Oldalak

2018. december 30., vasárnap

Szilveszteri ajánlat és BUÉK! :-)

 

Szilveszteri ajánlatot még nem készítettem, itt az ideje az ezzel kapcsolatos számvetésnek. :-)
 
Mit is készíthetnék az óév-búcsúztatóra? Mindenképpen valami sósat, némi aprósüteményt....., na de lássuk mikat találok magamnál.
 

Nagyon Boldog, gasztro-és más sikerekben gazdag Új Évet Kívánok minden kedves olvasómnak!

 
Tortilla tekercs - nem is mutatna rosszúl az asztalon:
 
 
Szakállas pogácsa - fincsi sajtkrémmel:
 
 
 
 
Sajtos roló torta - bombabbiztos tipp:
 
 
Malackás csokitorta :-D :
 
 
Pozsonyi kifli - mint patkó:
 
 
Diós kifli - szintén patkónak:
 
 
Twix keksz - mert nagyon finommmm....:
 
 
 
Tojáslikőr - a koccintáshoz:
 
 
 
 
 
 

2018. december 24., hétfő

Lajoska szelet - egy falat gyermekkor 2

 
Öt éve már, hogy "Krémpite, egy falat gyermekkor..." címmel hoztam egy számomra igazán nosztalgikus süteményt, ami anyai nagymamámhoz kötődik. A mai Lajoska szelet pedig apai nagymamámhoz kötődik, nem volt olyan ünnep amire ne követeltünk volna Lajoskát a Kókuszos szelet mellé. Igazából sokszor sütöttem már, de a fotó és a poszt valahogy elmaradt, most pótolom.
 
Olyan nagyon átpuhulnak a mézes lapok a pudingos krémtől, hogy szinte elolvad a szájban a sütemény. Kiskoromban sokszor képzeltem, hogy puncs fagyit eszek Lajoska helyett... :-DD
 
 
Ezzel a számomra nosztalgikus süteménnyel és ez eredeti, kézzel írott recepttel kívánok mindenkinek
 
 

Boldog, békés, szeretetben teljes Karácsonyi Ünnepeket!

 
 
 
 
 


2018. december 1., szombat

Nutellás csavart csiga - Uzsonnaötlet


Kelt tésztát készültem sütni vasánap délutánra és a lányoknak uzsonnaként a suliba. Gyors kutakodás után Barbi konyhájából a Nutellás csigára esett a választásom.
 
Egyszerű és gyors recept, csak követnem kellett a leírást. Még a Nutellát nem szerető férjem is majszolt belőle pár darabot. :-)
 
Nagy élmény volt Veronikámmal a formázás, élvezte, hogy nyakig mogyorókrémes lehet. :-D
 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl tej
fél csomag (25 g) élesztő
3 tojássárgája
3 csapott evőkanál kristálycukor (kb. 70 g)
3 evőkanál olaj
Nutella, jó sok (vagy más mogyorókrém)
1 tojásfehérje a kenéshez

A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe teszünk a cukorból 1 evőkanállal, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
 
Kelesztés után átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán egyben kinyújtjuk, jó nagyra, ~4mm vékonyra. Felét megkenjük Nutellával, ne sajnáljuk, de azért túlzásba se vigyük mert kifolyik sütéskor. A tészta másik felét ráhajtjuk a Nutellás oldalra és kétcentis csíkokat vágunk pizzavágóval. A csíkokat megcsavarjuk majd csigaformába igazítva sütőpapiros tepsire tesszük őket. A csigákat megkenjük fehérjével.
 
Fél órát újra kelesztjük majd 180 fokon pirosra sütjük.