Oldalak

2022. december 31., szombat

Virsli roló - B.U.É.K

Egy egyszerű, de igazán nagyszerű receptet hozok ma, apukám egyik kedvencét. Nem kell hozzá más, mint leveles tészta - lehet bolti, vagy házi, boltival még egyszerűbb - , virsli, 1 tojás és sajt vagy magvak a tetejére.

A menet egyszerű:

1. A tésztát ~2 mm vastagra ki kell nyújtani, majd 1~cm vastag csíkokra vágni.

2. A csíkokat lekenni felvert tojással, gyengén sózni.
3. A csíkokba bele kell tekerni a tetszőleges méretűre vágott virsliket. (Én 3 darabra vágok egyet)
4. Sütőpapírral fedett lemezre tenni a bebugyolált virsliket.
5. Megszórni sajttal, vagy magkeverékkel.
6. Negyed órát pihentetni.
7. 180 fokon ~20 perc alatt szép pirosra sütni.
8. Bezsebelni az elismeréseket. :-D

Ha már szilveszter van, íme néhány, még gyorsan elkészíthető recept az óév búcsúztatóra:

Sajtkukac - gyors és jópofa :-)

Tortilla-tekercs - minden asztal éke lehet

Nagymamám szalagárés perece - gyors és finom

Kívánok mindenkinek békében és egészségben gazdag új évet!



2022. december 18., vasárnap

Birsalma likőr

Egy kolléganőm ajánlotta ősszel, amikor szorgalmasan főztem a birsalmasajtot, hogy próbáljak ki egy általa már többször elkészített likőr-receptet. Nem melós a dolog, csak össze kell dobálni és várni 6 hétig, hogy összeérjenek az ízek. Azonnal a "44" likőröm jutott róla eszembe, egy időben mindig azt készítettem a karácsonyi ünnepekre. 

Az eredeti recept itt olvasható. Én vaníliarudat nem tettem bele, nem is volt itthon, de valahogy azt idegennek éreztem az elképzelt ízvilághoz. Csillagánizzsal viszont megbolondítottam.

Kipróbáltam és jelenthetem, remekül sikerült! A főkóstolást már megtartottuk, alig várom, hogy a kis ajándéküvegek címzettjei is megkóstolják ezt a remek italt. :-)

Hozzávalók:

4 birsalma

30 dkg cukor

2 nagyobb fahéj

3 csillagánizs

1 dl rum

5 dl vodka (nálam almapálinka)

A birsalmát megmostam alaposan és felnegyedeltem, a magházat kivágtam. Beletettem egy nagy üvegbe (én rögtön dupláztam, ezért van két üveg a képen :-D) és hozzáadtam a cukrot, fűszereket. Ráöntöttem a rumot, pálinkát (opcionálisan vodkát) és hűvös helyen érleltem 8 hétig.

Néha megrázogattam, hogy olvadjon a cukor.

4-6 hét az előírás, de én 8 hétig hagytam érni. Aztán üvegekbe szűrtem és vagdostam az üvegekbe némi gyümölcsöt is.

Feltettem a díszcsomagolást és .... "Boldog Karácsonyt!" :-)



2022. december 17., szombat

Csokoládés sütinyalóka (cake-pops)

Hozom a múltkor posztolt mascarponés-kekszes sütinyalókám párját, amit még novemberben készítettem egy süteménytálra 50. szülinapra. 

Sajnos a recept már nem tudom honnan van, csak a cetlit őrizgettem, amire összeírtam a hozzávalókat a saját csavarjaimmal együttesen.

Nem tudom, hogy ez, vagy a fehércsokival bevont változat volt népszerűbb a bulin, mind elfogyott... :-D

Hozzávalók:
1 csomag szívószál (nálam Pepcos változat)

25 dkg darált keksz
10 dkg porcukor
1,5 dl tej
1,5 evőkanál kakaópor
1 evőkanál fahéj
5 dkg vaj
1 nagy evőkanál mascarpone
Mandulaaroma pár csepp
5 kocka étcsokoládé apróra vágva

Bevonáshoz:
2 tábla étcsokoládé
Kevés olaj
Díszítéshez cukorkák

A szívószálakat félbe vágtam, egyébként túl hosszúak lettek volna.

A hozzávalókból puha, linzerszerű tésztát gyúrtam. Ne legyen túl porhanyós, puha, de jól formázható, legyen, mint a gyurma. A tésztából egyforma golyókat gömbölyítettem. 

Gőz felett pár csepp olajjal megolvasztottam az étcsokoládét. A szívószálak végét a csokiba mártottam, így szúrtam bele a golyók közepébe. ~20 percig hagytam a hűtőben a csokit megszilárdulni. Ezután a pálca segítségével a golyókat kimártottam az olvadt csokiban, az aljáról lehúztam a felesleget az edény szélén és egy rácsra helyeztem csepegni.

Megszórtam, meghintettem a szilárduló csokit különböző díszítő porokkal, cukrokkal.

Miután megkötött, zsírpapírra helyeztem a nyalókákat. 



2022. december 11., vasárnap

Karácsonyi ajánló

Szinte minden évben készítek egy karácsonyi ajánlót, hátha segítek vele másoknak - és magamnak is :-D - ötletelni. Idén már beszélgettünk férjemmel, hogy milyen süteményekkel kellene készülni szentestére. Szenteste vagyunk mindig együtt a gyerekekkel itthon, a többi napokon pedig a nagyszülőknél. Idén ezekre a finomságokra esett a választásunk...

Karácsonyfa kalács - ez egy új szerelem, elképzelem bejgli tésztával, fele mákkal, fele dióval... :-):


Néró - ezt idén biztosan készítek nyári sárgabarack dzsemmel:


Mákosgubás sajttortácska szilvaöntettel - díjnyertes receptem családi közkívánatra:


Diós kifli (linzer) - nekem enélkül elképzelhetetlen a karácsony:


Túrós pogácsa - sós harapnivalónak:



Göngyölt linzer - dióval, mákkal:



Cseh krémes - nagymamám receptárjából ismét:



Tojáslikőr - a koccintáshoz (ez idén kiegészül nálam birsalmalikőrrel, de az még érik, fotózás és posztolás még következik :-) ):

Áldott készülődést kívánok mindenkinek!





2022. december 4., vasárnap

Karácsonyfa kalács (blogjátékra)


Katalin blogjátékot rendezett a blogszületésnapja alkalmából nemrégen. A téma, Mindennapi kenyerünk volt,  a témába azonban a péksütemények, parti-falatok is belefértek. 

Sajnos betegeskedtem az elmúlt héten, igy nem tudtam valami nagyot alkotni. Advent második hétvégéjére azonban már jól voltam és a lányok örömére egy mogyorókrémes-fahéjas finomságot alkottam házi levelestésztából. A levelestészta receptet még a Blogkostoló játékra próbáltam ki először, amikor én voltam a házigazda.


Sok kép és recept kering a neten a karácsonyfa kalácsról, én most megalkottam a látott képek alapján a saját verziómat, íme:

Hozzávalók:

1 csomag bolti vagy házi levelestészta


Töltelék: Mogyorókrém, vaj, fahéj, porcukor

1 tojássárga a kenéshez


A tésztát két egyenló nagyságú négyzetté nyújtottam.

Kivágtam a képen látható módon. 

Az alsó rész felét megkentem mogyorókrémmel.







 

A másik felét megkentem vajjal, meghintettem fahájas porcukorral.

Kb. 1 cm vastagon csíkokat vágtam be mindkét oldalon (ne érjenek össze). 

Megkentem tojássárgájával, majd a csíkokat összesodortam egyenletesen. A kimaradt tésztából mini kakaós csigákat sodortam. 180 fokon légkeveréses sütőben készre sütöttem. Tálaláskor a sodort részeket eszegettük szépen sorban.