A Blogkóstolós összefoglaló előtt jöjjön az aktuális SAD (Süss!Alkoss!Díszíts!) nevezésem....:)
Már régóta készültem ennek a süteménynek a megalkotására, és amikor megláttam Szofika aktuális SAD kiírásást - miszerint "DIÓ vs MÁK" - tudtam, hogy nem várhatok tovább! :)
Pedig alapvetően mákimádónak tartom magam, viszont ha jól végiggondolom: favorizálok egy csomó diós finomságot: a zserbót, az aranygaluskát, a diós tésztát és ..... a Dalmát kockát! :))
Na szóval.... Horvátországi nyaralásunk során eltökéltem, hogy keresek, megkóstolok, lefotózok és itthon reprodukálok egy olyan ismeretlen süteményt, amely elképzeléseim szerint igazán a horvátokra jellemző. Már majdnem lemondtam az egészről mert leginkább fagyizókkal találtam szembe magam. A szálloda éttermének süteményei sajnos mindennek voltak mondhatók, csak fantáziadúsnak nem... Nem úgy persze a halételek!!! ;-P
De egyszer csak rámkacsintott ez a süti - Dalmatinska kocka/Dalmatia square - és már kóstoltuk is Anyukámmal! Amit megállapítottunk: tojásfehérjéből készült két piskótalap fügével, mazsolával, dióval. Középen könnyű, főtt vaníliakrém. Az ízhatás: eszméletlen....
Íme az én verzióm:
Hozzávalók:
Piskóta:
4 db tojásfehérje
12dkg cukor
10dkg darált dió
4dkg liszt
Egy kiskanál sütőpor
Egy marék: füge (nálam most friss, de lehet
aszalt is, mazsola, darabos dió)
Krém:
10g vaníliás pudingpor
1dl tej
1-2 evőkanál cukor(ízlés szerint)
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló
A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem míg a cukor el nem olvadt. Ekkor lapát
segítségével hozzávegyítettem a liszttel, sütőporral elkevert darált
diót.
Két darab, sütőpapírral bélelt tepsibe (15x20cm) osztottam, a tetejét megszórtam fügével, mazsolával, dióval. 170 fokon negyed órát sütöttem míg szép, rózsaszínes színt nem kapott.
A krémhez a pudingporból, cukorból, tejből pudingot főztem, kihűtöttem. A tejszínt kemény habbá vertem a vaníliás cukorral és fixálóval és a pudinghoz vegyítettem óvatosan. Ezt a krémet töltöttem a lapok közé.
Sajnos itt is igaz, hogy másnap lesz igazán isteni finom, addigra érnek össze az ízek!!
Már régóta készültem ennek a süteménynek a megalkotására, és amikor megláttam Szofika aktuális SAD kiírásást - miszerint "DIÓ vs MÁK" - tudtam, hogy nem várhatok tovább! :)
Az eredeti |
Na szóval.... Horvátországi nyaralásunk során eltökéltem, hogy keresek, megkóstolok, lefotózok és itthon reprodukálok egy olyan ismeretlen süteményt, amely elképzeléseim szerint igazán a horvátokra jellemző. Már majdnem lemondtam az egészről mert leginkább fagyizókkal találtam szembe magam. A szálloda éttermének süteményei sajnos mindennek voltak mondhatók, csak fantáziadúsnak nem... Nem úgy persze a halételek!!! ;-P
De egyszer csak rámkacsintott ez a süti - Dalmatinska kocka/Dalmatia square - és már kóstoltuk is Anyukámmal! Amit megállapítottunk: tojásfehérjéből készült két piskótalap fügével, mazsolával, dióval. Középen könnyű, főtt vaníliakrém. Az ízhatás: eszméletlen....
Saját verzió |
Hozzávalók:
Piskóta:
4 db tojásfehérje
12dkg cukor
10dkg darált dió
4dkg liszt
Egy kiskanál sütőpor
Egy marék: füge (nálam most friss, de lehet
aszalt is, mazsola, darabos dió)
Krém:
10g vaníliás pudingpor
1dl tej
1-2 evőkanál cukor(ízlés szerint)
2 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag habfixáló
Egy falat eredeti |
Két darab, sütőpapírral bélelt tepsibe (15x20cm) osztottam, a tetejét megszórtam fügével, mazsolával, dióval. 170 fokon negyed órát sütöttem míg szép, rózsaszínes színt nem kapott.
A krémhez a pudingporból, cukorból, tejből pudingot főztem, kihűtöttem. A tejszínt kemény habbá vertem a vaníliás cukorral és fixálóval és a pudinghoz vegyítettem óvatosan. Ezt a krémet töltöttem a lapok közé.
Sajnos itt is igaz, hogy másnap lesz igazán isteni finom, addigra érnek össze az ízek!!
Egy nagy falat saját verzió...:-DD |
Horvát tengerparti gasztro élmények a köbön. :) |
16 megjegyzés:
Zsuzsa,ez szuper!En viszont dioimado vagyok,ugyhogy ezt mar listara is tettem!
Szuper sütit alkottál :) Az a fügés piskóta....hmm, már harapom is a monitort :)
Juj, ez a süti nagyon-nagyon fincsi lehet, szuper a krémje és a tésztája is! :)
Húh, de jól néz ki! Biztos finom! Imádnám! :)
Hú, folyik a nyálam..... olvasva is és a képeket nézve is. Látom a lányoknak is izlett :)
Hűha, újabb cucc, ami felkerül a "Meg kell sütnöm!" listára! :)
Istenien néz ki! Nagyon tetszik ez a gazdag lap és a krémje is.
Szuper!!!! Megérte a másnapot?
Szofi: köszi! Nagyon örülök, hogy tetszik! <3
Janka: gondoltam is Rád amikor szórtam a tésztába a fügét....;-D
Hankka: köszi!
Csigabige: örülök, hogy tetszik! :)
Luca: főleg a kicsinek ízlett, a nagy a fügés részeket kihagyta....
Dina: remélem, hogy elkészíted és ízleni fog!
HajniZoli: köszi! :)
MuskátliBüfé: bizony megérte a másnapot, ugyanis direkt este csináltam és jól eldugtam....csak a szélét kóstoltuk frissen! :)
Dió, füge, csupa földi finomság! :) Hasonló lapokkal készítettem már sütit, és nagyon bejött. A krémmel együtt pedig tuti hogy nagyon finom, így mentem is a receptet. :)
Duós vagy mák? Nálam a mák a favorit de ahogy soroltad a diós finomságokat... hmmm imádom mindet :) a sütid pedig mennyei :)
Isteni, minden benne van amit szeretek:) Mentem is receptedet:)
Azta... Szerintem meghonosítottad a horvátok sütijét:-) Én biztos, sort fogok rá keríteni!
Okki: örülök, hogy ismét egyet értünk! ;-)
Millye : én is így vagyok, imádom a mákot de ez is naggggyon bejön!! :)
Kati: köszi és remélem elkészíted!
Gerdi: remélem így van, egy lépés a halhatatlanság felé...? :-DDD
Van sok fügém, elkészítem holnap, olyan ígéretes....köszönöm a receptet!
Remélem ízleni fog, sokan elkészítették már sikerrel. :-)
Megjegyzés küldése