Olyan régen volt meghirdetve blogjáték, ezért nagyon örültem Katalin kihívásának. Ehető karácsonyfadíszeket kell a játékára - Mi lógjon a fenyőfán? - kreálni Luca napjáig.
Egy kekszfélére gondoltam a játékra, ami könnyű és így elbírják a fenyőágak. Egy nagyon régi, dr. Oetker-es könyvemben találtam rá a zabpehelycsókra, amin eddig még sosem akadt meg a szemem. Milyen kár!!
Egy könnyű, nagyon ropogós kekszről van szó, ami nagyon eteti magát. A férjem teljesen el volt ájulva tőle ,hogy milyen finom, ez meglehetősen jól esett...
Vékony cérnára fűztem a kekszeket és némi ehető aranyspray segítéségével még ünnepibbé varázsoltam.
Megkockáztatom, ez lett a legfinomabb zabkekszem idáig! <3
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj
12,5 dkg zabpehely
7,5 dkg cukor
1 tojás
Keserű mandula aroma
5 dkg liszt
1 kiskanál sütőpor
A vajat felolvasztottam, belekevertem a zabpelyhet és enyhén megpirítottam. Hozzáadtam egy evőkanállal a cukorból, karamellizáltam rövid ideig. Hagytam kihűlni.
A tojást robotgéppel krémesre, habosra kevertem, majd ment bele a maradék cukor és 5 csepp mandula aroma. Alacsony fokozaton hozzáadtam a liszttel elvegyített sütőport.
A keverékhez egy spatula segítségével vegyítettem hozzá az előkészített zabpelyhet. Ebből raktam diónyi nagyságú halmokat egy sütőpapírral fedett lemezre. 180 fokon ~12 perc alatt világos barnára sütöttem.
Megmondom őszintén, amikor kész lett a tészta és kiosztottam a lemezre, nem volt nagy bizalmam a sikerhez - amolyan semmilyen nem volt... - de a végeredmény mindent felülmúlt. :-)