Oldalak

2019. december 22., vasárnap

Karácsonyi mini csokitorták


Nem tudom, hogy lesz-e időm karácsony előtt posztot írni, fotózni - még sütni se túl sok.... - ezért köszöntés gyanánt feldobom ide ezeket a csinos, kicsi tortácskákat.

  • A töltelék a kedvenc csokitortám krémje.
  • A tésztakarikák egy sima, kakaós piskótalapból kerültek kiszúrásra.
  • A tetejét díszíti: ehető aranyporral megszórt grillázs, házi fondantból formázott nyalóka és csillag.

Áldott, békés, szeretetteljes karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!

 
 

 

2019. december 15., vasárnap

Hóember muffin


Adventi készülődés keretében készült ez a díszes, vidám muffin a gyerekek örömére. Petrával együtt alkottuk, sőt, a nagyja díszítést ő maga végezte. Így születtek keze nyomán a különböző szem-és arckifejezések, színessebbé téve az összképet. :-)
 
Recept-linket most nem tudok írni, egy vaníliás muffin alapreceptet keresgéltem és két receptből tettem össze a végeredményt.
 
Kerek aljú muffin-formával még jobb lett volna, de most csak virágalakú állt rendelkezésre. :-D
 
 
Hozzávalók (28 db):
2 tojás
25 dkg cukor
12 dkg vaj
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl tej
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
Ízesítésre: csokicsepp és aszalt barackdarabok (opcionális)
 
Díszítéshez:
5dkg fehércsokoládé
1 teáskanál olaj
Marcipán
Némi kakaópor, vérnarancs vagy rumaroma
 
A tojásokat a cukorokkal habosra kevertem, majd hozzáadtam a puha vajat. Ezután alacsony fokozaton kanalanként adagoltam a sütőporral vegyített lisztet a tejjel felváltva. A végén jól átkevertem az egészet és beleszórtam a csokicseppeket, aszalványokat. Szilikonos maffin-formába töltve (lehet papírban is sütni) 180 fokon ~15 perc alatt világosra sütöttem.
A muffinok alja lett a sütemény teteje, ezeket óvatosan megkentem gőz felett az olajjal felolvasztott fehércsokoládéval. Amikor megkötött mandulamarcipánból orrokat és szemet, szájat formáztunk. Az orr szinezéséhez vérnarancsaromát használtunk, a szemhez-szájhoz kakaóport.
 
 

2019. december 9., hétfő

Töltött zsemle túróval, nosztalgiával :-)


Imádtam gyermekkoromban egy tartalmas leves vagy egytálétel után a töltött zsemlét szári nagymamámnál, de valahogy sohasem készítettem magam. El is feledkeztem róla... A hétvégén szüleimnél voltam és anyu javasolta, hogy 8 db szikkadt zsemléből készítsünk töltött zsemlét. Azonnal kapható voltam a dologra... :-))
Ha akad otthon szárazabb zsemle, tojás és túró, álljatok neki Ti is! ;-)
 
Hozzávalók:
8 db szikkadt zsemle
2 tojás
40dkg túró
2-3 evőkanál cukor (ízlés szerint)
1 csomag vaníliás cukor
Mazsola (opcionális)
10 dkg vaj
~3 dl cukros tej
 
1. A zsemlék tetejét vékonyan levágom, a zsemléket kibelezem. (A kiszedett tésztára szükség lesz még)
2. Jénai tálat kivajazok, a tejet elkeverem ~1 evőkanál cukorral egy nagyobb tálban.
3. Az egész tojást a cukorral, vaníliás cukorral habosra keverem, majd megy bele a túró, mazsola. Legvégül hozzákeverem a zsemléből kibelezett, összetépkedett tésztát.
4. A kibelezett zsemléket kívül-belül a cukros tejbe forgatom, majd a kivajazott jénaiba teszem őket.
5. A zsemléket megtöltöm a túrötöltelékkel.
6. A tetőket is a tejbe áztatom, lezárom a zsemléket és mindegyik tetejére teszek egy kiskanálnyi vajat.
7. 180 fokos sütőben ~25 perc alatt ropogósra sütöm.
 
 
 
 

2019. december 1., vasárnap

Könnyű diós kuglóf

 
Valaki nagyon kiváncsi... :-D
Vanilinnél láttam meg ezt a receptet, ami szerelem volt első látásra. Olyan puhának, könnyednek tünt a képen a kuglóf és a recept sem volt túl bonyolult. Így hát neki is láttam... :-)
 
A hozzávalókon csak annyit változtattam, hogy
  • cukor helyett nádcukorral készült,
  • narancshéjjal ízesítettem a tésztát és
  • csokicseppekkel tettem még izgalmasabbá.
Isteni, igazi karácsonyi illat lett a lakásban a sülő diós tésztától, így igazán megkoronázta Advent első vasárnapját ez a sütemény.
 
Magában vagy lekvárral fogyasztva is remek - a lányok uzsonnás dobozába is került belőle. Próbáljátok ki bátran! :-)
 
Köszönöm még egyszer a receptet Vanilin!
 
Hozzávalók: 
Tészta:20 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
4 tojás
10 dkg vaj
14 dkg natúr joghurt
fél csomag sütőpor
egy csipet só
18 dkg cukor (nálam nád)
Reszelt narancshéj, csokicsepp (opcionális)

Díszítés:
kevés porcukor

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a dióval, a sütőporral és a sóval.
A szobahőmérsékletű vajat kihabosítjuk a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat és azzal is habosra keverjük. Ebbe a tojásos-vajas részbe belekeverjük a joghurtot, végül a lisztes keveréket a csokicseppekkel.
Zsírozott-lisztezett kuglófformába öntjük a tésztát. 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk a süteményt és kb. 50 percig sütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a kuglóf.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintva tálaljuk.

 

2019. november 21., csütörtök

Almarózsák


Régóta sláger már ez a gyönyörű sütemény, de én csak most jutottam el odáig, hogy elkészítsem. Pedig hipp-hopp készen van bolti levelestésztából és az eredmény.... csodálatos a szemnek és a szájnak is! :-)
Tortafüggő Marisz oldalán láttam meg nemrég, az ott közzétett videó alapján készítettem el. Csekkoljátok le a videót, én csak a hozzávalókat és a fő lépéseket írom össze:
 
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta (500g)
2-3 db piros héjú alma
3-4 evőkanál baracklekvár
Fahéj - én ezzel meghintettem a lekvárréteget
Egy marék tört, pirított dió
 
  • A tésztát lisztezett felületen 2-3 mm vékonyra nyújtottam.
  • A tésztából ~5 cm széles csíkokat vágtam.
  • A csíkokat megkentem lekvárral, meghintettem fahéjjal, megszórtam pirított dióval.
  • Az almát megfeleztem, kivágtam a közepét és a lehető legvékonyabb szeletekre vágtam. (Valahol olvatam, hogy citromos forró vízbe kell áztatni a szeleteket, de ez nekem nem jött össze, az ilyen módon áztatott alma szétmálott. Lehet, hogy ez almafajta függő is. Én csak hajszálvékony szeleteket vágtam és simán fel tudtam a tésztát tekerni.)
  • A tésztacsík egyik szélére helyeztem a szeleteket úgy, hogy kicsit fedjék egymást és felük lelógjon a tésztáról. Így tekeretm csigává a csíkokat és helyeztem muffin formába őket.
  • Szilikon muffinformákban sütöttem készre a rózsákat 180 fokon ~20 perc alatt.
 
 
 
Az elkészítés tényleg pofonegyszerű, pedig a látvány alapján valami bonyolult készítési módra tippelnénk. Próbáljátok ki bátran!
 
Köszi Marisz a bíztatást és a receptet! :-)))
 
 
 
 
 

2019. október 13., vasárnap

Pónifej torta


Nagyon népszerűek mostanában a kis alapterületű, magas torták, amelyek valamilyen lófejet ábrázolnak - póni, unikornis, de láttam már ilyet macskásban, sőt, Harry Potteresben is. Én most egy klasszikus, barna lófej mellett döntöttem szivárványos sörény és egyebek nélkül. :-D
 
A tortát 2 db, kisebb kerületű tortából állítottam össze úgy, hogy van közöttük egy fém lap három vékony lábbal - ez biztosítja a stabilitást. Elkezdtem tölteni a lapokat, beletettem a fémállványt, majd azon folytattam tovább.
 
A töltelék étcsokis-erdei gyümölcsös volt, kívülről pedig vajas csokikrémmel vontam be egyenletesen. Ebből készült a sörény is, a kiegészítők pedig házi fondantból.
 
Azért egy kis csiloogást én is vittem bele a végén ételspray segítségével. :-DD Egész jó lett... :-)
 
 

2019. október 6., vasárnap

Dominó szelet - nosztalgiával

 
Ilyesmi volt a bicskei változat.
Kaptam nővéremtől egy csomag marcipánt, erről jutott eszembe egy gyermekkori ízemlék: a bicskei Randevú cukrászdából az egyik kedvenc sütim, a Dominó. Egy hasáb alakú csokikrémes szeletről van szó, melynek tetejét marcipánréteg borított és a sütmény alulról - a marcipánebvonatig - ki volt mártva csokiba. A tetejét pedig olvasztott csokoládéval dominó-minta dísztített. Nagy
on szerettem... Ennek emléke alapján készült el a saját verzióm:

Kakaós piskótalapok, a kedvenc csokitortám krémje, marcipánbevonat és dominó-díszítés. A csokiba kimártás elmaradt, mert nem akartam nagy pancsolást véghezvinni a konyhába... :-D ... és szerintem így is csillagos ötös lett az íze.
 
Petrám vitte a dominók felét az iskolába - Petra napi köszöntésre. A segítségem is ő volt a kivitelezésben, ezt fotó is bizonyítja. :-)
 
Isten éltessen még egyszer Petukám! <3
 
Készítettem egyébként már dominó szeletet a Váncza-projekt keretében, házi pilótakeksz- és kókuszos süti formájában is.
 
Hozzávalók:
 
Piskóta:
6 db tojás
7 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaópor (holland, keserű)
 
Krém:
3 dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé 
25dkg vaj vagy margarin
 
Díszítés:
15dkg marcipán
4dkg étcsokoládé
 
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény habot verek és kanalanként hozzáadom a cukrot. Pár perc múlva belekeverem a sárgáját, majd hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport és ezt óvatosan a tésztába vegyítem. Én két nagy lapot kentem ki belőle sütőpapírra - olyan vékonyat mint a doboslap - és 180fokon ~15 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).
A krémhez tejből, cukorból, pudingporból sűrű krémet főzök. Ha kész, gyorsan beleolvasztok 200 g étcsokit! (Ettől lesz isteni csokis, nem szabad a mennyiséggel spórolni! Tibi vagy Boci étcsokit szoktam hozzá használni) Ha kihűlt a puding a lágy vajjal vagy margarinnal habosra keverem.
A két nagy lapot úgy osztom, hogy 3 réteg piskóta legyen belőle. Ezeket összetöltöm a csokikrémmel úgy, hogy a tetejére is jusson vékonyan.
Egy óra dermesztés után a porcukros felületen kinyújtott marcipánlappal befedem.
Másnap szeletelhető és gőz felett olvasztott étcsokoládéval papírtölcsérből díszíthető.
 
 
 

 

2019. szeptember 29., vasárnap

Menyasszonyi torta


Egészen elfeledkeztem banánimádó sógorom májusi esküvői tortájának bemutatásáról. Kedden azonban megszületett kislánya, édes druszám - Zsuzska - , így eszembe jutottak az esküvői fotók. Sok boldogságot kívánok - immár hármójuknak - itt, még egyszer! :-)
 
Tehát én készítettem a szűkkörű esküvőre egy nem túl nagy menyasszonyi tortát életem első drótos cukorvirágaival. A virágokhoz egyébként segítséget kaptam egy pompás virágkészítő cukrásztól, Ivettől, akinek köszönöm itt is a türelmet és segítséget!
 
A torta három szintes volt, ebből a két alsó azonos átmérőjű volt és egymásra illeszkedtek: alul puncs, felette étcsokis. Közöttük egy fém merevítés biztosította a stabilitást. A kis felső szint citromos volt.
 
Bevonat a szokásos házi fondant, a színekben pedig egy kis aranyat és kéket vittem bele, ami illet a tortatál kék szalagjához is.
 
Szerettek volna nászpárt is a tortára, így a szervírozás előtt rákerült egy kis nászpár-szobor, amit így meg is tarthattak. Egyébként én nászpár nélkül képzeltem el az egészet: ekkor egy virág lett volna a tetején, egy pedig a szinttörésnél, de így is jó lett.
 
A torta egyébként több téren is jól vizsgázott, ugyanis majdnem 300 km-t szállítottuk két megállóval és remekül bírta a megpróbáltatásokat. :-DD Kívánok ilyen kitartást egymás iránt egy hosszú életre az ifjú házasoknak! ;-)
 
 

2019. augusztus 25., vasárnap

Svéd hercegnőtorta (Prinsesstårta) & tortaátadás 2


A 20., jubileumi Segítsüti tavaszi fordulójának vigaszágas  tortaátadására augusztus 16-án került sor Tatabányán.
Immár hetedik alkalommal vettem részt a Segítsüti nagyszerű jótékonysági akciójában, amellyel most a Nyúlcipő Fejlesztő Centrumot támogattuk.
A vigaszágasom Eszter lett, akinek családjával 22.000 Ft-tal támogattuk a fenti alapítványt. Köszönet nekik itt is azért, hogy együtt segíthettünk egy ilyen szép és fontos kezdeményezést. :-) ..... és a közös képért is Eszter gyermekeivel. :-)

A RECEPT:

A 20. Segitsüti akcióra, amely tavaszi csapatának már évek óta tagja vagyok, ismét egy különleges tortával szerettem volna készülni. Mindenféle címszavakat irogattam be a google keresőjébe torta kapcsán, amikor megpillentottam ezt a félgömb tortát. Marcipánbevonat, gyümölcs-és főtt sárgakrém réteg tejszínhabbal - igazán meggyőző kombinácónak tűnt. És persze látványnak meg csillagos ötös!
 
Történeti áttekintést is végeztem természetesen. A torta annyira népszerű Svédországban, hogy külön napja van! A recept Jenny Åkerströmtől, a svéd Julia Childtól származik, aki szakácskönyveket írt és főzőleckéket is adott. Tanítványa volt három Bernadotte hercegnő a háztartástan-iskolájában. A hercegnők által fémjelzett torta erről a konyháról került ki, és Jenny 1929-ben kiadott, a hercegnők arcképével dekorált szakácskönyvében már megtalálható volt a sütemény. A torta nem más, mint egy tejszínnel, vaníliakrémmel és gyümölcspürével töltött piskóta, amit zöld marcipánköpenybe öltöztetnek, és általában rózsaszín marcipánvirággal vagy szalaggal díszítenek.

Készítettem már svéd puncsroládot zöld helyett pink bundában, de most ragaszkodtam az eredeti, zöld színhez. Receptek garmadája volt a neten, én végül amellett döntöttem, hogy a leírás alapján összeállítottam a saját receptemet. :-)
 
A családban hangos sikert arattam a tortával! Titka, hogy valóban tejszínhabbal (semmi növényi megoldás) és valóban marcipán bevonattal (itt most nem játszik a fondant) készüljön. Próbáljátok ki bátran, szerintem nem túl bonyolult. Sok apró lépésből áll, de egyik sem veszedelmes vagy hosszadalmas.
 
Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőnál liszt
 
Sárgakrém:
1 tojás
1,5dl tej
7dkg cukor
2dkg vaníliás pudingpor
1 kiskanál vaníliás cukor
 
Gyümölcsszósz:
~20 dkg fagyasztott gyümölcs (nálam eper és ribizli)
1 dl gyümölcslé vagy szörp
5dkg cukor
1 evőkanál vaníilás pudingpor
 
Tejszínréteg:
2,5 dl tejszín
1 habfixáló
1 evőkanál vaníliás cukor
1 evőkanál zselatin fix
 
Főtt krém:
1dl tej
1 db tojás
3dkg cukor
1dkg vaníliás cukor
8dkg vaj
 
Marcipán zöldre színezve
 
  • Piskóta: hagyományos módon piskótát kevertem, ebből 4 kerek lapot kentem ki, a negyediket vékonyabbra és kicsit nagyobb területűre.
  • Gyümölcsszósz: a szörpöt a pudingporral és cukorral elkezdtem főzni. Amikor már sűrűsödött, bele kevertem a kissé felengedett fagyos gyümölcsöt és összefőztem együtt. Ez ment kihűtve az első lapra, befedtem a másodikkal.
  • Vaníliakrém: a fehérjét kemény habbá vertem egy evőkanál cukorral. A többi cukrot a tojássárgával, tejjel, pudingporral összefőztem. Ebbe forrón belevegyítettem a fehérjehabot és a második lapra kentem azonnal. Lefedtem a harmadik lappal és hagytam kihűlni.
  • Tejszínréteg: a vaníliás cukorral elkevert tejszínt robotgéppel elkezdtem habbá verni, hozzáadva közben a habfixálót. Amikor már kezdett keményedni, beleszórtam a zselatinfixet. Ezt kentem a kihűlt torta tetejére kúpola formában - a közepe legyen magasabb.
  • A  negyedik, vékonyabb lapot háromszögekre vágtam és befedtem vele a tejszínréteget. Ezt sok képen nem láttam, de én nem mertem a tejszínrétegre tenni közvetlenül a marcipánt.
  • Egy éjszakát pihentettem hűtőszekrényben.
  • A főtt krémhez: a tejből, cukorból, vaníliás pudingporból pudingot főztem, kihűtöttem. A puha vajat habosra kevertem, ebbe vegyítettem a pudingot. Ezzel kentem meg a tortát vékonyan, hogy legyen amihez ragadjon a marcipán. Hűtőben dermeszettem.
  • A marcipánt zöldre szineztem, porcukor segítségével kinyújtottam és beburkoltam a tortát.
 
 

2019. augusztus 11., vasárnap

Sárgabarackos lepény


A blogom tíz legnézettebb receptjében benne szerepel a "Szilvás lepény", amit Bibimóni Váncza-projektjének keretében sütöttem még 6 éve.
Szerencsére sárgabarack-bőségünk van idén, így a dzsemfőzés mellett a lepényt is újra elkészítetettem sárgabarackkal és dióval.
 
Baracktöltelékkel is szuper lett, köszi Móni újra! :-))
 
Íme, az eredeti recept - sárgabarackkal:
 
"50 deka lisztet deszkán elkeverünk 1 csomag Váncza-sütőporral , majd hozzágyúrunk 12 deka zsírt , 1 egész tojást , 5 deka cukrot és annyi tejet , hogy lágyan gyúrható tésztát kapjunk. A tészta nagyobb felét egyenletes vastagon zsírozott tepsibe tesszük , erre 1-1 1/4 kg kimagozott és félbe vágott sárgabarackot rakunk ki egyenletesen vastag rétegben. Fahéjas porcukorral bőven meghintjük, darabolt dióval megszórjuk.
A tészta félretett részét ráhelyezve, tojássárgájával jól megkenve, villával több helyen megszurkáljuk és közepes tűznél szép pirosra sütjük. Négyszegletes hosszú darabokra szeleteljük  és vanilin-szórócukorral bőven hintve szolgáljuk fel. Igen olcsó , gyors sütemény."
 
 

2019. augusztus 2., péntek

Eper shake


Egy forró nyári napon, amikor vágytam a levesre - de nem volt kedvem megfőzni azt - a rakott cukkini mellé eper shaket készítettem. Leves, innivaló és desszert egyben - a lányok boldogan szürcsölgették az egytálétel mellé. És én is.... :-)))
 
Friss gyümölcsből még jobb lenne készíteni, de én most a fagyasztott eperhez nyúltam. Legközelebb szederrel fogom elkészíteni (majd megvárom, hogy a magocskák leülepedjenek).
 
A jópofa poharak a balatoni nyaralás hozadékai - a jégkásásnál könyörögték ki a csajok, aztán számtalanszor újratöltettük őket. :-D
 
Reggelire, ebédre, vacsorára, minden alkalomra ajánlom! :-)
 
Hozzávalók (2 nagy pohár):
1 marék fagyos eper kicsit kiengedve (vagy friss gyümölcs)
1 teáskanál méz (elhagyható)
2,5 dl tej
2 nagy kanál eperfagylalt
2 nagy kanál vaníliafagylalt
 
A megengedett epret a mézzel a turmixgépben összepürésítettem. Hozzáadtam a fagyit és a tejet és egyneművé - szívószállal szívható - kevertettem. Nagyobb átmérőjű, szívószálas pohárban kínáltam.
 
 
 

2019. július 27., szombat

"Bedobálós" lepény mákkal, sárgabarackkal

 
Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb sütemény édesanyám repertoárjából a kakaós kevert mellett. Számtalan vasárnap sütöttünk együtt ilyet a konyhában, én  mai napig imádom variálni. Bemutattam már cseresznyével-túróval, ribizlivel piteformában, de bolondítottam már dióval, csokicseppel is a tésztáját.
 
Most egy kis maradék, darált mák és érett, lédús sárgabarack került a tésztába. Fahéjas cukorral meghintve bártan állíthatom, ez lett az egyik legfinomabb verzió!
 
Mákimádóknak kötelező! :-D
 
Hozzávalók:

10dkg zsír
18dkg cukor (eredetileg 25, de lecsökkentettem)
Fél citrom reszelt héj
20dkg liszt
12 dkg darált mák
3 tojás
1 csomag sütőpor
2,5 dl tej
Sárgabarack negyedelve
Két evőkanál fahéjas porcukor
A zsírt az egész tojásokkal, citromhéjjal és a cukorral jó habosra kevertem, körülbelül 5 percen át. Ezután kanalanként hozzáadtam a sütőporral elkevert lisztet, mákot és a tejet. Zsírozott-lisztezett (26x35cm) tepsibe öntöttem, a tetejét megraktam gyümölccsel.  180 fokon ~25 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!).
Fahéjas porcukorral meghintve tálaltam.
 
 

2019. július 20., szombat

Barackos forgó (uzsonnaötlet)

 
Tombol a nyáriszünet, mégis az iskolai uzsonnásdoboz jutott eszembe erről a süteményről, amit hosszú hallgatás után osztok meg. Mert milyen jól is mutatna a sulis dobozkában egy üveg kakaó társaságában. :-)
 
Suli hiányában reggelire, tízóraira, ebédre, uzsonnára, vacsorára fogyasztották a lányok, illetve amíg el nem fogyott.... :-)
 
A recept roppant egyszerű: bolti leveles tésztából készült. Egy régi sütiskönyvemben kelt tésztával szerepel, abból is kibróbálom majd.
 
Szívből ajánlom mindenkinek! :-)
 
Hozzávalók (nekem 32 db jött ki belőle):
1 csomag leveles tészta (50dkg)
1 db tojás
16 db sárgabarack
Liszt a nyújtáshoz
Nádcukor
Fahéj
 
  • A kiengedett tésztát lisztezett felületen ~2 mm vékonyra nyújtottam.
  • A tésztalapot négyzetekre osztottam.
  • Minden négyzetet bevágtam a négy saroktól úgy, hogy a vágások egymást nem érjék el.
  • Felvert tojással lekentem a bevágott lapokat.
  • Minden lap közepébe egy lefordított, fél sárgabarack került.
  • A lapokat a bevágások mentén forgókká hajottam (mint régen, gyerekkorunkban papírból), minden második sarkot ráhajtottam a barack közepére.
  • Tojással lenentem, nádcukorral megszórtam, fahéjjal meghintettem a kész forgókat.
  • ~190 fokon barnára sütöttem.
 
Csak most látom, Petra lányom mindegyik tetejére tett egy-egy csokicseppet! :-DD