Oldalak

2021. december 26., vasárnap

Profiterol torony - Boldog Karácsonyt!

Kicsit megkésve, de annál meghittebb, boldog és békés Karácsonyt kívánok mindenkinek!

Köszönöm a kedves kívánságokat, de csak most tudok reagálni, eddig minden figyelmet a családnak szenteltem. :-)

Az idei családi vacsora desszertje egy 2016-os recept ismétlése volt, ami Veronikámnak jutott eszébe idén és kérte, hogy újra készítsem el. Ez a profiterol torony

A készítés menete megegyezik a már megosztott recepttel, csak annyin változtattam, hogy kicsi zöld festéket tettem a tésztába, hogy karácsonyfás legyen a hangulata. De ez sajnos nem nagyon látszott a fánkok külsején, a belsején jobban - arról viszont nem készült fotó. 

Fázisfotókat viszont kattintottam, íme:

Békés Karácsonyt mindenkinek! :-)




2021. december 12., vasárnap

Eszterházy torta

Még 2015-ben osztottam meg ennek a tortának a receptjét, amit azóta is sokszor és nagy sikerrel készítek. Most Veronikám 14. szülinapjára készült még októberben. 

Szeretem ezt a díszítési technikát: bevonom a tortát olvasztott fehér csokoládéval, majd gyorsan - mielőtt megkötne - olvasztott étcsokoládéval csíkozom meg egy erre a célra tekert papírtölcsérből. Aztán gyorsan késheggyel, vagy hústűvel belehúzok két irányba a csíkokba, ez adja a különleges mintát.

A zöld lapok a szélén színes ostyalapok, olyasmi mint amire képeket nyomtatnak a cukrászdákban. De ez ízesített - almás - Bécsből kaptunk egy csomagot ajándékba. Nemrég fedeztem fel, hogy mennyire feldobja a tortát, ha a szélére tördelek belőle. :-)

Az Eszterházy torta mindig telitatlálat, akár Karácsonyra is elkészülhet - esetleg az étcsokoládéból lehetne stilizált fenyőfákat, vagy hópelyheket rajzolni rá. :-)




Zabpehelycsók karácsonyi díszként - Katalin játékára

Olyan régen volt meghirdetve blogjáték, ezért nagyon örültem Katalin kihívásának. Ehető karácsonyfadíszeket kell a játékára - Mi lógjon a fenyőfán? -  kreálni Luca napjáig. 

Egy kekszfélére gondoltam a játékra, ami könnyű és így elbírják a fenyőágak. Egy nagyon régi, dr. Oetker-es könyvemben találtam rá a zabpehelycsókra, amin eddig még sosem akadt meg a szemem. Milyen kár!!

Egy könnyű, nagyon ropogós kekszről van szó, ami nagyon eteti magát. A férjem teljesen el volt ájulva tőle ,hogy milyen finom, ez meglehetősen jól esett...

Vékony cérnára fűztem a kekszeket és némi ehető aranyspray segítéségével még ünnepibbé varázsoltam.

Megkockáztatom, ez lett a legfinomabb zabkekszem idáig! <3

Hozzávalók:

7,5 dkg vaj

12,5 dkg zabpehely

7,5 dkg cukor

1 tojás

Keserű mandula aroma

5 dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

A vajat felolvasztottam, belekevertem a zabpelyhet és enyhén megpirítottam. Hozzáadtam egy evőkanállal a cukorból, karamellizáltam rövid ideig. Hagytam kihűlni.

A tojást robotgéppel krémesre, habosra kevertem, majd ment bele a maradék cukor és 5 csepp mandula aroma. Alacsony fokozaton hozzáadtam a liszttel elvegyített sütőport. 

A keverékhez egy spatula segítségével vegyítettem hozzá az előkészített zabpelyhet. Ebből raktam diónyi nagyságú halmokat egy sütőpapírral fedett lemezre. 180 fokon ~12 perc alatt világos barnára sütöttem.

Megmondom őszintén, amikor kész lett a tészta és kiosztottam a lemezre, nem volt nagy bizalmam a sikerhez - amolyan semmilyen nem volt... - de a végeredmény mindent felülmúlt. :-)




2021. október 26., kedd

Klasszikus gyümölcstorta csokihabbal


Gyermekkoromban a nagymamám leggyakrabban fatörzs tortát készített, anyukám pedig a klasszikus gyümölcstortát. (a mai recepten kívül ez a mákos-szőlős változat is hasonló)

A fatörzsben azért szerettem segíteni, mert vicces volt a törzs egyenletlenségeit formázni és gombákat készíteni rá.

A gyümölcstortában pedig azért szorgoskodtam, mert az évszaknak megfelelő gyümölccsel díszíthettük ki. A pudingot már hamar magam is megfőzhettem rá, télen befőttel is díszítettük. Mindig került hozzá szifonban készített tejszínhab is. 

Most a férjem szülinapjára készült ez a retro édesség, aki nagyon szereti a gyümölcsös tortákat. :-)

Hozzávalók:

Tészta:

4 db tojás

10dkg margarin

18dkg cukor

20dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

citromhéj

Puding:

2,5 dl tej

2dkg málnás puding

1 evőkanál cukor

Díszítéshez:

Fél csomag színtelen tortazseléporból főzött zselé

Málna (opcionális)

Csokihab:

1,5dl tej

1dkg csokis pudingpor

2dkg cukor

3dkg étcsokoládé

1,5dl tejszín 1 habfixálóval habbá verve

A piskótához az egész tojást a cukorral, puha margarinnal habosra kevertem, citromhéjat adtam hozzá, majd a lisztet. Zsírozott-lisztezett (jól ki kell kenni a recéket!!) gyümölcstortaformában 180 fokon ~25 perc alatt készre sütöttem.

A málnapudingot készre főztem és még melegen a piskótára kentem. A csokipudingport a tejjel, cukorral összefőztem, majd beleolvasztottam az étcsokit - ezt hagytam kihűlni.

A tortára kent pudingot kiraktam gyümölccsel majd bevontam színtelen zselével.

A csokihabhoz a tejszínt kemény habbá vertem, majd hozzákevertem óvatosan a keményre vert tejszínhabot. Ezzel díszítettem a torta szélét.




2021. október 17., vasárnap

Fügés-csokis zabkeksz

Még mindig füge... :-)


Már az utolsó másodkötésből érett fügéket is leszüreteltük a darazsak elől. A belseje pirosabb, édesebb, mint az első kötésből származó gyümölcsöknél. Én mindkettőt egyformán szeretem. 


A keksz alapjául a Veronika kekszemet vettem, csak aszalványok helyett fügeszelet került a tetejére és a tésztába került két evőkanál saját fügedzsem is. 





Hozzávalók:
10dkg liszt
10dkg cukor
14dkg zabpehely
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
12dkg margarin
1tojás
2 evőkanál fügedzsem (opcionális)
1csomag vaníliás cukor
8 szem füge
1 marék csokicsepp                                                               

A tojást a cukorral, dzsemmel és puha margarinnal habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, zabpehellyel és a cukorral. Hozzáadtam a fahéjat és a vaníliás cukrot. A száraz hozzávalókat kanalanként, alacsony fokozaton adtam a tojásos keverékhez.  Legvégül a csokicsepp ment bele. Ragacsos, kanállal formázható tésztát kaptam.

Sütőpapírral borított lemezre kanállal dió nagyságú golyókat formáztam a tésztából. A tésztagolyókra rányomkodtam a fügeszeleteket. 180 fokos sütőben ~15 perc alatt készre sütöttem őket. 



2021. október 3., vasárnap

Fügés tiramisu torta

Petra névnapjára tiramisu tortát kért amit egy nagy kedvencével, a fügével bolondítottam meg. Javában érik a vízparti fügefánkon a második kötés, a gyümölcsöknek gyönyörű piros a belseje és mézédes az íze...

Még nyáron főztem egy nagy adag fügedzsemet, most ezt is felhasználtam ehhez a könnyed tortához. 

A torta alja egy fügedzsemmel megtöltött piskótatekercs szeletekre vágva, ezzel raktam ki a tortaforma alját.

Hozzávalók:


1 tekercs piskótarolád fügedzsemmel töltve

50 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

3 dl tejszínhab vagy növényi hab

1dkg zselatin

1 dl narancslé 

Fahéj

Rum aroma

25dkg babapiskóta

2 dl kávé (cukorral)

1 zacskó színtelen tortazselé (hozzá narancslé)

1 db narancs, 2-3 db füge

fügedzsemmel megtöltött piskótatekercset szeletekre vágtam, ezzel raktam ki a tortaforma alját (~26 cm) szorosan. A zselatint bekevertem a narancslébe, hagytam megdermedni. A tejszínt kemény habbá vertem, félretettem. A kávéba némi cukrot és rumaromát kevertem. A mascarponét habosra kevertem a porcukorral, fahéjjal és rum aromával ízesítettem. Belekevertem a megdermedt, majd felolvasztott zselatint, végül óvatosan belevegyítettem a tejszínhabot.

A piskótatekercs szeletekre kentem a krém harmadát. Kiraktam kávéba mártott babapiskótával, majd a krém második harmada következett. Újra kávéba mártott babapiskóták jöttek, majd a maradék krémmel lezártam a tortát. Egy éjszakát hagytam dermedni.

Másnap kiraktam a torta tetejét narancs-és fügeszeletekkel. A színtelen tortazselét narancslével készítettem el, ezt öntöttem a tetejére.






2021. július 23., péntek

Ribizlis pite (abbahagyhatatlan) :-)

Július elején készült ez a fenséges pite, aminek a receptjét a neten vadásztam. Először túlzásnak éreztem az "abbahagyhatatlan" jelzőt, de aztán a család bebizonyította: tényleg az... 

Omlós tészta, fanyar gyümölcs és roppanós hab... hmmmm... :-P 

A gyerekeim egy gombóc fagyival koronzáták meg még a tányéron. A receptben csak a cukor mennyiségén csökkentettem, amit nagyon soknak találtam. 

Süssétek meg bátran! :-) 

Tészta: (~30 cm átmérőjű pitéhez)
30 dkg liszt (nálam graham)
20 dkg vaj 
10 dkg cukor 
2 teáskanál sütőpor 
1 csipet só 
1 db tojás 
Töltelék és tető: 
40 dkg ribizli 
8 dkg cukor (eredetileg 20) 
3 db tojásfehérje - hozzá két evőkanál cukor 
2 evőkanál búzadara vagy zsemlemorzsa 
1 csipet só 

A lisztet szórd egy tálba, keverd össze a sóval, a sütőporral, majd add hozzá a felkockázott, hideg vajat, és kezdd összemorzsolni. Amikor már jó morzsalékos, tedd hozzá a porcukrot, a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát. Ha nem akar összeállni, adj még hozzá egy-két evőkanál hideg vizet. Formázz belőle egy nagyobb és egy kisebb gombócot kétharmad-egyharmad arányban, takard le, és tedd a hűtőbe fél órára. 

Pihentetés után a nagyobb tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki, és béleld ki vele a vajjal kikent piteformát. Szurkáld meg több helyen, hogy sütés közben ne púposodjon fel. Szórd meg zsemlemorzsával vagy búzadarával, rakd rá a megmosott, lecsepegtetett ribizlit. Nyújtsd ki a kisebb tésztát is, és fedd be vele a gyümölcsöt. Forró sütőben, 170 fokon süsd 20-25 percig. 

Addig a tojásfehérjét kezdd felverni egy csipet sóval, és kanalanként add hozzá a kristálycukrot. Az elősütött tésztát húzd ki a sütőből, és kend rá a tojáshabot, még mutatósabb lesz, ha habzsákból nyomod. Vedd vissza a hőfokot, és süsd 150 fokon 15 percig, hogy a hab rászáradjon, és megpiruljon.

2021. május 2., vasárnap

Hideg kutya, azaz Kalter Hund újra

Az évek során a legnézettebb receptjeim köze kúszott a Hideg kutya, ez az egyszerű, de nagyszerű, sütés nélkül készíthető sütemény. 

Évekig nem készítettem, de mostanában, hogy a lányaim megint hosszabb ideig online tanulnak itthon, újból előkerült. Tudjátok, mindig legyen valami finom, de gyorsan.... 😅

A sütemény történetéről a kedvenc leírásom Flóránál olvasható, érdemes megtekinteni. 

Én még mindig az ostyalapos verziót készítem, de egyszer tényleg kipróbálom a kekszes változatot is. 

Most annyin változtattam, hogy a mazsola mellett mindenféle kandírozott, színes gyümölcsöt is beledaraboltam a masszába. Ez a fotókon annyira nem látszik, de az ízhatást érdekesebbé tette. 

Az eredeti receptem itt található. 



2021. április 24., szombat

Bakacsók (kávés sütemény)

Kolléganőm biztatott rá, hogy próbáljam ki ezt a receptet - bakacsók - , amit ő már nagy sikerrel elkésztett. Kicsit hasonít a múltkor bemutatott cseh krémeshez a diós lap és a kávés krém miatt, itt azonban jóval kávésabb a krém, nem kell alá ostyalap és tejszínhab is van a tetején. 

De a lényeg, tényleg fantasztikusan finom...

Kicsit változtattam az eredeti recepten pár lépésnél:

  • Habbá vertem a fehérjét a tésztához, nem az egész tojásokat kevertem ki habosra.
  • Reszelt citromhéjat is csempésztem a tésztába.
  • A főzött krémbe a liszt helyett vaníliás pudingport tettem és főztem bele némi tejet is.
  • Kevésnek találtam a 2 dl tejszínt a tejére, én 3 dl-t vertem habbá, de a 4 dl lett volna a tökéletes.

Bátran ajánlom kipróbálni, nagyon jók az arányok benne, kellemesen kávés és feldobja a dió és a tejszínhab. 

Hozzávalók:

Tészta:

  • 3 db tojás
  • 22 dkg cukor
  • 7 evőkanál erős kávé
  • 10 dkg darált dió
  • 12 dkg liszt
  • Fél citrom reszelt héja
  • 6 g sütőpor
Krém:
  • 1,5 dl erős kávé
  • 1,5 dl tej
  • 3dkg vaníliás pudingpor
  • 15dkg cukor
  • 15 dkg vaj
A tetejére:
  • 4 dl habtejszín (szükség szerint fixáló, vagy zselatin fix)
  • Reszelt étcsokoládé
A tésztához a tojásokat szétválasztottam, a fehérjéből kemény habot vertem. A sárgáját a cukorral és a meleg kávával habosra kevertem. Ebbe vegyitettem kanalanként a sütőporral, citromhéjjal és darált dióval elvegyitett lisztet és a kemény fehérjehabot óvatosan. 20x30 cm-es tepsit papírral kibéleltem, ebben sütöttem meg a tésztát 180 fokon negyed óra alatt.

Közben sűrű krémet főztem a kávéval, tejjel, pudingporral, cukorral. Hagytam kihűlni. A vajat habosra kevertem és hozzákevertem a kávés krémet. Egyenletesen megkentem vele a kihűlt piskótát. Hűtőszekrényben dermesztettem fél órát. 

A tejszínt habbá vertem, megkentem vele a krémet és megszórtam reszelt étcsokoládéval. 









2021. április 11., vasárnap

Cseh krémes (nagymamám receptje)

Az utóbbi időben többször készítettem Hideg kutyát, igy volt itthon ostyalapom. Nagymamám receptjei között lapozgatva rátaláltam egy régi, gyerekkori kedvencemre, a cseh krémesre. Egy finom diós sütemény, főtt, tojásos krémmel és ostyával az alján. 

Mama sokszor készítette jeles alkalmakra, vagy csak úgy, hétvégére az unokáknak.

Nagyon ízlett a családnak, gyorsan fogytak a kockák... 😊


A mama kézírását fotóztam le, szerintem követhető a recept, de kiszedem a hozzávalókat:

Tészta: 6 tojásfehérje és 4 sárgája, 10dkg cukor, 20dkg darált dió, 4 evőkanál zsemlemorzsa, fél csomag sütőpor, 1 db nagy ostyalap

Krém: 25dkg margarin vagy vaj, 20dkg porcukor, 2 tojássárga, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2,5dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál forró kávé

Amit hozzáfűznék még:

  • Az ostyalap 28,5x38,5 cm nagy volt, ilyet kaptam a boltba.
  • Egy nagyobb tepsibe papírra helyeztem az ostyát és az ostya tetején oszlattam el a tésztát.
  • Én a sütőport kifelejtettem, de igy is remek volt a tészta....
  • Bő negyed órát sütöttem a tésztát 180 fokon (tűpróba)
  • Két evőkanál kávét tettem a krémbe.
  • A tetejére gőz felett egy csepp olajjal olvasztott étcsokoládét kentem.

Tegyetek bátran egy próbát vele. 😉









2021. április 4., vasárnap

Húsvéti kosár sütemény (sütés nélkül, gyors)


Szintén egy angol oldalon talált, egyszerű receptet hozok még Húsvétra. Hasonlít a Hideg kutya receptemre, csak abban ostya van a zabpehely helyett és van benne tojás. 
A kutyában mazsola is van, legközelebb ebbe is teszek. 

Csészére voltak megadva a mennyiségek, de itt is jól sikerült az átszámítás. Csak a cukor mennyiségét vettem le kicsit, mint mindig... 😀

Még elkészülhet holnapra, a locsolóknak! 

Áldott Húsvétot mindenkinek!

Hozzávalók

6dkg vaj
15dkg cukor
13dkg tej (igen, lemértem... 😁)
3dkg kakaó
14dkg zabpehely
5dkg kókuszreszelék 

Díszítéshez

1 csomag francia drazsé

A vajat, tejet, cukrot összeforraltam, két percig hagytam főni. Ekkor belekevertem a kakaót, zabpelyhet, kókuszt.

Tiszta papírra kis halmokat - kosarakat - formáztam a kanállal a meleg masszából. Erre nyomtam a francia drazsékat.

Hűtőben egy éjszakát dermesztettem.



2021. április 2., péntek

Nyuszi-keksz


Még nem késő megsütni az ünnepekre ezt a cuki kekszet. A neten találtam egy angol oldalon. Egy egyszerű linzer egy kis csavarral.  😋 Csészében voltak megadva a mennyiségek, de jól sikerült az árszámítás dkg-ba. 

Kicsit csalódott voltam, hogy a Smarties cukor elvesztette a színét a sütésnél, legközelebb egy kis lekvárt nyomok az orrára, és sütés után nyomom bele rögtön a cukrot... 

Plusz nem igazán látszik a tésztában a színes tortadara... de talán többet kellett volna tenni bele... De itt a képen, a keksz hátulján jól látszik a dara. 

De a fentiektől függetlenül a készítést nagyon élveztük..

Hozok még majd egy egyszerű, dekoratív receptet.

Hozzávalók:
21dkg liszt
12dkg vaj
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás
1 csomag színes tortadara
Díszítéshez:
Csokicsepp
Smarties cukor

A hozzávalókból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A végén hozzádolgoztam a tortadarát is.

Kb 8 cm hosszú rudakat sodortam, azokat csavartuk nyuszi-fejjé. Az orrához ment a Smarties, a szeme 2 db csokicsepp.

Tiszta sütőlemezen 180 fokon bő negyed óra alatt világosra sültek.



2021. március 30., kedd

Húsvéti ajánlatom

Még nem késő összedobni egy húsvéti sütemény ajánlót a közeledő hétvégére az elmúlt időszak receptjei és a régi kedvencek segítségével. Jó tesz nekem is egy kis számvetés. 

Íme az idei kedvencek. :-)

Mézes zserbó - a tavalyi húsvétunk kedvence volt:


Kólás süti - egy könnyed, szaftos finomság:


Almarózsa - minden asztalt feldob a látványa:


Sajtkukac - hogy jókedvünk legyen:


Tojás linzer - az ünnepre hangolódáshoz:


Tükörtojás keksz - igazi húsvéti szimbólum:


Hamis csokilikőr - hogy legyen mivel koccintani:


Svéd hercegnőtorta - ha igazán finoman és előkelően zárnánk az ünnepi ebédet:






2021. március 21., vasárnap

Sváb ribizlitorta

Végre hozok egy új receptet. :-))
 
Egy régi, dr. Oetker-es könyvben - "Gyümölcsös sütemények" - találtam ezt a receptet, ami több szempontból is megtetszett. :-)
 
- Jómagam is sváb vagyok, így rögtön kötelezőnek éreztem a próbát.
- Nagyon szeretjük a pitéket és ez egy pite-szerű recept.
- Imádjuk a ribizlit, amiből volt is készleten a fagyasztóban.
 
Egy finom, habos sütemény a végeredmény, amivel kapcsolatosan csak egy tanácsom van: nagyon sok cukorral írja a habot a recept. Kevesebb cukorral készítettem már eleve, de még lehetett volna csökkenteni rajta.
 
Tegyetek egy próbát bátran. :-)

Hozzávalók:
Tészta:
20dkg liszt
7,5dkg porcukor
1 tojássárga
1 vaníliás cukor
Késhegynyi sütőpor
12,5dkg vaj
 
Szórat a tésztára:
1 tojássárga
5dkg darált - nálam darabolt - dió (eredetileg mandula)
3dkg zsemlemorzsa
2,5dkg cukor

Hab:
4 tojásfehérje 
20 dkg cukor - ez nálam 15 lett, de szerintem 10 is elég lenne -
15dkg darált - nálam darabolt - dió (eredetileg mandula)
50 dkg ribizli - nálam fagyasztott - 
 
A tésztához a puha vajjal linzert gyúrtam. 
A szórat hozzávalóit összekevertem. 
A tésztát ~3mm vékonyra nyújtottam - ~28 cm átmérő - és egy sütőpapírra terítettem. Annyi tésztát kihagytam, hogy hengert sodorhassak köré, hogy legyen pereme. A szóratot eloszlattam rajta.
 
180 fokos sütőben ~12 perc alatt elősütöttem a tésztát.
 
Közben a ribizlit kicsit kiengedtem. 
A fehérjéket habbá vertem, belevegyítettem a cukrot és addig kevertem, míg fényes, tömör habot kaptam. Belevegyítettem a diót.
A fele habot összekevertem a ribizlivel - ezt a tésztára kentem.
A maradék habot eloszlattam rajta.
180 fokon ~20perc alatt készre sütöttem - a hab kicsit barnuljon meg, a tészta süljön át rendesen.
 
Márciusi hideg ide, vagy oda, a gyerekek langyosan ették egy gombóc fagyival.... :-P