Gyermekkoromban a nagymamám leggyakrabban fatörzs tortát készített, anyukám pedig a klasszikus gyümölcstortát. (a mai recepten kívül ez a mákos-szőlős változat is hasonló)
A fatörzsben azért szerettem segíteni, mert vicces volt a törzs egyenletlenségeit formázni és gombákat készíteni rá.A gyümölcstortában pedig azért szorgoskodtam, mert az évszaknak megfelelő gyümölccsel díszíthettük ki. A pudingot már hamar magam is megfőzhettem rá, télen befőttel is díszítettük. Mindig került hozzá szifonban készített tejszínhab is.
Most a férjem szülinapjára készült ez a retro édesség, aki nagyon szereti a gyümölcsös tortákat. :-)
Hozzávalók:
Tészta:
4 db tojás
10dkg margarin
18dkg cukor
20dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
citromhéj
Puding:2,5 dl tej
2dkg málnás puding
1 evőkanál cukor
Díszítéshez:
Fél csomag színtelen tortazseléporból főzött zselé
Málna (opcionális)
Csokihab:
1,5dl tej
1dkg csokis pudingpor
2dkg cukor
3dkg étcsokoládé
1,5dl tejszín 1 habfixálóval habbá verve
A piskótához az egész tojást a cukorral, puha margarinnal habosra kevertem, citromhéjat adtam hozzá, majd a lisztet. Zsírozott-lisztezett (jól ki kell kenni a recéket!!) gyümölcstortaformában 180 fokon ~25 perc alatt készre sütöttem.
A málnapudingot készre főztem és még melegen a piskótára kentem. A csokipudingport a tejjel, cukorral összefőztem, majd beleolvasztottam az étcsokit - ezt hagytam kihűlni.
A tortára kent pudingot kiraktam gyümölccsel majd bevontam színtelen zselével.
A csokihabhoz a tejszínt kemény habbá vertem, majd hozzákevertem óvatosan a keményre vert tejszínhabot. Ezzel díszítettem a torta szélét.