2016. április 29., péntek

Pünkösdi pite - epres,cseresznyés,túrós

Az egyik kedvenc blogom - Katalin konyhája - a közelgő pünkösd jegyében játékot hirdetett. Már a cím is izgalmas: Eleink pünkösdi eledelei, amely magában foglalja a játék lényegét: pünkösdi édességgel lehet nevezni a kihívásra.

Sokat törtem a fejem a témán, de nem jutott eszembe semmilyen konkrét, csak a pünkösdhöz köthető édesség. A mi családunkban legalább is nem volt ilyen.
Közben egy másik blogon, A parókia konyháján szintén pünkösdi játék került meghirdetésre konkrét kéréssel: aranygaluskát kellett sütni a jeles alkalomra.

Kutakodtam kicsit a neten és a szakácskönyvekben és a következőkre jutottam:
Egyes vidékeken kötelező volt pünkösdkor a tojással készült, gyúrt, édes tészta. Mindegy, hogy kelt, szaggatott vagy öntött, a lényeg, hogy minél több tojást tartalmazzon. A tojás ugyanis termékenységvarázsló hatásúnak számított, és a mezőgazdaság szempontjából egyáltalán nem volt mindegy nyár elején, hogy milyen szezon várható. Különösen népszerűek voltak ilyenkor a túrós édességek. A tojástól sárga tésztákat friss gyümölccsel - eper,cseresznye - töltötték meg.

Így hát  megalkottam a saját pünkösdi pitémet: van benne tojás, édes pitetészta, túró, cseresznye, eper. Úgy érzem minden kívánalomnak megfeleltem így.
Ti hogy látjátok?

Hozzávalók:

Tészta:
30 dkg liszt (nálam a fele Graham)
1 tojássárga
14 dkg vaj
6 dkg barna cukor
1 evőkanál rum
Csipet só
1 teáskanál sütőpor
Fél citrom reszelt héja
2 púpos evőkanál tejföl

Töltelék:
25 dkg túró
2 púpos evőkanál cukor
2 evőkanál barna cukor

30 dkg eper és cseresznye keveréke (nálam fagyasztott)
3 dkg epres pudingpor
3 evőkanál barna cukor

1 tojássárga a kenéshez
1 evőkanál búzadara

A puha vajjal könnyű pitetésztát gyúrtam a hozzávalókból, hagytam pihenni.
A túrót a tejföllel, cukorral összekevertem.
A gyümölcsöket a cukorral, pudingporral sűrűre főztem majd hagytam kihűlni.
A tésztát ketté osztottam, az egyik felével kibéleltem a piteformát úgy, hogy a szélére is jusson. Meghintettem búzadarával. Rákanalaztam a kétféle tölteléket. A maradék tésztából kinyújtott lappal lezártam a süteményt. A kimaradt tésztából négyzeteket ragasztottam tojássárgával a szélére, így - és egy éles késsel a közepébe vágott kereszttel - dekoráltam.
180 fokon bő fél óra alatt készre sütöttem.
Teljesen hagytam kihűlni, csak akkor szeleteltem.




2016. április 27., szerda

Segitsüti 2016 tavasz - tortaátadás


Immár negyedik alkalommal vettem részt a Segítsüti nagyszerű jótékonysági akciójában, amellyel most a Démétér házat támogattuk.

A licitnyertesem idén Judit lett, akivel 20.000 Ft-tal támogattuk a fenti alapítványt. Köszönet neki itt is azért, hogy együtt támogathattunk egy ilyen szép és fontos kezdeményezést. :-)


Aki csak kisebb összeggel, de segíteni szeretne, az nézzen körül a Segitsüti ajándékboltjában. Itt mindenféle szépséges ajándék megvásárlásával szolgálhatja ezt a jó ügyet. Hiszen sok kicsi sokra megy!

2016. április 25., hétfő

Hájas tészta - Blogkótoló 28-ra


A 28. Blogkóstoló játék stafétabotja a Sütök-Főzök gasztronaplónál landolt, ott gyülekeznek csokorba az egymástól készített finomságok. A sorsoláson a párom ezúttal Xsara lett, aki a blog-nevével ellentétben nemcsak próbálkozik a konyhában, hanem vérprofi minden témában. :-)

Sokat törtem a fejem, mit is készítsek Xsarától, és mindig visszatértem egy recepthez: a hájas tésztához. Van néhány mumus-étel az életembe, amelynek elkészítésébe egyáltalán nem (vagy már nem) merek belevágni. Ilyen a töltött káposzta, a szilvás gombóc (bár ez szimplán csak sosem sikerül, így feladtam...:-D), a rántott csirke (nekem sosem sül át, anyunak igen) és a hájas tészta. 

Disznóvágásról volt egy adag háj a mélyhűtőben,amit nem is tudom miért tartogattam. Egy életem, egy halálom, úgy döntöttem: felhasználom! És milyen jó tettem... :-))

Azt előre bocsátom, hogy nincs meg ripsz-ropsz ez a tészta, rá kell készülni. Én már pénteken elhatároztam, hogy rááldozom a vasárnap délelőttömet és így is lett. 45 percenként kellett hajtogatni a tésztát, de csodálatosan sikerült! Bár a képeken látszik - segítségem is volt bőven... :-)

Köszi Xsara a csodás receptet és hogy legyőzhettem egy gasztro-démont! :-)


Hozzávalók:
70 dkg. liszt
40 dkg. háj
3 dkg élesztő
1 tk. cukor
3 tojássárgája
3 dl. tej
2 ek. cukor
1 kk. só
Lekvár: nálam szilva-és almalekvár illetve darált mák lekvárral keverve 

15 dkg liszttel kézi mixerrel összekevertem a hájat.
A tejben a cukorral az élesztőt felfuttattam, majd összegyúrtam a többi hozzávalóval. 
A begyúrt tésztát letakartam és 20 percig pihentettem.
Egy lisztezett deszkán egészen vékonyra nyújtottam, rákentem a hájat. Következett a hajtogatás, félbehajtottam (az egyik felét ráhajtottam a másikra). Összenyomtam és a nyújtófával téglalapformára nyújtottam. Ütögető mozdulatokkal kell kezdeni, így megtartja a formáját és csak azután szabad nyújtani. A 2-3 mm vastag tészta először hosszában hajtottam három rétegre, a bal oldali részt a középső harmadra, majd erre a jobb oldali részt, végül az így kapott hosszú csíkot is három rétegre hajtottam. 
Letakartam és 45 percig hagytam pihenni.
Sütésre várva
Ezután ismét egy ilyen dupla hármas hajtogatás következett. A nyújtófával megütögettem a tésztát, majd kinyújtottam, először hosszában, majd vízszintesen hajtogattam.
Ezután vagy pihentetem megint 45 percig, ismét megütögettem, kinyújtottam, hajtogattam. 
Végül 3-4 mm vastagra nyújtottam, 6 cm pogácsaszaggatóval köröket szaggattam és megkentem őket felvert tojással. Aztán a maradék körökből kisebb szaggatóval gyűrűket készítettem, ráhelyeztem a körökre a gyűrűket és ezeket is megkentem tojással.
A tepsin hagytam kelni kb. 20 percig, Megtöltöttem a lekvárokkal és 180-os sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöttem.

Ilyen segítséggel könnyű... :-D

2016. április 23., szombat

Aranygaluska pünkösdre :-)


Nagyon szeretem a Parókia konyhájából blog írójának, Aninak a vallási témákhoz kapcsolódó játékait. Egy karácsonyi játékán gyönyörű könyvet is volt szerencsém nyerni - cserébe a betlehemi almás pitémért.

A mostani játék lényege, hogy süssünk aranygaluskát a pünkösdi ünnep jegyében. És hogy miért aranygaluskát? - erre is választ kapunk a blog hasábjain:

Pünkösd-  az egyház születésnapja A sok kis, egységgé váló rész az aranygaluskában az egyház természetét hivatott szemléltetni most. Isten tervében a keresztyén-keresztény közösség tagjait mély szeretetkapcsolat köti össze Krisztussal és egymással. Ez jól érzékelhető, biblikus kifejezéssel Krisztus jó illatának kell érződnie rajtunk (2. Korinthus 2.15).

Én így szeretem az aranygaluskát - sok dióval és még több vaníliamártással. 

Katalin konyhájában is zajlik éppen egy  pünkösdi játék - Eleink pünkösdi eledelei címmel -, kukkantsatok be oda is és süssetek, játszatok! Én már arra is készültem valamivel, nemsokára hozom... ;-)


2016. április 19., kedd

Pisztáciás répatorta


Még a húsvéti ünnepeket édesítette meg nálunk ez az egyszerű, ám annál nagyszerűbb torta. Nagyon szeretjük a répatortát és a pisztáciát is, a kettő pedig remekül kiegészíti egymást egy krémsajtos közegben. Nem bonyolult az elkészítés, bárki bátran nekiállhat.

Ez a torta egyébként esélyesként indult nálam, hogy felajánlom a "Segítsüti" tavaszi akcióra, de aztán egy másik alkotásom, a "Pilóta keksz torta eperrel" került a licitre. Nehéz volt a választás, ráadásul 3 torta között vaciláltam (majd a harmadikat is hozom), de végül a családi és baráti szavazásból a kekszes torta került ki győztesen.

Hozzávalók:

Piskóta:
3 tojás
1dl olaj
20dkg barna cukor
30dkg reszelt sárgarépa
7,5dkg darált dió
7,5dkg darált pisztácia
25dkg liszt (nálam a fele Graham)
5dkg aszalt gyümölcs (nálam vörös áfonya)
1 rúd vanília kikapart belseje 

1-1 narancs és citrom reszelt héja
1 kávéskanál fahéj

Krém:
25dkg krémsajt
4dl tejszín
4 evőkanál porcukor
1 csomag zselatin fix
15dkg tisztított, sótlan pisztácia

A tésztához a megtisztított répát lereszeltem. A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd ment bele az olaj, vanília. Hozzáadtam a reszelt citrom-, és narancshéjat, majd a liszttel, sütőporral elkevert, darált olajos magvakat. Hozzáforgattam az aszalványokat, majd a lényeget, a reszelt répát.
Zsírozott-lisztezett formában 180 fokon ~40 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!!)

A krémhez a krémsajtot a porcukorral habosra kevertem, a felaprított pisztáciát hozzá adtam. A tejszínt habbá vertem a zselatin fixszel. Az így kapott habot a krémsajtos keverékbe forgattam, ezzel töltöttem meg a vízszintesen három lapba vágott piskótát.

 A maradék krémmel, pisztáciával és egy házi fondant-ból készült répával dekoráltam.




2016. április 11., hétfő

Segítsüti 2016 tavasz - Pilóta keksz torta eperrel

 
Mától indul újra a már hagyományosnak számító, jótékonysági Segítsüti akció!
Most is 30 gasztroblogger alkotja a csapatot, akik finomabbnál finomabb süteményekkel készültek, hogy a süti újból segíthessen. 

Az idei, tavaszi támogatott a Démétér Ház, amely egy anya-gyermek otthon a beteg gyermekek gyógyulásáért. A Szent László kórházban transzplantáción átesett gyermekek itt lábadozhatnak otthonos körülmények között és állandó orvosi felügyelet mellett.


Az összegyűlt összeget az alapítvány apartmanjainak informatikai fejlesztésére fogjuk fordítani, így segítve a gyermekek tanulását, szórakozását.



Licitálni a Segítsüti oldalán 2016. április 11.(hétfő) reggeltől - 14.(csütörtök) délután16 óráig van lehetőség

Várunk minden segítő szándékú embert a Segítsüti akció licitjeire.
 
Idén már negyedszer veszek részt ezen a kezdeményezésen, és rendkívül megtisztelőnek tartom a felkérést.

Aktuális, licitre felajánlott finomságom egy "Pilóta keksz torta eperrel", amely a manapság nagyon népszerű Oreo tortának a "magyarosítása".


A felajánlott tortát szeretettel adom át személyesen az árverés után, egy előre megbeszélt időpontban a licitnyertesnek az alábbi városok valamelyikében: Szarvason és környékén, Kecskeméten, Budaörsön, Tatabányán. 

Licitáljatok, hogy a süti most is segíthessen! :-)