítottam 1 perc erejéig.
6 megjegyzés:
Nagyon finom lehet ez a fügedzsem annyira guszta! Akár palacsintába de fánkhoz is szívesen kanalaznék belőle:)
Nagyon finom lehetett ez a fűszeres dzsem, a színe is nagyon szép. Apukámnál is szépen terem már, sokat ettünk is belőle, aztán dzsem is lesz majd, de bőven lesz a másodtermésből is. Csak azt még ki kell várni... 😊
Csodásan néz ki! Biztos, hogy isteni finom! :)
Ige, kell valami savanykás hozzá. Túl édes magában nekem is. Nagyon szép képek.
Csodás ez a lekvár! Na ezért szeretnék évek óta én is fügefát, de két próbálkozás már kudarcba fulladt- nem élték át a telet. Így csak irigykedem csendben... :D
Szívesen nyalakodnék én is a fügedzsemedből - nagyon guszta! :) Nálunk nem lesz idén, mert ahogy érik a füge, megeszik a rigók.:( valamit ki kellene találnunk, hogy kicselezzük őket...
Megjegyzés küldése