Általában a már jól bevált tojáslikőr receptemet szoktam megvariálni csokoládéval vagy kávéval, illetve a Mézeskalács blogról felfedezett mézeskalácslikőrt készítem ilyen alkalmakra. Most azonban újdonságra vágytam és egy francia honlapon ezt a receptet találtam.
Nagyon-nagyon finom és kell neki az előírt érlelési idő!! Karácsonyra, Szilveszterre már nem, de a Pót-szilveszteri bulikra még elkészülhet! :)))
Nagyon-nagyon finom és kell neki az előírt érlelési idő!! Karácsonyra, Szilveszterre már nem, de a Pót-szilveszteri bulikra még elkészülhet! :)))
Hozzávalók:
1 db narancs
22db fehér kockacukor
22db barna kockacukor/nálam nádcukor ( a kettő együtt 44 ! :-D )
44db arabica kávészem
1 db 3/4 literes kapcsos (vagy hagyományos) befőttes üveg
Egy éles késsel szúrjunk lyukakat a narancsba, és minden lyukba tegyünk egy szem kávét. Ha ez megvan, tegyük a cukorra a gyümölcsöt, öntsük fel alkohollal, zárjuk le az üveget és jöhet a türelemjáték! 44 napig, sötét helyen kell érlelni és a karácsonyi vacsora előtt kibontani.
Ugye mindenki rájött, mi(k)től "44"? ;-)
November 15-én készíttettem el az italt, így csak 40 napom marad Szentestéig, hacsak nem várom meg a Szilvesztert! Az kizárt...így hát megkóstoltam...nagyon finom lett!
Annyit hozzátennék, hogy az utolsó héten kétszer felkevertem a cukrot az alján mert viszonylag hideg helyen tároltam és emiatt szerintem kevésbé olvadt a cukor. Megkóstoltam előtte, utána és felkeverve édesebb, finomabb volt.
Annyit hozzátennék, hogy az utolsó héten kétszer felkevertem a cukrot az alján mert viszonylag hideg helyen tároltam és emiatt szerintem kevésbé olvadt a cukor. Megkóstoltam előtte, utána és felkeverve édesebb, finomabb volt.
Készítettem hetente fázisfotókat, ügyelve a fotózás hasonló körülményeire.
Sok sikert hozzá annak aki kipróbálja! :)
Sok sikert hozzá annak aki kipróbálja! :)
1. fotó - Összeállítottam, indulhat az érlelés! :)
3. Fotó - Már két hetes az ital, mélyült a szín még jobban
4. Fotó - Csökken a cukorréteg vastagsága, még szebb szín
És a végeredmény:
4. Fotó - Csökken a cukorréteg vastagsága, még szebb szín
És a végeredmény:
16 megjegyzés:
Különleges ital, finom lehet!
Ejha! Ez aztán finom lehet! :)
Hű, micsoda különlegesség! Az én időbeosztásomhoz kicsit macerás lenne, de szívesen megkóstolnám ;)
Tényleg különleges és kitűnő gasztroajándéknak is:))
waoo, szuper
Zsuzsa drága, idénre késő - jövőre korán van! Ezért lenne két kérésem: 1. referálj kérlek mindenképp a tesztelésről; 2. jövőre szólsz korábban? Jó-jó: 1. most is elkezdhetem készíteni; 2. beírhatom én is a naptáramba :) Amúgy csodaszépen alakul!
Úgy örülök, hogy átjön a látvány is, mert tényleg nagyon ütős! :)
Muskátlim, már kiszámoltam, hogy március 1.-én szombaton ha összedobjuk, vígan összeérik Húsvétra! Fel is írtam magamnak, hogy figyelmeztesselek Téged/titeket és persze magamat! :)
Nagyon szép a színe és biztosan nagyon finom! Az idei kóstolásról kicsit már lemaradtam , nem baj majd jövőre:-)
Nagyon fincsi likőr lehet, tetszik! :) Mentem a receptet, remélem, jövőre időben eszembe jut elkészíteni! :)
Ez igeeeeen! jobbnál jobb ötletek így karácsony előtt :)
Köszönöm :) várjuk a kóstolás eredményét!
Nagyon különleges lehet!! :)
Ez aztán az ajándék! Ezt jövőre tuti, hogy kipróbálom! Köszönöm! :)
Nagyon ötletes ez az ital! Hogy lehet, hogy még nem is hallottam róla :) Köszi, hogy megosztottad velünk. Most már csak azt szeretném tudni, hogy mikor koccintunk vele :)
Nincs mit! :)
Köszönöm Nektek, tényleg érdemes összedobni, kivárni és fogyasztani! :)))
Janka, ha tavasszal lesz blog-tali, rajtam nem múlik! :*)
Megjegyzés küldése