Kapóra jött az aktuális SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) játék 20. fordulójának témája - Gasztroajándékok, a "Konyhán innen - kerten túl" blogon -, hogy készítsek karácsonyra valami különleges, házi likőrt ajándékba, .... és persze magunknak. :)
Általában a már jól bevált tojáslikőr receptemet szoktam megvariálni csokoládéval vagy kávéval, illetve a Mézeskalács blogról felfedezett mézeskalácslikőrt készítem ilyen alkalmakra. Most azonban újdonságra vágytam és egy francia honlapon ezt a receptet találtam.
Nagyon-nagyon finom és kell neki az előírt érlelési idő!! Karácsonyra, Szilveszterre már nem, de a Pót-szilveszteri bulikra még elkészülhet! :)))
Nagyon-nagyon finom és kell neki az előírt érlelési idő!! Karácsonyra, Szilveszterre már nem, de a Pót-szilveszteri bulikra még elkészülhet! :)))
Hozzávalók:
1 db narancs
22db fehér kockacukor
22db barna kockacukor/nálam nádcukor ( a kettő együtt 44 ! :-D )
44db arabica kávészem
1 db 3/4 literes kapcsos (vagy hagyományos) befőttes üveg
A narancsot alaposan mossuk meg. Az üveg aljára rétegezzük a kockacukrokat színenként váltakozva. Itt megjegyzem, hogy én marha (!) otthon jöttem rá, hogy nádcukorból végül szemeset vettem, addig válogattam... :( De ez az ízén biztosan nem változtat, csak a kezdeti látványon.
Egy éles késsel szúrjunk lyukakat a narancsba, és minden lyukba tegyünk egy szem kávét. Ha ez megvan, tegyük a cukorra a gyümölcsöt, öntsük fel alkohollal, zárjuk le az üveget és jöhet a türelemjáték! 44 napig, sötét helyen kell érlelni és a karácsonyi vacsora előtt kibontani.
Ugye mindenki rájött, mi(k)től "44"? ;-)
November 15-én készíttettem el az italt, így csak 40 napom marad Szentestéig, hacsak nem várom meg a Szilvesztert! Az kizárt...így hát megkóstoltam...nagyon finom lett!
Annyit hozzátennék, hogy az utolsó héten kétszer felkevertem a cukrot az alján mert viszonylag hideg helyen tároltam és emiatt szerintem kevésbé olvadt a cukor. Megkóstoltam előtte, utána és felkeverve édesebb, finomabb volt.
Annyit hozzátennék, hogy az utolsó héten kétszer felkevertem a cukrot az alján mert viszonylag hideg helyen tároltam és emiatt szerintem kevésbé olvadt a cukor. Megkóstoltam előtte, utána és felkeverve édesebb, finomabb volt.
Készítettem hetente fázisfotókat, ügyelve a fotózás hasonló körülményeire.
Sok sikert hozzá annak aki kipróbálja! :)
Sok sikert hozzá annak aki kipróbálja! :)
1. fotó - Összeállítottam, indulhat az érlelés! :)
3. Fotó - Már két hetes az ital, mélyült a szín még jobban
4. Fotó - Csökken a cukorréteg vastagsága, még szebb szín
És a végeredmény:
4. Fotó - Csökken a cukorréteg vastagsága, még szebb szín
És a végeredmény:
18 megjegyzés:
Különleges ital, finom lehet!
Ejha! Ez aztán finom lehet! :)
Hű, micsoda különlegesség! Az én időbeosztásomhoz kicsit macerás lenne, de szívesen megkóstolnám ;)
Tényleg különleges és kitűnő gasztroajándéknak is:))
waoo, szuper
Zsuzsa drága, idénre késő - jövőre korán van! Ezért lenne két kérésem: 1. referálj kérlek mindenképp a tesztelésről; 2. jövőre szólsz korábban? Jó-jó: 1. most is elkezdhetem készíteni; 2. beírhatom én is a naptáramba :) Amúgy csodaszépen alakul!
Úgy örülök, hogy átjön a látvány is, mert tényleg nagyon ütős! :)
Muskátlim, már kiszámoltam, hogy március 1.-én szombaton ha összedobjuk, vígan összeérik Húsvétra! Fel is írtam magamnak, hogy figyelmeztesselek Téged/titeket és persze magamat! :)
Nagyon szép a színe és biztosan nagyon finom! Az idei kóstolásról kicsit már lemaradtam , nem baj majd jövőre:-)
Nagyon fincsi likőr lehet, tetszik! :) Mentem a receptet, remélem, jövőre időben eszembe jut elkészíteni! :)
Ez igeeeeen! jobbnál jobb ötletek így karácsony előtt :)
Köszönöm :) várjuk a kóstolás eredményét!
Nagyon különleges lehet!! :)
Ez aztán az ajándék! Ezt jövőre tuti, hogy kipróbálom! Köszönöm! :)
Nagyon ötletes ez az ital! Hogy lehet, hogy még nem is hallottam róla :) Köszi, hogy megosztottad velünk. Most már csak azt szeretném tudni, hogy mikor koccintunk vele :)
Nincs mit! :)
Köszönöm Nektek, tényleg érdemes összedobni, kivárni és fogyasztani! :)))
Janka, ha tavasszal lesz blog-tali, rajtam nem múlik! :*)
Próbáltam, nagyon finom lett csak egy kérdés. Ki hogy szűri le mert az enyém mindig opálos zavaros maradt. Hogy csináljátok, hogy olyan kristálytiszta és zavarodás mentes?
Csak sima szűrőn szűrtem le és ilyen szép lett. Nem tudom hol lehet a hiba...
Megjegyzés küldése