Idén nyáron sem győzten gyártani a morzsapitéket különböző gyümölcsökkel - ami a legjobb langyosan egy gombóc fagyival.... - ezért a végén már vágytam valami új, gyümölcsös süteményre. Ekkor láttam meg Jankánál egy galette receptet, melyet már régóta terveztem kipróbálni. Most nem is késlekedtem tovább... :-)
Nálam gyümölcsnek őszibarack került ebbe a finomságba, és az egészet megtúrboztam egy kevés tejfölös-cukrozott túróval. Látnotok kellett volna a sebességet, amivel elfogyott......
Egyszerű, rusztikus, gyönyörű, isteni finom......
Köszönöm Janka, készül ez még nálam ezerféle verzióban! ;-)
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt (nálam a fele Graham)
13 dkg vaj
2 evőkanél nádcukor
1 csipet só
3-4 evőkanál hideg ásványvíz
töltelék:
5 db őszibarack
10dkg túró-egy evőkanál tejföllel és cukorral
6 dkg nádcukor
1 kiskanál. étkezési keményítő
1 evőkanál citromlé
kevés búzadara a tészta alá
kevés búzadara a tészta alá
1 tojássárga a lekenéshez
A tészta hozzávalóiból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. A kész tésztát becsomagoltam és 2 óra hosszára a hűtőbe tettem.
A gyümölcsöt megpucoltam, összevágtam majd elkevertem a cukorra, keményítővel, citromlével.
A túrót némi tejföllel, cukorral elkevertem.
A pihent tésztát 3mm vastag körré nyújtottam lisztezett gyúródeszkán. Egy tepsire helyeztem, melyet megszórtam némi búzadarával. A tészta közepére halmoztam a gyümölcsöt úgy, hogy 3-4cm perem maradjon szabadon körben. A túrót rápötyögtettem. A tészta szélét felhajtottam.
A felhajtott tészta részt tojássárgájával megkentem és megszórtam bőven nádcukorral.
180 fokon ~fél óra alatt világasra sütöttem.