2015. január 3., szombat

Holdacska


Egy újabb nagymama -féle süteményt hoztam nektek az új évben elsőként, ami nélkül gyermekkoromban elképzelhetetlenek voltak az ünnepek. Az aprósüteményes tálon az isler, a barackkrémcsók, a mandulás kocka és a diós kifli mellett mindig ott mosolyogtak a holdacskák is. Az egészben az a vicces, hogy a mama a "holdacska" süteményt sosem hold- hanem kör alakúra szaggatta. Azt mondta, nincs kedve holdacskákkal vacakolni. :-D

Most a recepthez híven én mégis holdacskákat szaggattam és büszkén mutatom őket az ég felé...

Hozzávalók:
Linzertésztához:
25dkg vaj
35dkg liszt
3 tojássárgája
2 evőkanál porcukor
Csipet só

Mázhoz:
2 tojásfehérje
25dkg porcukor

Lekvár a töltéshez (nálam most szilvalekvár)


A tészta hozzávalóiból a lágy vajjal tésztát gyúrok. Lisztezett deszkán 2-3mm vastagra nyújtom. A fehérjéket a porcukorral habosra keverem. Ennek a habnak a nagy részével megkenem a tésztát vékonyan. Lisztbe sűrűn mártogatott  - a hab ragadóssága miatt! - szaggatóval formázom és sütőlapra helyezem a kiszúrt tésztákat. 

A maradék tésztát egy evőkanál liszttel újra összegyúrom, kinyújtom, újra megkenem habbal, szaggatom. Elég pepecselős így a szaggatás, de a végeredmény megéri! Én a harmadik összegyúrás után már csak hab nélkül szoktam szaggatni belőle vaníliás karikákat.

180 fokos sütőben világosra sütöm. Vigyázzunk, könnyen megkapja a fehér habréteget a forró sütő!

A készre sütött linzerkéket lekvárral töltöm össze, és legalább egy éjszakát hagyom összepuhulni.




9 megjegyzés:

Luca írta...

Nagyon finom lehet... A nagymámák szerettek pepecselni. Bár ez rólunk is elmondható azt hiszem :))

Gerdi írta...

Méltó az év első sütijének! Szeretem a nagymama-féle receptjeidet (is)!

Vanilin írta...

Hát ez isteni lehet! :)

teller-cake írta...

Luca: ez így igaz! :-) Én szeretek pepecselni...
Gerdi: köszönöm! <3
Vanilin: az is, biztosíthatlak. :-)

Muskátli Büfé írta...

Zsuzsa, a kerek is hold volt - telihold :)

teller-cake írta...

Ez még eszembe se jutott, de jó, hogy gondoltál rá!!! <3

Éva írta...

A tojásfehérjét nem kell habbá verni, elég csak kikeverni a cukorral?

Éva írta...

Talán még téglalap alakúra is vághatjuk késsel, úgy szaporább lehet a munka.Ez csak egy ötlet. Persze nem olyan mutatós, de az ítén nem változtat.

teller-cake írta...

Igen, csak ki kell keverni, hogy kenhető legyen. Jó ötlet a téglalap, valóban jóval szaporább lenne és nem is kéne annyit nyújtogatni. :-)