2018. április 16., hétfő
2018. április 11., szerda
Epres semi-frio torta, avagy Porto-torta :-)
Nemrég egy csodálatos utazáson vettem részt: 4 napot Portugáliában töltöttem, Portóban. Ez volt a idáig a legtávolabbi pont, ahová eljutottam életem során. :-)
A csodálatos fekvésű város keskeny, szines házai, a fényes csempeburkolatok, az Atlanti óceán partja, a Harry Potter regényeket - többek között - megihlető könyvesbolt és fekete taláros diákok, valamint a portugál gasztronómia - egyránt elbűvöltek.
Féjem cikizett is, hogy ne fényképezzek már annyi cukrászda kirakatot... :-)) De a portugál krémes kosárkák (Pastel de nata) mellett rengeteg gyümölcsös süteményt és csodálatos péksüteményeket, kenyereket láttam. Nem is csoda, hogy ihletet kaptam!
A Pastel da nata elkészítése még várat magára, de egy fantasztikus receptet már elkészítettem: az epres semi-frio tortát Bors&Pepper oldaláról, aki huzamosabb ideig/ideje? élt/él Portugáliában, így mestere a portugál recepteknek. Egy időben szívesen követtem a blogját, de már elég régen nem posztol új recepteket.
Egy habos, édes, epres és krémes, sütés nélküli finomság. Szívből ajánlom!
Hozzávalók: (18x18 cm-es kapcsos formához):
1 csomag (85g vagy 100g) epres gyümölcskocsonya (pl. Dr. Oetker )
200 ml tejszín
200g cukrozott sürített tej
3 db átlátszó zselatinlap
kb. 150g darált háztartási vagy Maria keksz
kb. 100g olvasztott vaj/margarin
eper a díszítéshez
A kekszet ledaráljuk, az olvasztott vajjal összemorzsoljuk és a forma aljára simítjuk.
Az epres zselé felét elkészítjük, ahogy a csomagoláson van, csak fele annyi vízzel (pl. ha az egészhez 2 dl víz kell, akkor 0,5 dl vízzel). 2 zselélapot 1-2 ek. hideg vízben picit beáztatunk, majd hozzádjuk a még meleg gyümölcskocsonyához. Megvárjuk, míg kihül.
Közben a tejszínt felverjük és belekeverjük a sürített tejet.
A már kihült kocsonyát belekeverjük a tejszínbe és ráöntjük a kekszre.
Hütöbe tesszük dermedni.
Ez idö alatt az epres kocsonya másik felét ugyanúgy elkészítjük, mint az elöbb, csak 1 zselélapot adunk hozzá. Miközben ez hül, az epret felszeleteljük. Ennyi idö alatt a krémünk is megdermed annyira, hogy az epreket rá tudjuk rakosgatni és a kihült kocsonyát a tetejére tudjuk önteni. 2-3 órát legalább a hütöben dermesztjuk.
2018. április 5., csütörtök
Saint-Honoré torta újra
Többször készítettem már Saint-Honoré tortát a családnak, mindig nagy sikerrel. Most kaptam gyönyörű sárgájú házi tojást, így muszáj volt valami sárgakrémes dolgot készítenem. :-) Petukám pótszülinapi-köszöntésére így elkészült ez a torta még februárban, aki amúgy is nagyon szereti a francia krémest - így ezzel a tortával nem lőhettem mellé. :-))
Égetett fánkocskák doboscukorral, főtt sárga krém, tejszínkrém... ez a torta frissen a legjobb. Vágni ugyan macerás, de az ízharmónia mindenért kárpótol. :-)
Tegyetek vele egyszer ti is próbát!
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)