22. fordulójához érkezett a Blogkóstoló játék, amelynek keretében egy sorsolás útján kiválasztott blogról kell sütni - főzni. Az izgalmas játéknak magam is házigazdája voltam a 12. fordulóban, most pedig Vöröskaktusznál landolt a stafétabot. A házigazda saját magát sorsolta ki nekem :-D , így nála kutakodtam valami finomságos recept után. A keresés közben többször elcsábultam, aztán ráakadtam erre a pitére, amibe rögtön beleszerettem.
Egy egyszerűen összedobható, könnyű pitéről van szó, ami krémes - és a nevéhez híven - istenien citromos. A recepten csak egy ponton változtattam: a krémes részhez adtam egy evőkanál pudingport. Igazából a megérzés és a fotón szereplő szelet adta az ötletet, kicsit féltem tőle, hogy nem fog megszilárdulni kellően a krémes réteg. Nagyszerű állagú lett így a végeredmény, bár lehet, hogy a puding nélkül is az lett volna... :-)
Próbáljátok ki bátran!
Hozzávalók:
Tészta:
17,5dkg liszt
1 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
10dkg vaj
(esetleg egy kevés víz)
Krém:
1 tojásfehérje habbá verve
3 egész tojás
15dkg cukorű
2 citrom reszelt héja
1 citrom leve
1 evőkanál pudingpor(nálam tejszín ízű)
1 dl tejszín
Díszítéshez:
1,5 dl tejszín
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam (ha nem állna össze, vízzel lehet rásegíteni). A készre gyúrt tésztát 20 percig pihentettem a hűtőben.
A megpihent tésztát kinyújtottam lisztezett deszkán és kibéleltem vele a piteformámat úgy, hogy pereme is legyen. (A leeső tésztából kis szíveket szúrtam ki, ezeket a citromkrémmel együtt tettem a pite szélére sütésre) Letakartam alufóliával és két marék szárazbabot dobtam rá, így végeztem vaksütést. (A bab, mint nehezék, megakadályozza, hogy felpúposodjon a tészta.) 180 fokon 15 percig sütöttem így.
Közben a kimaradt fehérjét kemény habbá vertem. A félig sült tésztáról leszedtem a babot és az alufóliát, rákentem a tojáshab felét és még 10 percig sütöttem.
Ezalatt a maradék habot az egész tojásokkal és a cukorral habosra kevertem. Hozzáadtam a citromhéjat és levet, majd a tejszínt és a pudingport. Ezt a keveréket öntöttem az elősütött tésztára. A sütő hőmérsékletét 135 fokra mérsékeltem, így sütöttem a pitét készre 30 perc alatt.
A kihűlt pitét habbá vert tejszínhabbal dekoráltam, így kínáltam.