2023. december 31., vasárnap

Szilveszteri malac-muffin - BUÉK :-)

Veronikám szilveszteri bulijába kellett muffinokat sütnöm. Az óévbúcsúztatónak megfelelően malacka fejeket formáztunk rá Petrámmal. Másfél adagot kevertünk be a jól bevált receptből, így a buliba és itthonra is jutott a süteményből.

  • A recepten nem variáltunk, a kedvenc csokoládés muffin alapreceptemet kevertem ki. 
  • Csokoládédarabkák és aszalvány helyett egy üveg, magozott meggybefőtt került a tésztába.
  • A tetejére díszítésnek némi csokikrémet kevertünk ki.
  • A malacfejeket házifondantból formáztuk.
  • A színes cukordara a konfettiesőt helyettesíti.

Áldott, boldog, egészségben gazdag új évet kívánok mindenkinek! 



2023. december 30., szombat

Mákos-meggyes virágkalács

Idén karácsony előtt valahogy nem jutott sem idő, sem kedv a bejgli sütéshez, ezért mást eszeltem ki. Már régen tetszettek a virágkalácsok, szerettem volna egy ilyet kipróbálni. Hosszas nézelődés után le is tettem a voksomat "csakapuffin" receptje mellett. 

  • A belinkelt mákos kalács recepten az alábbiakat változtattam:
  • Friss élesztő helyett 1 csomag instant élesztőt használtam sikerrel.
  • A porélesztő miatt én hagytam fél óra kelesztési időt, erre az eredeti recept szerint nem volt szükség.
  • A mák mellé ~10 dkg kiolvasztott, magozott meggyet is használtam. A magozáskor keletkezett meggylével is meglocsoltam a darált mákot az olvasztott vaj mellett.

A végeredmény - zajos siker. :-)

Nem mondom, hogy mostantól sohasem sütök bejglit, de ez a recept sokkal egyszerűbb, gyorsabb, jóval kevesebb vesződéssel jár és ugyanolyan finom. Emellett dekoratívabb is.

Egy baj volt csak vele... férjem megjegyezte: "Remélem kireped ez is! ?Mert csak úgy a jó." 

Jelentem, nem tette....de így is elfogyott. :-DDD



2023. december 23., szombat

Karácsonyi tejfölös linzer - Advent 4.

 


Advent 4. vasárnapjára és egyben Szentestére készülődve ismételtem a nemrég felfedezett tejfölös linzert más formákban. 

A múltkor rénszarvas fejeket formáztam belőle, most karácsonyi motívumokat próbáltam kiszúrni a tetőnek szánt linzerlapokból: szív, csillag és a francia-kártya egyik színe most fenyőfa akar lenni.... :-D

A szív kiszúrósat málnadzsemmel töltöttem (köszönöm Anyukám! <3)

A csillag alakú tölteléke barackdzsem volt (saját)

A fácska alakút zöldre színezett fügedzsemmel töltöttem meg (saját)

Ezekkel kívánok áldott, békés karácsonyi ünnepeket mindenkinek! <3




2023. december 17., vasárnap

Pepperkake, azaz norvég karácsonyi keksz újra - Advent 3.


Végre én is elkezdtem ma a karácsonyi készületeket fizikailag is, nemcsak lélekben. Egy 10 éve kipróbált norvég fűszeres kekszet ismételtem Trollanyu konyhájából. Sajnos az ő blogja már törlésre került, így oda nem tudok hivatkozni. Sajnálom is nagyon, sok-sok érdekes receptet és technikát tanultam tőle, amikor még naponta olvashattam.

Ez a keksz mindig jobban ízlett nekem, mint a mézeskalács receptem, pedig az is finom! Fűszeres és nagyon jó érződik a vaj benne, igazi karácsonyi ízbomba. :-)

A receptet itt találjátok.

A dekorálást Petrámmal végeztük. :-D Áldott készülődést mindenkinek!



2023. december 10., vasárnap

Áfonyás-mascarponés torta - advent 2. vasárnap

Advent második vasárnapjára egy gyümölcsös tortát hozok sok bogyós gyümölccsel. Egy tavaly augusztusi torta - vaníliás mascarponés torta gyümölccsel - ismétlése volt sok-sok áfonyával és kevés málnával megbolondítva.

Karácsonyra is elkészülhet akár fagyasztott gyümölcsökkel is, vagy naranccsal is el tudom képzelni.

Áldott készülődést mindenkinek!



2023. december 3., vasárnap

Rénszarvas linzer advent 1. vasárnap


Egy jópofa linzerrel készültem az első adventi vasárnapra. Maga a forma sok helyen fellelhető az interneten, itt nem tudok forrást jelölni. A tészta receptje viszont Annuskám oldalról való, ott találtam ezt a remek tejfölös linzertésztát

A kivitelezést a saját fantáziámra bíztam: linzerlapok, fűszeres almadzsem, némi étcsokoládé és egy nagyon kevés vajkrém. 

Tipp 1: Az ötletet adó képen karamellel volt töltve a linzer, ez is egy lehetőség, én anyukám almadzsemje mellett döntöttem.

Tipp 2: Vajkrém-pöttyökkel készítettem a szemeket, orrot, de az orr esetleg készülhet piros francia drazséból is!

Szerintem jópofa lett, próbáljátok ki bátran!

Áldott 1. adventi vasárnapot mindenkinek!

Hozzávalók
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg porcukor
Csipet só
Fél teáskanál sütőpor
1 dkg vaníliás cukor
15 dkg vaj
5 dkg tejföl
1 tojássárga
Reszelt citromhéj
Töltelék:
Fűszeres almadzsem (opcionális)
Díszítés:
3 dkg étcsokoládé
Kevés olaj
Egy evőkanál vaj
Egy evőkanál porcukor
Némi piros ételfesték 

A linzerhez a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kissé lágy - nem kell megijedni tőle - tésztát becsomagolva 1 óra hosszára a hűtőbe tettem.

A pihent tésztát lisztezett deszkán~2 mm vastagra nyújtottam, nagyobb korongokat szaggattam belőle. Minden második korong szélén egy kisebb kört szaggattam ki. Tiszta sütőlemezen 180 fokon ~12 perc alatt világosra sütöttem.

A kihűlt lapokat betöltöttem dzsemmel. Az étcsokoládét kevés olajjal gőz felett megolvasztottam, papírtölcsérbe töltöttem és ezzel rajzoltam meg az agancsokat.

Egy evőkanál lágy avjat egy evőkanál porcukorral kiskanállal addig kevergettem, amíg a cukor elolvadt. Ezt szintén papírtölcsére töltve kialakítottam a szemeket. Kis csokipettyel készre dekoráltam.

A maradék vajkrémet pirosra színeztem és szintén papírtölcsérből kialakítottam az orrot.



2023. november 26., vasárnap

Sütőtökös keksz


Nem mindig sikerül igazán finom sütőtököt sütni, ilyenkor általában krémlevest készítek a maradékból. Most más irányba gondolkodtam és egy sütőtökös keksz mellett döntöttem innen.

Milyen jól tettem!

Egy puha, ízletes keksz a végeredmény, melyben dominál a fahéj, a gyömbér és csokoládé.

Tegyetek egy próbát ti is! :-)

A pontos recept itt található.

A blogomon már található sütőtökös finomság 3 is:

Mézes-sütőtökös muffin

Sütőtökös pitetorta

És egy tökfejtorta is :-D

Hozzávalók:
2 tojás
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
10 dkg margarin vagy vaj
20 dkg sült tök
30 dkg liszt
1 csipet só
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
Fél teáskanál gyömbérpor
10 dkg csoki darabka vagy csokicsepp

A puha vajat habosra kevertem a cukrokkal, tojásokkal. Hozzákevertem a villával összenyomkodott sült tököt is. A lisztet összekevertem a száraz hozzávalókkal és kanalanként a tésztához adagoltam. Legvégén kevertem bele az apróra vágott csokoládét.

Sütőpapírral fedett lemezre kiskanállal kis halmokat tettem, 180 fokon ~14 perc alatt világosra sütöttem.



2023. november 22., szerda

Piramis torta


Bár az időjárás az évszaknak megfelelően egyre zordabbra fordul én egy piramis tortával hozok némi napfényt. Egy kolléganőmmel volt ez a torta közös alkotásunk egyiptomi származású családtagja szülinapjára.

Maga a torta a kedvenc csokitortám volt, a bevonat házi fondant. A sárgásra színezett bevonómasszát kakaóporral színeztem készre. A homokot hullámos fondant-lap szimbolizálta kekszmorzsával megszórva.

Nemigen készítek már burkolt tortákat, ezt könnyű volt beborítani. Igazból a piramis alakra formázás volt a legmunkaigényesebb. 

Kicsit lehetett volna viharvertebb a külseje így utólag...

Ezzel a tortával végleg búcsút intek az idei meleg, napfényes időszaknak és várok egy igazi, havas telet - mert én nagyon szeretem ám a telet. :-)



2023. november 18., szombat

Rákóczi túrós kocka és pite formában


Készült már nálam Rákóczi túrós, most Borbás Marcsi receptje mellett tettem le a voksot. Mindkét recept nagyon bejött nekünk. :-)

A most belinkelt receptet dupláztam, a nagy részét egy hatalmas sütőtepsiben szeletnek, a kisebb részét egy pitetálban pitének készítettem el. Mindkét változat jól sikerült. :-)

A szeleteket a férjem vitte egy vadász vacsorára, a pite nekünk készült. Nem is gondoltam, hogy ilyen sokan szeretik a Rákóczit, hárman is mondták a társaságból, hogy ez a kedvencük. Valaki egy egész sort evett meg egyszerre... :-D

Készítsétek el ti is és váljék egészségetekre! <3





2023. november 11., szombat

Túrós libasüti Márton napra


Mindig tartjuk a Márton napot egy kis liba evészettel és persze keresztfiam köszöntésével. Isten éltessen Marci itt is! :-)

Idén egy kis Márton napi desszerttel is készültem, a receptet itt találtam meg csokorba kötve. A receptet feleztem. Nem is tudtam, hogy ennyi Márton napi sütemény van...

Egy egyszerű, túrós linzerről van szó, a formázás jelentett inkább nehézséget. Liba-vagy madárforma kiszúróm nincs, ezért egy ellapított szív. és egy babapiskóta kiszúróval formáztam a tésztát. 

Bevonatnak citromlével kevert porcukormázat és sima porcukor-szórást alkalmaztam. Néhány liba natúr maradt. Mindegyik gyorsan fogyott. :-)

Hozzávalók:
10 dkg túró
5 dkg cukor
4 evőkanál olaj
3 evőkanél tej
1 tojás sárgája
1 cs. vanillincukor
40 dkg liszt
0,5 csomag sütőpor
Csipetnyi só
Mazsoladarabkák a szemeknek

A túróhoz sorjában hozzákeverjük a tejet, olajat, cukrot, tojást, sót. Hozzáadjuk a sütőporral és vanillincukorral elkevert lisztet, és jól összedolgozzuk a masszát. Ezután kinyújtjuk a tésztát, libaformákat szaggatunk belőle, vagy előre megrajzolt és kivágott libaformát vágunk ki.
A szemeknek mazsoladarabkákat teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180 fokon ~15 percig sütjük.



2023. november 3., péntek

Mangós csokitorta

Egy hónapja, Petra napra készült ez a torta Petra kifejezett kívánságára, aki nagyon szereti a mangót. Az alap az epres csokitorta recept volt - ebben variáltam meg a gyümölcsös alapot mangóval:

  • Az alaprecept itt található
  • A mangó krémhez zselatinfix segítségével vertem fel tejszínhabot és szári, "Csattos prémium mangó lekvárral", valamint apró kockákra vágott mangóval bolondítottam meg.
  • A tetejére étcsokoládé bevonatot tettem olvasztott fehércsokoládéval díszítve, valamint mangó szeleteket.
A bemutatott mangó lekvár nem egy olcsó mulattság, de nagyon finom! Intenzív és nagyon kellemes. Nem is használtam el az egészet, maradt még belőle. Nem mellesleg a szülőfalumban, Száron készítik finom szörpökkel együtt.

Isten éltessen Petukám utólag is!










2023. október 15., vasárnap

Ribizlis-málnás képviselőfánk

Férjem születésnapjára készült egy nagy tálca képviselőfánk, mert tudom, hogy nagyon szereti. Egy kis gyümölccsel megbolondítva - mert úgy még jobban szereti. :-) 

Péntek 13. volt a szülinapja, de szombaton ünnepeltük egy kis kerti sütögetés keretében - kihasználva még az októberi napsütést.

Szerintem senki sem hiányolta a torta formát, pillanatok alatt eltűnt egy nagy tálca képviselőfánk. :-)

Kicsit melós a dolog, de megéri a fáradtságot. :-)

Hozzávalók:

Tészta:
2,5 dl víz
100g margarin
csipet só
250g liszt
6 tojás
Vaníliás tojáskrém:
1,5 dl tej
100 dkg cukor
1 vaníliás cukor
7,5 g zselatin
2 tojássárga
15 dkg vaníliás pudingpor
2 dl tejszín
Gyümölcsszósz:
10 dkg ribizli fagyos
10 dkg málna fagyos
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás pudingpor
Tetejére:
3,5 dl tejszínhab habbá verve
Vaníliás cukor
Habfixáló (opcionális)

A tésztához vizet a margarinnal és a sóval felolvasztom és felforralom. Ha már elolvadt a margarin és forr a keverék, hozzáöntöm a lisztet és gyors mozdulatokkal addig keverem, amíg a massza össze nem áll és elválik az edény falától. (Izzasztó munka...) Ekkor lehúzom a tűzről és robotgéppel egyenként belekeverem az egész tojásokat. Ha megvan, sütőpapírral fedett lemezre simacsöves habzsákból (ennek hiányában kanállal formázható) félgömböket nyomok. 180 fokon, gőzös sütőben (ezt úgy érem el, hogy egy kis edénybe vizet teszek a sütő aljába) 30-35 percig sütöm a golyókat, míg szép világosbarnák nem lesznek. Tilos a sütőajtót nyitogatni, mert elillan a gőz és összeesik a tészta.

A kihűlt tésztáknak óvatosan fűrészes késszel levágtam a kalapját.

A vaníliás töltelékhez a tejet a cukrokkal, a tojássárgákkal és a pudingporral simára keverem és összefőzöm. Közben a zselatint 0,5 dl hideg vízben felpuhítom, majd hozzáadom a pudingos krémhez. Hagyom a krémet teljesen kihűlni, ha ez megvan, óvatosan beleforgatom a kemény habbá vert tejszínt. Ezt a tölteléket kis csövű habzsák segítségével egyenként betöltöm a tető nélküli égetett tésztákba.

A gyümölcsszószhoz a hozzávalókból sűrű szószt főztem. Ebből tettem egy kis kanálnyit mindegyik vaníliaszósz tetejére. 

A tejszínhabot kemény habbá vertem, ezzel és a kis kalappal koronáztam meg a fánkokat. Illetve egy kis olvasztott csokival még... :-)







2023. október 8., vasárnap

Garibaldi keksz

Egy lusta szombat délután néztem a tévében Miss Marple sorozatból "A kristálytükör meghasadt" című részt. Miss Marple éppen Craddock felügyelőt fogadja otthonában. A nyomozó néni süteményt nyújt a felügyelő felé : "Egy kis Garibaldit?", amit a felügyelő egy mozdulattal elutasít. Milyen rosszul tette!!


Utánanéztem a neten ennek a finom, vajas, mazsolás keksznek és Brioche blogján történelmi áttekintést is olvashattam hozzá

A recepten csak annyit változtattam, hogy sima mazsolát használtam hozzá, nem aranymazsolát, valamint nekem 1 db tojássárga nem volt elég a tésztába - nem állt össze linzernek - így egy egész tojást tettem bele. Illetve nem volt vaníliás fűszerkeverékem, ezért "Marika néni almáspitéje" fűszerből tettem bele egy mokkáskanálnyit.

Úgy látszik, a vaj és a mazsola népszerű az angol teasüteményekben, egyszer már készítettem Miss Marple kedvencét, az is hasonló összetevőkből állt. 

Mindkettő nagyon finom! Legközelebb duplázni fogok

Hozzávalók:

11 dkg porcukor
11 dkg vaj (ez fontos, ne margarin legyen!)
1 egész tojás + 1 db fehérje
22 dkg liszt
1 csipet só
5 dkg mazsola
Fél citrom reszelt héja
Kristálycukor a szóráshoz
1 mokkáskanál vaníliás vagy almás pités fűszer (opcionális)

A mazsolát apró kockákra a aprítottam.

A száraz hozzávalókból, tojásból, puha vajból a mazsolával, fűszerekkel puha linzertésztát gyúrtam. Fél órát pihentettem a tésztát a hűtőben.

Lisztezett deszkán a tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtottam, derelyevágóval formáztam. A formázott kekszeket sütőpapírral fedett lemezen 160 fokon ~12 percet sütöttem. Amikor már éppen pirult, a plusz fehérjét villával habosra vertem. Kiszedtem a tepsit, megkentem a kekszeket a laza fehérjehabbal és meghintettem kristálycukorral. Így sütöttem még ~5 percig.

Köszönöm Miss Marple! :-D



2023. szeptember 29., péntek

Almás-diós muffin játékra - egy szemtelen fotóbetyárral :-)


Ani, a "Parókia konyháján túl" blogról "Itt van az ősz..." játékot hirdetett őszi íz-vagy színvilágú, vagy díszítésű receptekre.

Nekem az ősz egyik finomsága a dió, ami nagyon finom almával, így Takarékos Éva almás-diós muffin receptjére esett a választásom. Telitalálat, köszönet itt is érte!

A recepten csak annyit változtattam, hogy a sütik tetejét sütés után megkentem egy kis almadzsemmel és megszórtam egy kevés aprított dióval.

És hogy ki a fotóbetyár?

Egy napfényes őszi délutánon a szalonnasütő peremén fotóztam a muffinokat Petrával, mire furcsa mozgást látok a sütemény körül.... Hát nem odaszemtelenkedett egy napimádó, kíváncsi gyíkocska? :-) Kiélvezi a napfényes szeptembert, de a sütiből nem kap! :-D

Játszatok minél többen Anival, október 1. éjfélig még van idő!