2024. május 27., hétfő

Mentás-csokoládés málnarolád

 


Családi szülinapra készült ez a rolád egy már jól bevált recept szerint. Először tortaként készült nálam eperrel, aztán muffinként is megalkottam szintén eperrel.

Most a muffin receptjéből indultam ki, az ott használt krémet használtam az alábbiak változtatásával:

  • Eper helyett málnával ízesítettem, ami nagyon telitalálat volt. Talán még jobb is mint eperrel!
  • Muffintészta helyett 5 tojásból egy kakaós piskótaroládot sütöttem és azt töltöttem meg a krémmel.
  • Csíkokra vágott mentás csokilapokkal (After Eight csokoládé) és olvasztott étcsokival dekoráltam a málnaszemek és mentalevelek mellett.

Nagyon ízlett a családnak ez a leporolt recept, szerintem meg is pecsételődött a maradék After Eight csokoládélapocska sorsa. :-D (Amit egyébként magában mi nem is szeretünk.... )



2024. május 3., péntek

Kaiserschmarrn, azaz császármorzsa

 


Az osztrák síelésekkor kihagyhatatlan élmény a császármorzsa almaszósszal a gőzgombóc, azaz germknödel mellett. 

Nagymamám számtalanszor készített nekünk, csak ők "schmarni"-nak hívták svábosan. És mint minden takarékos sváb sütemény - amik kicsi, falatnyi kockákra vannak vágva - mama a schmarnit is sokkal kisebbre sütötte, mint az osztrákok a kaiserschmarrnt. Mamánál egész kicsi, babszemnyi tésztából állt, a sípályán pedig jóval nagyobb falatokból. Mama mindig barackdzsemmel kínálta, az osztrákok almaszósszal szolgálják fel. 

Nem is tudom, hogy miért nem készítettem idáig... Én most méretben a középutat és az almaszószt választottam. A receptet itt találtam, köszönet érte! Én dupláztam a receptet, mert a belinkelt adag 2 személyre szól.

Az almaszószt ízlés szerint készítettem párolt, fűszerezett almát leturmixolva.

Hozzávalók 4 személyre:

5 dl tej
30 dkg liszt
1 csipet só
8 egész tojás
Vaj a sütéshez (2 evőkanálnyi)
Porcukor (ízlés szerint)
Fahéj
Mazsola rumban áztatva

Egy tálba keverjük össze a tejet, a lisztet, a sót és a tojások sárgáját.

Egy másik tálba a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a lisztes masszába.

Egy serpenyőben olvasszunk fel egy kis vajat (kb. egy evőkanálnyit) és a tészta felét öntsük rá és süssük közepes tűzön, mint egy vastag palacsintát. (Én 3 részletben sütöttem meg egy serpenyőben)

Szórjuk meg mazsolával, majd porcukorral, hogy a cukor beleolvadjon a tésztába.

Amikor a palacsinta alja szép aranybarna, megfordítjuk a palacsintát. Ez úgy történik, hogy a palacsintát rácsúsztatjuk egy tányérra majd a palacsintasütőt ráborítjuk és ugyanezzel a mozdulattal megfordítjuk. Így a teteje kerül alulra. Ezután két kis falapát segítségével falatnyi darabkákra tépkedjük.

Mikor elkészült, megszórjuk porcukorral és almaszósszal melegen tálaljuk.