2021. október 26., kedd

Klasszikus gyümölcstorta csokihabbal


Gyermekkoromban a nagymamám leggyakrabban fatörzs tortát készített, anyukám pedig a klasszikus gyümölcstortát. (a mai recepten kívül ez a mákos-szőlős változat is hasonló)

A fatörzsben azért szerettem segíteni, mert vicces volt a törzs egyenletlenségeit formázni és gombákat készíteni rá.

A gyümölcstortában pedig azért szorgoskodtam, mert az évszaknak megfelelő gyümölccsel díszíthettük ki. A pudingot már hamar magam is megfőzhettem rá, télen befőttel is díszítettük. Mindig került hozzá szifonban készített tejszínhab is. 

Most a férjem szülinapjára készült ez a retro édesség, aki nagyon szereti a gyümölcsös tortákat. :-)

Hozzávalók:

Tészta:

4 db tojás

10dkg margarin

18dkg cukor

20dkg liszt

1 kiskanál sütőpor

citromhéj

Puding:

2,5 dl tej

2dkg málnás puding

1 evőkanál cukor

Díszítéshez:

Fél csomag színtelen tortazseléporból főzött zselé

Málna (opcionális)

Csokihab:

1,5dl tej

1dkg csokis pudingpor

2dkg cukor

3dkg étcsokoládé

1,5dl tejszín 1 habfixálóval habbá verve

A piskótához az egész tojást a cukorral, puha margarinnal habosra kevertem, citromhéjat adtam hozzá, majd a lisztet. Zsírozott-lisztezett (jól ki kell kenni a recéket!!) gyümölcstortaformában 180 fokon ~25 perc alatt készre sütöttem.

A málnapudingot készre főztem és még melegen a piskótára kentem. A csokipudingport a tejjel, cukorral összefőztem, majd beleolvasztottam az étcsokit - ezt hagytam kihűlni.

A tortára kent pudingot kiraktam gyümölccsel majd bevontam színtelen zselével.

A csokihabhoz a tejszínt kemény habbá vertem, majd hozzákevertem óvatosan a keményre vert tejszínhabot. Ezzel díszítettem a torta szélét.




2021. október 17., vasárnap

Fügés-csokis zabkeksz

Még mindig füge... :-)


Már az utolsó másodkötésből érett fügéket is leszüreteltük a darazsak elől. A belseje pirosabb, édesebb, mint az első kötésből származó gyümölcsöknél. Én mindkettőt egyformán szeretem. 


A keksz alapjául a Veronika kekszemet vettem, csak aszalványok helyett fügeszelet került a tetejére és a tésztába került két evőkanál saját fügedzsem is. 





Hozzávalók:
10dkg liszt
10dkg cukor
14dkg zabpehely
1/2 kávéskanál sütőpor
1/2 kávéskanál fahéj
12dkg margarin
1tojás
2 evőkanál fügedzsem (opcionális)
1csomag vaníliás cukor
8 szem füge
1 marék csokicsepp                                                               

A tojást a cukorral, dzsemmel és puha margarinnal habosra kevertem. A lisztet összekevertem a sütőporral, zabpehellyel és a cukorral. Hozzáadtam a fahéjat és a vaníliás cukrot. A száraz hozzávalókat kanalanként, alacsony fokozaton adtam a tojásos keverékhez.  Legvégül a csokicsepp ment bele. Ragacsos, kanállal formázható tésztát kaptam.

Sütőpapírral borított lemezre kanállal dió nagyságú golyókat formáztam a tésztából. A tésztagolyókra rányomkodtam a fügeszeleteket. 180 fokos sütőben ~15 perc alatt készre sütöttem őket. 



2021. október 3., vasárnap

Fügés tiramisu torta

Petra névnapjára tiramisu tortát kért amit egy nagy kedvencével, a fügével bolondítottam meg. Javában érik a vízparti fügefánkon a második kötés, a gyümölcsöknek gyönyörű piros a belseje és mézédes az íze...

Még nyáron főztem egy nagy adag fügedzsemet, most ezt is felhasználtam ehhez a könnyed tortához. 

A torta alja egy fügedzsemmel megtöltött piskótatekercs szeletekre vágva, ezzel raktam ki a tortaforma alját.

Hozzávalók:


1 tekercs piskótarolád fügedzsemmel töltve

50 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

3 dl tejszínhab vagy növényi hab

1dkg zselatin

1 dl narancslé 

Fahéj

Rum aroma

25dkg babapiskóta

2 dl kávé (cukorral)

1 zacskó színtelen tortazselé (hozzá narancslé)

1 db narancs, 2-3 db füge

fügedzsemmel megtöltött piskótatekercset szeletekre vágtam, ezzel raktam ki a tortaforma alját (~26 cm) szorosan. A zselatint bekevertem a narancslébe, hagytam megdermedni. A tejszínt kemény habbá vertem, félretettem. A kávéba némi cukrot és rumaromát kevertem. A mascarponét habosra kevertem a porcukorral, fahéjjal és rum aromával ízesítettem. Belekevertem a megdermedt, majd felolvasztott zselatint, végül óvatosan belevegyítettem a tejszínhabot.

A piskótatekercs szeletekre kentem a krém harmadát. Kiraktam kávéba mártott babapiskótával, majd a krém második harmada következett. Újra kávéba mártott babapiskóták jöttek, majd a maradék krémmel lezártam a tortát. Egy éjszakát hagytam dermedni.

Másnap kiraktam a torta tetejét narancs-és fügeszeletekkel. A színtelen tortazselét narancslével készítettem el, ezt öntöttem a tetejére.