2024. július 21., vasárnap

Almás máglyakarás kifliből


Végre bekapcsolhattam egy kicsit a sütőt, enyhült a nagy hőség. :-)

Viszonylag sokszor készítek máglyarakást, de általában maradék száraz kalácsból. Emlékeztem, hogy kifliből is lehet készíteni, így most egy ilyen variációt próbáltam ki.

Érik a nyári alma, így sok-sok almával készült.

Maradék kifliből egyébként készíthető öntött kifli is, ezt itt csekkolhatjátok.

Nálunk gulyásleves mellé készült, de bármikor fogyasztható. :-)


Hozzávalók:
4 db száraz kifli
3 dl tej
3 tojás 
2+1 evőkanál cukor
Sárgabarack dzsem
Fél kiló alma 
Citromlé, fahéj, cukor, vaj, cukor (mennyiség opcionális)
Mazsola

Az almát összedaraboltam, vajon fahéjjal, mazsolával, cukorral és a citromlével fedő alatt megpároltam.
A száraz kiflit felkarikáztam, a tejet felforraltam és a kiflire öntöttem.
A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját 2 evőkanál cukorral kikevertem - ezt is a kiflire öntöttem, összekeverem.
Egy jénai tálat kivajaztam, zsemlemorzsával megszórtam. Erre rétegeztem az alapanyagokat így:
  • Fele kiflimassza elsimítva
  • 3 evőkanál barack dzsem
  • Almatöltelék fele
  • Maradék kiflimassza
  • 3 evőkanál barack dzsem
  • Almatöltelék másik fele
Ezt 180 fokon ~20 percig sütöttem. Közben a fehérjét habbá vertem, ahogy keményedett hozzáadtam 1 evőkanál cukrot, majd egy evőkanál barack dzsemet. Ezt a rakás tetejére kentem és még ~ 8 percig sütöttem, amíg megpirult.