2014. november 27., csütörtök

Nagymamám szalagárés sajtos perece


Nem is tudom mikor hoztam utoljára sós süteményt..... A helyzet az, hogy sósságot inkább anyukám szokott készíteni, az én reszortom - természetesen :-) - a torták és sütemények. 

Ez a sajtos perec nagy kedvencem gyerekkorom óta, a mama rengetegszer készítette perec vagy csak rúd alakban.  Isteni az íze, csak a sütés közben a szalagérétól felszabaduló, csípős gőzt nem szeretem, de valamit valamiért... :-)


Hozzávalók:

50dkg liszt
25dkg margarin
2dkg só
1 kis pohár tejföl
1 csomag szalagáré

1 tojás a kenéshez
Reszelt sajt és/vagy szezámmag

A hozzávalókból  a lágy margarinnal puha tésztát gyúrok. Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, pereckiszúróval formázom, vagy csak tetszőleges csíkokra vágom. A perecek tetejét tojással megkenem, reszelt sajtba mártom és sütőpapírral fedett lemezre kis távolsággal egymás mellé teszem őket.
Ha rúdakat vágok, akkor a tetejüket megkenem tojással, sajttal/szezámaggal meghintem őket és szintén papírral fedett sütőlemezre pakolom őket.

190 fokos sütőben aranyszínűre sütöm a sós süteményeket.

Zárt dobozban sokáig eltartható, remek nassolni való, sör-vagy borkorcsolya :-)




11 megjegyzés:

  1. Ilyet írni, hogy "Zárt dobozban sokáig eltartható"...:) Hol élsz Te Zsuzsa? Még akkor is, ha elég szép mennyiség lesz egy adagból...
    Nagyon kívánatos!

    VálaszTörlés
  2. Ez olyan, hogy belenyúlsz a dobozba, közben jó kis beszélgetés, vagy könyvolvasás, és egyszer csak azt veszed észre, hogy az ujjad az üres doboz alját kocogtatja :D

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szeretem!!! Nagyon kívánatos, guszta fotókat készítettél... :P

    VálaszTörlés
  4. Ha olyan finom, amilyen jól néz ki... Amúgy is tervezek egy ideje sütni sós szalalkális sütit, mert még nem ettem, így hamarosan megtudom:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépek lettek! Jók is a nagymamák receptjei, én is szeretem őket :)

    VálaszTörlés
  6. Zárt dobozban sem áll el sokáig semmi(legalább is nálunk....) :))
    Nálunk csak édes süti készült vele. Jobban mondva én talán egyszer sütöttem, nálunk is a nagymamám reszortja volt....

    VálaszTörlés
  7. Biztos vagyok benne hogy a gyermekeim imádni fogják :) jó kis vendégváró perecke

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi lányok! Próbáljátok ki egyszer bátran, nem fogtok csalódni. Csak sütés után szellőztetni... ;-D

      Törlés