2014. március 20., csütörtök

Fatörzs torta a '70-es években és ma


Egy régi, tortás fénykép felbukkanása kapcsán nemrég játékot rendeztem a blogomon. Ezen a képen szerepel egy, a nagymamám és a testvére által készített menyasszonyi baba-és egy fatörzs torta a '70-es évekből. Mindkettőt megpróbáltam újra elkészíteni, a babatortáról itt olvashattok.

A fatörzs tortára szerencsére pontos receptem van nagymamám füzetéből, sőt, igen jól ismerem ennek a tortának az ízét. Nagymamám nagyon sokszor készítette nekünk születés- vagy névnapra, egyéb ünnepekre. Mindig megengedte, hogy segítsek kidíszíteni, krémmel rajzolni rá, színes cukorral megszórni.

Februárban már elkészítettem ezt a tortát Petrám szülinapi köszöntésére. Az eredeti, pontos receptet most hozom nagymamám kézírásával.... <3

A piskóta lap olyan könnyű, hogy szinte olvad a szájban, ez az eredménye annak, hogy csak egy evőkanál liszt van benne.
A főtt krém selymes és könnyed, a főtt alapba főzött tojástól gyönyörű a színe és az állaga.

Szeletképet csak egy bénácskát tudtam hozni, de ez is több a semminél. :) Nagyon a széléből van, így nem látszik olyan szépnek a tekercselés és a két színű krém.

Mindenkinek ajánlom kipróbálásra, nem fogtok csalódni! :)


12 megjegyzés:

  1. Ejha :)) Fincsi lehet nagyon. :)

    VálaszTörlés
  2. Pontosan olyan a tekercs, mint a Mamáé volt. Olvasva a receptet eszembe jutott, hogy igazán "takarékos sváb" módon fogalmazott.......csak a lényeg és semmi cicó! P.A.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó hogy hoztad ezt a receptet is. Nagyon finom lehet, egyszer ezt is kipróbálom majd! Annyi, de annyi várat próbára :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina: az bizony! ;-)
      Csaniko: ez a takarékos svábság természetesen bennem is tovább él, ugye? :-D
      Éva: remélem kerül majd sor rá, nem fogod megbánni! :)

      Törlés
  4. Gyerekkoromban rengetegszer ettünk ilyet esküvőkön, ideje lenne újra elkészíteni és fantasztikus receptet kaptunk hozzá tőled! Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem elkészíted Csiga és ugyanazt a nosztalgikus örömöt érzed majd a kóstolásnál mint én. <3

      Törlés
  5. A 2 szelet Tibi csokit nem lehet kiváltani mással?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem, bármilyen étcsokoládé jó helyette. Táblásból 3 sor. :-)

      Törlés
  6. Szia!
    Nekiláttam elkészíteni a fatörzset. Ahogy a hat sárgáját kikevertem, majd beletettem a kakaóport egy kőkemény valamit kaptam. Még az olvasztott csokit hozzákevertem (bár ezt csak gondoltam, hogy olvasztani kell,mert a recept nem írja), de nem javított a helyzeten. Mit veszíthetek alapon megpróbáltam nagy üggyel bajjal kikeverni a fehérjehabbal. Természetesen a habos állagát teljesen elveszítette,mire sikerült belevegyítenem a csokis masszát. A legnagyobb tepsimben terítettem szét. Hát egy jó vékony valamit kaptam. Nem is tudom érdemes- e a krémet is bekevernem. Ilyennek kell-e lenni és az majd megadja a vastagságát????? Ha nem akkor nem tudom mit rontottam el, mindent pontosan kimértem, és rengeteg süteményt megsütöttem már az életben...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy nem sikerült, én is elkészítettem húsvétra és nagyon szép lett a lapom. A sárgáját habosra kevertem a cukorral majd beletettem a kakaót az evőkanál liszttel-szódabikarbónával és a csokidarabokat. A fehérjehabból két lapáttal géppel kevertem a tojásos elegyhez, a többit már fakanállal. A legnagyobb gáz tepsiben sütöttem meg és nagyon szép lett. Sokan jeleztek már vissza, hogy jól sikerült nekik, sajnálom, hogy te pórul jártál...

      Törlés
  7. nem tudom mi lehetett a baj. Ugyan én olvasztva tettem bele a csokit, de az már maximum javíthatott volna rajta.
    Készítettem egy másik roládot egy msik recepttel és a krémet innen vettem, az viszont finom, csak összejön valahogy a fatörzs. Amúgy azért tetszett meg a te recepted a netről, mert az én fogadott nagymamám is épp ilyen betűkkel írt. Az "ő" betűket látva pláne, mintha az ő írását olvastam volna..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy sikerült megoldani a dolgot és a krém ízlett. Azért nem értem a dolgot mert az "elefánt szem" sütinek (rolád banánnal a közepén) szinte ugyanez a tésztája liszt nélkül és én azt is sokszor sütöm mert gluténmentes. Nálam "banán" címszó alatt találod meg ha beírod a keresőmezőmbe. Bánt a dolog, de tudom, hogy nem sikerülhet mindig minden, én is jártam már pórul más jól bevált receptjével... Pont most ettünk az én fatörzsemből.. Szép Húsvétot Neked! Zs.

      Törlés