Anett barátnőm kislánya pont ma 9 éves! :) Vandánál a lovas mánia úgy látszik tartós, kapott már tőlem
miniben - csokisan és
nagyban, - szintén epresen - pacis tortát. Idén pedig újra ezt a témát választotta a tortájára epresen - csokisan.
Igazából többször készítettem már Anettéknak ilyen étcsokis-epres tortát, de valahogy elmaradt a recept bepötyögése. Most pótolom ezt is az utókor számára. :))
Amúgy is csavartam egyet a díszítésen a szélére állítgatott babapiskótákkal, és így lett számomra "egész" ez a recept beltartalomra és látványra egyaránt.
A lovacska egyébként házi fondant-ból készült kakaóporos színezéssel és fekete ételfesték filctollal.
Isten éltessen Vanda nagyon sokáig!! <3
Hozzávalók:
Piskóta:
5 tojás
16dkg cukor
5 evőkanál víz
13dkg liszt
3dkg kakaópor
Gyümölcspüré:
25dkg eper (és esetleg ribizli)
6dkg cukor (ízlés szerint)
4dkg epres vagy vaníliás pudingpor
1 dl víz
Étcsokoládés hab:
3dl tej
10dkg cukor,
3dkg vaníliás pudingpor,
20dkg étcsokoládé
3dl tejszín vagy növényi hab
8g zselatin 8dkg vízben oldva
Gyümölcsöntet (helyettesíthető szörppel is):
10dkg eper (és esetleg ribizli)
1 evőkanál cukor
0,5dl víz
Díszítés:
Kakaópor
20 db babapiskóta
10 db eper szem
Pár kocka csokoládé
A piskótához a tojásokat szétválasztom, a fehérjékből kemény
habot verek. A sárgáját habosra keverem a cukorral és vízzel, majd
hozzáadom a liszttel elkevert kakaóport. A fehérjehabot falapáttal,
óvatosan a tésztába vegyítem. Zsírozott-lisztezett 24cm-es kerek tortaformában 180fokon
35-40 perc alatt készre sütöm (tűpróba!).
A gyümölcspüréhez egy lábosban a gyümölcsöt, vízet, cukrot, pudingport sűrűre főzőm, hagyom kihűlni.
A gyümölcsöntethez a gyümölcsöt, cukrot, vizet összefőzőm, botmixerrel pürésítem majd hagyom kihűlni.
Az étcsokoládés krémhez a tejet, cukrot, pudingot sűrűre főzőm, beleolvasztom csokoládét majd hagyom kihűlni. A zselatint a vízben feloldom. A tejszínt (vagy növényi habot) kemény habbá verem. Egy kis adagot félreteszek a díszítéshez. A megduzzadt zselatint felolvasztom és a csokikrémbe keverem. Óvatosan hozzávegyítem a tejszínhabot is.
A torta töltéséhez a piskótát 3 lapba vágom. Mindhárom lapot megkenem gyümölcspürével. Ezután a lapokat összetöltöm a csokoládés habbal, bevonom vele az oldalát és a tetejét is.
Díszítéskor a félretett tejszínnel körbedíszítem a tortát. Az oldalára gyümölcsöntetbe forgatott babapiskótákat állítok. Kakaóporral meghintem, félbevágott eprekkel dekorálom. Gőz felett kevés olajjal olvasztott csokoládéval lespienelem az epreket.