Úgy vagyok ezzel a recepttel, hogy kissé macerásnak tartom, mert a töltelékek előkészítése elveszi az idő felét. De most jól ütemeztem, a tölteléket elkészítettem-kimértem szerda este, pénteken meló után pedig már gyúrtam is a tésztát. Délután öt órára pedig már a frissen illatozó kiflikkel vártam a szüleimet. :-)
Tegyetek egy próbát ti is!
Hozzávalók:
Tészta:
50dkg liszt
20dkg vaj
2dkg élesztő (1 csomag instant)
Csipet só
1,5dl tej
1db tojássárgája
Kenéshez:
3db tojássárgája
1db tojásfehérje
Töltelék:
30 dkg darált dió
30 dkg darált mák
2x12,5 dkg cukor
2x2dkg mazsola
1 citrom rszelt héja
1 evőkanál (szilva)lekvár
A két féle töltelék hasonlóan készül, és ezekkel kezdtem: A töltelékhez a dióhoz/mákhoz adtam a fél citrom reszelt héját, a mazsolát és a mézet. A cukrot annyi vízzel felngedtem egy edényben, hogy fél újnyira ellepje a cukrot. Felforraltam ezt a cukros vizet és a dióra/mákra öntöttem. Elkevertem, hagytam kihűlni. Egy gyurmázható töltelék a cél, amit 3 dkg nagyságú darabokra kell mérni és szivar alakra formázni. Nekem a máktöltelék mindig porhanyósabb lesz, nem áll össze, ezt szoktam kiküszöbölni egy evőkanál lekvárral - így már tökéletes lesz.
A tészta hozzávalóiból közepes keménységű tésztát gyúrtam (nem olyan lágy mint az élesztős tészta, de nem is olyan kemény mint a linzer-a kettő között, ezért is "omlós-élesztős" a kategóriája). Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég feloldani a langyos tejben.
A tésztát 20 percig hűvös helyen pihentettem.
A pihent tésztát 3dkg súlyú darabokra osztottam.
A tésztagömböket oválisra nyújtottam, ráhelyeztem a szivar alakú tölteléket és hosszú, csücskös kiflivé formáztam.
A diós kifli patkó, a mákos ácskapocs alakú. Ha jól sikerül minden és nem reped ki a tészta, innen lehet tudni, hogy milyen a töltelék.
A kifliket sütőpapírral fedett lemezre helyeztem és simára kevert tojássárgával megkentem. Jó fél óráig langyos helyen szárítottam rá a sárgáját.
A megszáradt tojássárga réteget tojásfehérjével megkentem és hideg helyen ismét fél óra pihenés kezdődött, míg meg nem száradt a fehérje réteg.
A kiflire száradt két féle tojásréteg megrepedezik hő hatására - ez adja a kisűlt tészta márványosságát.
200 fokos sütőben ~20 perc alatt a kifliket készre sütöttem.
6 megjegyzés:
Nagyon szépek lettek a kiflijeid! Én is szoktam sütni, de az enyémek egész másképp néznek ki, másképp vannak feltekerve :-) én így tanultam otthon. De ahogy néztem az interneten, szinte mindenhol olyanok, mint a tiéd, és ez most jobban tetszik. Egyszer majd megpróbálom így is :-)
Az enyémek ilyenek, másmilyen, de azért finomak azok is :-)
http://katalin-konyha.blogspot.hu/2010/11/pozsonyi-kifli.html
Szépek és biztos finomak! Apukád biztos örült a finomságoknak!
Aranyos a története! :D Jól néznek ki a kiflik!
Tényleg más a tied készítése, azt is szívesen falnám. 🙂
Éva, Flóra, köszönöm! 🙂
Nagyon formásak, és biztos finomak voltak! Én is nagyon szeretem! :9
Megjegyzés küldése