2023. március 15., szerda

Túrós meggyes krémes

Egy régi receptet poroltam le és frissítettem meggyel a mai napra, amikor is itthon van a család. :-) Anyósom küldött fél kiló túrót, így jutott eszembe a túrós krémes, amit egy időben sokszor készítettem. Megspékeltem egy kis meggyel és igazán csodás lett.

A fotózásnál jöttem rá, hogy a zöld alátéttel ki is jön a nemzeti szín a mai napra:

piros - meggy
fehér - túró
zöld - tálka

Íme a recept:

Tészta:
1 csomag leveles tészta (nálam házi)
Túrótöltelék:
50 dkg túró
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál tejföl
Meggytöltelék:
15 dkg fagyasztott megy
1 evőkanál cukor
Kis fahéj
3 dkg vaníliás pudingpor
Tejszínréteg:
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál vaníliás cukor
+ 8 dkg étcsokoládé

A kiolvasztott tésztát vékonyra nyújtottam és 2 db lapot sütöttem belőle.

Az egyik lapot tálcára helyeztem, a másikat megkentem gőz felett olvasztott étcsokoládéval és hagytam megdermedni.

A meggytöltelékhez a kiolvadt gyümölcsöt a levével, cukorral, fahéjjal, pudingporral sűrűre főztem, hagytam kihűlni.

A túrót áttörtem, simára dolgoztam a cukrokkal, tejföllel. Rákentem a nem csokis lapra. Erre ment a meggyréteg.

A tejszínt a vaníliával, habfixálóval kemény habbá vertem, rákentem a meggyrétegre.

A csokis lapot a tálcán felkockáztam és a kockákat tettem a sütemény tetejére - így sokkal könnyebb szeletelni.







2023. március 11., szombat

Csigasajtos

Nagyon szeretem a sajtos linzer csigát, anyósom sokszor szokott sütni. Most először magam készítettem Limara receptje alapján. Jól sikerült, köszönöm! :-)

Én feleztem az adagot, 25 dkg lisztből készítettem, de olyan gyorsan fogyott, hogy nyugodtan megcsinálhattam volna fél kiló lisztből is. :-D

Este összeállítottam, becsomagoltam, a hűtőszekrénybe tettem és másnap csak szeletelni és sütni kellett. Szuper!

A pontos receptet csak átmásoltam ide:

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk. sütőpor
1 ek. só
kb. 2 dl tejföl
1 tojás
Krém:
20 dkg vaj
20 dkg reszeltsajt (fele lehet füstölt)
1 tk. só (ha pirosarany is van a krémben csak a fele só kell)
1 tk. pirosarany (elhagyható, nálam pirospaprika)

A tészta hozzávalóiból rugalmas, de jól nyújtható tésztát gyúrok, majd 4 egyforma darabba vágom. Mindet kinyújtom téglalap formára, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem mint a beiglit, fóliába csavarom és egy éjszakára hűtőben pihentetem. Ezalatt megdermed annyira, hogy szép vékonyra, kb. 2 mm vastagra lehessen felszeletelni. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, majd 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm őket.
1 rúd egy nagy tepsire elegendő. Sokszor csak a felét sütöm ki, másik felét beteszem a fagyasztóba. Nem várom meg, hogy teljesen kiengedjen, úgy szeletelem fel.





2023. március 4., szombat

Cseresznyés morzsapite és BLOGKÓSTOLÓ hírverés :-)


Egyik kedves blogtársam, Marisz hívta fel a figyelmemet arra, hogy a "Gasztroblogok tiltás nélkül" elnevezésű Facebook csoportban újra indítják az egykor olyan népszerű, Blogkóstoló játékot, amelynek magam is gazdája voltam a 12. fordulóban. Olyan sikeres volt akkoriban ez a játék, hogy az én fordulómban 69 db kipróbált receptet tudtam bemutatni.

A jelentkezést itt várja Gallov Andrea:

"Március 5-ig várjuk a jelentkezéseket a "Gasztroblogok tiltás nélkül" csoport BEJEGYZÉSNÉL, HOZZÁSZÓLÁSBAN, esetleg a hogymegtudjuknezni@gmail.com e-mail címen"

Szerintem ez egy szuper játék volt, jelentkezzetek rá minél többen, még ma!

A mai pitéről: két receptet gyúrtam egybe, a tészta alja és a tölteléke Marika néni almáspitéje, a morzsatető pedig a Morzsapitém alapján készült. 

Szerintem tökéletes lett a kombináció. :-) A cseresznyetöltelék ízesítését a Lucullus almáspite fűszerrel készítettem, én ezt a fűszert nagyon szeretem. Aki azonban maga szeretné ízesíteni a gyümölcstölteléket, cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, citromhéjjal megteheti.

Hozzávalók:
Alsó lap:

20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg cukor
Egy kiskanál sütőpor
1 nagy evőkanál tejföl
1 teáskanál rum
Morzsatető:
10 dkg liszt
10 dkg zabpehely
10 dkg vaj
2 evőkanál cukor
Töltelék:
Egy nagy zacskó fagyasztott cseresznye

2 evőkanál cukor
1 csomag Lucullus almás pite fűszer (hiányában:  cukor, fahéj, szegfűszeg, vanília, citromhéj)
1 csomag vaníliás pudingpor (vagy étkezési keményítő)

A töltelékhez a kiolvasztott gyümölcsöt összefőztem a cukorral, fűszerkeverékkel, pudingporral. Sűrűre kell főzni, hogy majd ne legyen folyós a tésztában. Hagytam kihűlni.
Az alsó laphoz a puha vajjal tésztát gyúrtam, kinyújtottam és kibéleltem vele egy ~28x40es tepsit.
Rásimítottam a kihűlt tölteléket.
A morzsa hozzávalóiból csak az ujjaim végét használva morzsaszerű tésztát készítettem. Nem szabd gyúrni, csak az ujjak végével morzsalékolni. Ezt szórtam a töltelék tetejére.
170 fokon légkeverős sütőben ~25 perc alatt aranybarnára sütöttem.