"Sziasztok! Kér valaki egy szeletet?" :))
A Tigris torta alapja egy ugyanezt a nevet viselő szelet: "Készítéséhez dobos felvert lap és rumosdió vajkrém szükséges. Öt tésztalapot megtöltünk vajkrémmel, tetejét bevonjuk krémmel, azután a süteményt hűtőben tároljuk. Közben a hatodik doboslapra kulőrrel pontokat, illetve foltokat rakunk....A lapot ezután áthúzzuk doboscukorral, és tetszés szerint téglalap vagy háromszög alakúra vágjuk....A tigris szelet és a hozzá hasonló módon készülő a tigris torta a pontozás, illetve a foltok felrakása miatt munkaigényes készítmény, ezért többnyire csak bemutatókon, kiállításokon szerepel." (Dunszt Károly, Cukrászati ismeretek 2./1979)
Szerintem egyáltalán nem bonyolult az elkészítése ha valaki már járatos a doboscukor készítésben. A külön sütött vékony lapok hamar kihűlnek, így sütés után gyorsan összerakható a torta. Én reggel fél nyolckor kezdetem el sütni és 10 órára már betöltve, áthúzva állt a torta a hűtőben. :)
|
Háttérben szülőfalum templomtornya....:) |
Én az alábbiak szerint oldottam meg a készítést:
Hozzávalók:
Piskóta:
5db tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor
Krém:
3dl tej
15dkg cukor
Rum vagy rumaroma
1 csomag vaníliás pudingpor
15 dkg pörkölt, darált dió
20dkg margarin
+ 15dkg cukor és egy csepp ecet a tetőhöz
A piskótához a tojásokat szétválasztottam. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot és addig kevertem
míg az fel nem olvadt a habban. Ekkor hozzáadtam a tojássárgákat
egyenként, majd a lisztet. A lisztet széles fakanállal, lassú, keverő
mozdulatokkal vegyítettem a habba úgy, hogy minél kevésbé törjön meg az.
Sütőpapírral fedett sütőlemezre 6 kerek lapot kentem ki belőle fél
centi vastagon és 170 fokon készre sütöttem őket. A tálban hagytam egy kevés piskótát, hozzákevertem a kakaóport és az egészet beleszedtem egy papírból csavart tölcsérbe. Ennek a végét kivágva az egyik kikent lapot megcsíkoztam sütés előtt.
A
krémhez a tejből, cukorból, porból sűrű pudingot főztem, kihűtöttem. A margarint habosra kevertem, hozzáadtam rumot, a pudingot és a diót. Egynemű, habos krémmé kevertem.
A kész krémmel összetöltöttem 5 db lapot, betettem a hűtőbe dermedni.
A csíkos laphoz a cukrot egy csepp ecettel karamellizáltam, majd kenőkéssel gyors mozdulatokkal elkentem a lapon. Vártam egy fél percet és egy hosszú kés margarinnal megkent élével a cukorba nyomkodtam a szeletek helyét. Addig ismételtem ezt míg a cukor meg nem kötött.
A kész doboslapot ráhelyeztem a betöltött tortára, megvártam hogy teljesen kihűljön és a maradék krémmel befejeztem a dekorálást.