2015. október 29., csütörtök

Olaf torta - nálam is :-)


Talán az egyik legkedvesebb tortatéma az utóbbi időkből ez a lökött kis hóember a Jégvarázs című meséből. Vidám, szerethető, idétlen kis figura, akinek megformázása nem tartozik a legnehezebb feladatok közé - szerencsére. Láttam mindenféle tortaként megformázva, én most egy egyszerűbb verziót választottam: kékre színezett házi fondanttal burkolt tortára egy félig sík-, félig térbeli figuraként mintáztam meg a kis hóembert. A hópelyhek elmaradhatatlan kellékek mellé, a cseresznye pedig Petuskám óvodai jele. <3




2015. október 23., péntek

Mákosgubás sajttortácskák szilvaöntettel - díjnyertes receptem :-D


Szeptemberben volt egy interaktív sajttorta - Budapest Cheescake - verseny, amelyen a főnyeremény egy KitchenAid konyhai robotgép volt. Mivel ez mindig is álmaim netovábbja volt, elkészítettem életem első sajttortáját. A téma Budapest sajttortája volt, így a magyar ízvilághoz igazodva egy mákos-szilvás ízvilágú finomságot álmodtam meg. Meg kell mondanom, nagyon finomra sikeredett, nem győzte falni a család.

A versenyre 137 recept érkezett és én a harmadik héten heti kiemeltként szerepeltem a verseny facebook  oldalán.
Aztán legnagyobb örömömre bekerültem a legjobb 10+1 közé, amitől nagyon boldog voltam és nem is számítottam többre!

Erre jött az e-mail, ami felett percekig bambultam, mire felfogtam: ENGEM VÁLASZTOTTAK GYŐZTESNEK!

A díjátadóra Budapesten került sor, ahol ünnepélyes keretek között átvehettem a hőn áhított KitchenAid gépet!

Íme a recept, ami életem eddigi legnagyobb elismerését hozta meg, ajánlom szeretettel kipróbálásra mindenkinek. :-) :

Hozzávalók:
Mákos guba alaphoz:
  • 3db kifli
  • 3,5 dl tej
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál mák
  • 1 evőkanál cukor darálva
Sajttortához (24 db minitortához):
  • 25 dkg Philadelphia natúr krémsajt
  • 1 db nagy tojás
  • 8 dkg porcukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 1 púpos teáskanál étkezési keményítő
Szilvaöntethez:
  • 6 db szilva
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 teáskanál keményítő
  • késhegynyi fahéj
Elkészítés:
A mákos guba alaphoz a kifliket felkarikáztam, a mákot a cukorral ledaráltam, a tejet a vaníliás cukorral felforraltam. A forró tejjel leöntöttem a kifliket, megvártam míg beszívja a tejet, majd hozzáke
vertem a mákot. Ezt a gubát nyomkodtam ~1cm vastagon a szilikon muffinformák aljába. Nekem 24 db kis tortácskám lett ebből a mennyiségből. A sajttorta minden hozzávalóját egyneművé kevertem, majd a tálat többször a pulthoz ütögettem, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy nagy tepsibe helyeztem és ujjnyi vastagon vizet töltöttem a formák alá. A sajttorta krémjével teletöltöttem a formákat és 150 fokon - légkeverős sütőben - ~30 perc alatt készre sütöttem őket, úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágtam a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük. A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral meghintettem, fahéjjal ízesítettem, a keményítővel elkevertem. Kis lángon, állandó keverés mellett összeforraltam. Ezzel az öntettel kínáltam a sajttortácskákat.


2015. október 17., szombat

"Nekem miért nem sikerül?" - játék :-)


Éva, a Takarékos konyha háziasszonya hívott meg nemrég egy érdekes játékra, vagy inkább őszinteségi próbára. :-) Mindenkinek végig kell gondolnia, hogy mi az a konyhai művelet, ami neki soha sem sikerül. Ilyen bizonyára mindenkinek van, még nekem is.
Tortaként bezzeg jól megy a dolog.... :-))

Kedves Éva, a Te listádhoz azt tenném hozzá, hogy míg a tészta fonásával és a sütemény tetejének zselatinozásával nekem nincs gondom, viszont:
  • A rántás - főleg főzeléknél - szinte soha sem sikerül - nekem sem - elsőre...
  • Nagy bánatomra képtelen vagyok normális szilvás gombócot készíteni... Túl vastag, vagy szétfőtt lesz a tészta és nagyok a gombócok is. Pedig hányszor segítettem a mamáimnak benne... :-( Ma már inkább megveszem félkészen, vagy készítettek az anyósommal.... :-DD
  • Képtelen vagyok olyan hőfokon és lassan rántani a csirkét, hogy az jól átsüljön, pedig imádom a rántott csirkecombot. De ezt is megoldom, ezt anyukámtól szoktam kérni, ha hazautazunk... :-DD
Ezek a legfontosabb problémák, amelyeket a legjobban zavarnak és szívesen úrrá lennék rajtuk.

Kíváncsi lennék rá, hogy Dina - akinek hatalmas élvezet olvasni az írásait a problémamegoldásairól - és Janka - akinek imádom a stílusát és a receptjeit - vajon mivel küszködnek meg a legjobban a saját konyhájukban? 

Szóval             Csak, mert szeretem             és                     Dina világa            ??? :-)))


Persze bárki leírhatja megjegyzésben a saját nehézségeit, vagy szabadon elviheti a játék logóját és posztot írhat róla. És persze megköszönném ha egy-egy jó tanáccsal segítenétek az én nehézségeimben! :-)