2017. szeptember 23., szombat

Őszibarackos-túrós galette

 
Idén nyáron sem győzten gyártani a morzsapitéket különböző gyümölcsökkel - ami a legjobb langyosan egy gombóc fagyival.... - ezért a végén már vágytam valami új, gyümölcsös süteményre. Ekkor láttam meg Jankánál egy galette receptet, melyet már régóta terveztem kipróbálni. Most nem is késlekedtem tovább... :-)
 
Nálam gyümölcsnek őszibarack került ebbe a finomságba, és az egészet megtúrboztam egy kevés tejfölös-cukrozott túróval. Látnotok kellett volna a sebességet, amivel elfogyott......
 
Egyszerű, rusztikus, gyönyörű, isteni finom......
 
Köszönöm Janka, készül ez még nálam ezerféle verzióban! ;-)
 
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt (nálam a fele Graham)
13 dkg vaj
2 evőkanél nádcukor
1 csipet só
3-4 evőkanál hideg ásványvíz
töltelék:
5 db őszibarack
10dkg túró-egy evőkanál tejföllel és cukorral
6 dkg nádcukor
1 kiskanál. étkezési keményítő
1 evőkanál citromlé
kevés búzadara a tészta alá
1 tojássárga a lekenéshez
 
A tészta hozzávalóiból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kész tésztát becsomagoltam és 2 óra hosszára a hűtőbe tettem.
A gyümölcsöt megpucoltam, összevágtam majd elkevertem a cukorra, keményítővel, citromlével.
A túrót némi tejföllel, cukorral elkevertem.
A pihent tésztát 3mm vastag körré nyújtottam lisztezett gyúródeszkán. Egy tepsire helyeztem, melyet megszórtam némi búzadarával. A tészta közepére halmoztam a gyümölcsöt úgy, hogy 3-4cm perem maradjon szabadon körben. A túrót rápötyögtettem. A tészta szélét felhajtottam.
A felhajtott tészta részt tojássárgájával megkentem és megszórtam bőven nádcukorral.
180 fokon ~fél óra alatt világasra sütöttem.
 
 

2017. szeptember 16., szombat

Sárgabarackos pitetorta


Nagyon szeretjük a pitéket, hiszen könnyen elkészíthetők és gyümülcsösek, ezen kívűl nyáron isteniek egy gombóc fagyival. :-)
Ez a pite eredetileg őszibarackra íródott, de én sárgabarackkal készítettem el a dzsemfőzés közepén. Szerintem bármilyen gyümölccsel bátran kipróbálhatjátok!
Hozzávalók:
Tészta:
20dkg liszt
12dkg vaj
1 evőkanál porcukor
1 csipet só
2-3 evőkanál víz
Töltelék:
3 tojássárga
1,5 dl tejföl
20dkg cukor
3dkg liszt
Fahéj
~40dkg sárga-vagy őszibarack
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam- lisztezett gyúródeszkán kinyújtottam, majd kibéleltem vele egy pitetálat. A leeső tésztadarabokból csíkokat vágtam.
A kinyújtott tésztát kiraktam sárgabarack szeletekkel.
Egy tálban összekevertem a töltelék hozzávalóit - ezt a gyümölcsre öntöttem. A csíkokra vágott tésztával dekoráltam a tetejét.
180 fokos sütőben ~30 perc alatt készre sütöttem - a tölteléknek meg kell szilárdulnia!