Oldalak

2024. március 30., szombat

Húsvéti tündértorták


Idén kicsit elhavazódtam, így elmaradt a húsvéti süteményajánlóm (tavalyi itt található). De azért készültem én is a legszentebb ünnepre, például ezekkel a jópofa húsvéti cupcake süteményekkel. :-)

Az alaprecept a csokis muffinom volt meggyel és a tetején némi vaníliapudinggal lazított vajkrémmel. A vajkrémre mentek a különböző díszítések:

  • Bárányos: marshallow cukorból vagdostunk kicsi fehér hengereket a bundának. A fej házi fondantból készült (opcionálisan marcipán).
  • Csibe: a kiszaggatott kerek fej és a kis részletek házi fondantból készültek (opcionálisan marcipán).
  • Nyuszi: a vaníliakrémet kókuszba mártottuk. A fülek és kerek farkacska házi fondantból készült (opcionálisan marcipán).

Ezekkel kívánok mindenkinek áldott Húsvéti Ünnepet! <3



2024. március 24., vasárnap

Mákos guba kocka

 


Mindig azok a receptek sikerülnek a legjobbak, amíg csak úgy kipattannak a fejemből. Így volt ez most hétvégén is. :-)

A dolog onnan indult, hogy volt 4 db száraz kifli, ami mákos gubának négyünknek kevés lett volna. Meg volt egy fél doboz habtejszín is, ezekkel kellett kezdeni valamit.

Ötletadóim voltak a "mákos guba változataim" . :-)

Így állt össze a sütemény:

  • Sütöttem egy piskótalapot, kétfelé vágtam és megkentem a két lap között és a tetején is barackdzsemmel.
  • A négy kifliből készítettem egy lágyabb mákosgubát (4 dl tej, némi cukor, darált mák) és ezt eloszlattam a piskóta tetején.
  • Lusta asszony üzemmódban a drOetker krémes-porhoz nyúltam most, ritkán használom, de most jól jött nagyon. Fél csomag port 4 dl tejjel kevertem ki. Ez ment a gubára.
  • Koronaként 2,5 dl habbá vert tejszín ment a tetejére

Túlzás nélkül nagyon finom lett, férjem meg is bízott, jegyezzem fel ezt a receptet mindenképpen! :-)

Szerintem húsvétkor ismétlés következik. :-)



2024. március 17., vasárnap

Csokis piramis kókusszal

 


Nővérem születésnapjára készültem kétféle süteménnyel, az egyik ez a piramis volt, a másikat legközelebb hozom. :-)

Szerettem volna valamilyen látványos csokikrémes sütit és ezt találtam ki. 

Szuper forma és a látvány ellenére nem is bonyolult. Készítettem fázisfotót is a lépésekről. 

Próbáljátok ki bátran akár másmilyen krémmel. :-)

Hozzávalók:

Piskóta:
3 db tojás
3 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
Krém:
1,5 dkg pudingpor (csokis vagy vaníliás)
4 dkg cukor
1,5 dl tej
10 dkg étcsokoládé
12,5 dkg vaj vagy margarin
Díszítés:
Kókuszreszelék

A piskóta hozzávalóiból a szokott módon egy lapot sütöttem: a fehérjét habbá vertem, ment bele a cukor, kisebb fokozaton kevertem tovább picit, hozzáadtam a sárgáját, majd belevegyítettem a lisztet óvatosan. Egy sütőpapírral fedett lemezre vékonyan kikentem - mint a doboslapot. 170 fokon készre sütöttem.
A krémhez a cukorból, tejből, pudingporból pudingot főztem és beleolvasztottam az étcsokoládét, majd hagytam kihűlni.
A vajat kihabosítottam, hozzáadtam a kihűlt pudingot és kész a finom csokikrém.
A piskótalapot 6 csíkra vágtam - egyet szélesebbre hagytam. Öt csíkot betöltöttem csokikrémmel és körbe is vontam. Jól kidermesztettem.
Utána egy éles késsel a hasábot a kép szerint kettévágtam és a kapott háromszög alapú hasábokat piramisszerűen a csokikrémmel megkent szélesebb lapra helyeztem. Bevontam krémmel és megszórtam kókuszreszelékkel.
Másnap szeleteltem.




2024. március 10., vasárnap

Almás-mákos-tejszínes szelet

 


Egy saját kútfőből kipattant recept következik, amiben a kamra és a saját ízlésünk adta a vezérfonalat. Szerettem volna valamilyen tejszínhabos süteményt sütni, mert azt Veronika is szereti. Közben meg romlóban volt az almakészletünk és azt is szerettem volna elhasználni, de a nagylányom az almás pitét nem igazán eszegeti.

Filóztam a mazsolás almatorta szeletként való elkészítésén, nézelődtem a neten is, aztán úgy döntöttem, a saját fejem után megyek.

Olyan jól sikerült a süti, hogy alig tudtam lefotózni néhány szeletet. :-D A férjem 14 kockát evett meg egyszerre és érdeklődött, hogy ilyet miért nem készítettem még soha? Mert most találtam ki... :-))

Hozzávalók:
Piskóta:
5 db tojás
5 evőkanál cukor
3 evőkanál liszt
2 evőkanál darált mák
Almatöltelék:
6 db alma
Ízlés szerint: cukor, fahéj, szegfűszeg, mazsola
0,5 dl víz vagy almalé
1 evőkanál vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)
Puding:
1 cs. vaníliás pudingpor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál cukor
4 dl tej
Tetejére:
3 dl tejszín
1 vaníliás cukor
1 cs. habfixáló

Az almatöltelékkel kezdtem: az almát megpucoltam, lereszeltem, némi almalével felöntöttem, befűszereztem, hozzáadtam a mazsolát és fedő alatt 10 percig pároltam. A pudingporral besűrítettem, hagytam hűlni.
Piskótát sütöttem: a fehérjét habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, kicsit kevertem, majd a sárgájákat. Alacsony fokozaton hozzákevertem a lisztet, darált mákot. Sütőpapírral fedett lemezen 180 fokon készre sütöttem, kihűtöttem, kettévágtam.
Az egyik fél piskótalapra kentem az almatöltelék nagy részét, ment rá a másik lap. A pudingot a zacskó leírása szerint megfőztem, a piskótára kentem.
Meghűlt a puding, ment rá a maradék almatöltelék, majd a kemény habbá vert tejszín.



2024. március 1., péntek

Wilder Kaiser keksz kókuszos-gesztenyés (Wilder Kaiser Keks)


Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy ismét aktívan tölthettem el egy hetet a családdal Ausztriában, ezúttal Kitzbühel környékén. A síelés mellett meglátogattuk Ellmaut is a Wilder Kaiser lábánál, ahol a Hegyi doktor újra rendel sorozat rendelője is található. A sorozat iránti szeretetünk egész biztosan a forgatási helyszínből ered, hiszen évek óta rendszeresen térünk vissza az osztrák Alpokba.  

Az idei síelésre eredetileg egy Mont Blanc omlós keksszel készültem volna, azonban a hozzávalók beszerzési nehézsége okán - kókuszolaj, mandula-és kókuszliszt, készen vett kókuszkrém - valamint mert tejszínhabbal kellett volna tölteni, teljesen átvariáltam a receptet. 

Amit megtartottam belőle: kókuszos tészta és krém, valamint bolti gesztenyekrém -ezt a dm-ből szereztem be, nem is tudtam, hogy van ilyen... Nagyon finom, különleges.

A kókuszos vajkrém ötlete a tavalyi Monte Carlo kekszből jött, az idei ötletet adó Mont Blanc receptbe kész kókuszkrémről beszélnek, azt nem is tudom, hogy hol lehet venni, de nem is vettem volna.

Mivel egy teljesen új recept készült, így a lányok elnevezték Wilder Kaiser keksznek, mert élmény volt újra és újra meglátni síelés és falatozás közben a sorozatból ismert jellegzetes, csipkézett hegycsúcsot.

Hozzávalók:

Tészta:
22 dkg liszt
7 dkg kókuszreszelék
4 dkg vaníliás pudingpor
5 dkg porcukor
1 evőkanál vaníliás cukor
12 dkg vaj
2 evőkanál méz
1 tojás 
Krém:
Gesztenyekrém (lásd képen)
6 dkg vaj
6 dkg porcukor
3 dkg kókuszreszelék
Kevés baracklekvár

A tészta hozzávalóiból a puha vajjal lágy linzertésztát gyúrtam. Tetszés szerint szaggattam a mintázó kekszformázómmal. Sütőpapíron 180 fokon bő tíz perc alatt világosra sütöttem.
A kókuszkrémhez a puha vajat a porcukorral habosra kevertem, hozzáadtam a kókuszreszeléket.
Egy kekszlapot vékonyan megkentem lekvárral (hogy biztosan átpuhuljon és kentem rá vékonyan kókuszkrémet. Egy másik lapot gesztenyekrémmel töltöttem meg - a kettőt összeragasztottam. 
Mi 2 nap múlva fogyasztottuk - addig eldugtam :-D - puha és finom volt. <3