2019. március 24., vasárnap

Zabpelyhes-mákos keksz uzsonnára


..... kalocsai kézimunkával. :-)

Az egyik legkedvesebb blogomról, Tortafüggő Marisz oldaláról nemrég örömteli hírt kaptam. Marisz a blogszületésnapjára minden évben kalocsai kézimunkát sorsol ki, és idén, a 8. blogszülinapján én lettem a szerencsés nyertes. Postán érkeztek a gyönyörűséges darabkák, épségben megtaláltak engem.
 
Viszonzásul és bemutatásul azt éreztem a minimunak, hogy készítek valamit Marisz blogjáról, amit a terítőcskékkel együtt tudok bemutatni. Így esett a választásom erre a finom, mákos zabkekszre.  
 
A receptről annyit, hogy Marisz leírása szerint áztatni kellene a zabpelyhet tésztakeverés előtt, de én ezt a lépést kihagytam. Az általam megszokottak szerint kevertem készre a tésztát - elég sok zabkekszet sütöttem már - és hagytam 10 percet állni sütés előtt, így - véleményem szerint - kellően megpuhul a zabpehely a tésztában. Felturbóztam némi aszalt áfonyával, ez nálunk mindig telitalálat a kekszekben. :-)
 
Csillagos ötös recept, amiért nagyon hálás vagyok Marisznak, köszönök még egyszer mindent!
 
Hozzávalók 15 deka zabpehely
15 deka liszt
15 deka cukor
12 deka margarin
5 deka darált mák
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1-2 kanál meleg tej
5dkg apróra vágott, aszalt vörösáfonya
 
A puha margarint a cukorral, tojással, tejjel habosra kevertem. Kanalanként hozzáadtam a szárazanyagokat a szódabikarbónával, legvégül az aszalt áfonyát.
Lágy, kanállal szaggatható tésztát kaptam.
A tésztából papírral fedett sütőlemezre nagyobb féldiónyi halmokat tettem kellő távolságra egymástól. Picit pihentettem a tésztát, majd 180 fokon ~12 perc alatt készre sütöttem.
 
 

2019. március 23., szombat

Linzer karika variációk uzsonnára

Petrával kettesben töltöttük a szombatot és megkért, süssünk valamit a jövő hétre az uzsonnás dobozaikba. Például nagy linzerkarikákat sok lekvárral.... Rajtam ne múljon! ;-)
 
Begyúrtunk hát egy adag tésztát, diót daraboltunk és mákot kevertünk némi cukorral és kezdődhetett a szórakozás! A formáknak csak a fantázia és a kiszúrókészlet szabhat határt. :-DD
 
Készült barack-, alma- és fügelekváros verzió is, a fügés a diós tetejűvel igazán nagyszerű lett, ajánlom mindenkinek.
 
 
Hozzávalók (klasszikus recept):
30dkg liszt
20dkg vaj
5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kiskanál sütőpor
1 tojássárgája
Szórat:
1 tojásfehérje
Darabolt dió
Darált, cukrozott mák
Töltéshez: lekvár
 
A hozzávalókból a puha vajjal gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam. Negyed óra pihentetés után lisztezett deszkán ~2-3 mm vastagra nyújtottam.
Kiszúrókkal formáztuk a tésztát. A tetőnek szánt darabokat tojásfehérjével megkentünk és darabolt dióba vagy mákba "mártottunk".
Tiszta sütőlemezen (a linzertészta önmagát zsírozza, nem szükséges alá sütőpapír) 180 fokon bő negyed óra alatt világosra sültek.
A kihűlt lapocskákat lekvárral töltöttük.
Másnap az igazi, amikor átpuhul a tészta a lekvártól!

2019. március 12., kedd

Tűz torta (Fire cake)


Még mindig farsangi élménybeszámolónál tartok. Most Petrámék iskolai produkciójáról és a hozzá kapcsolódó tortáról lesz szó.

A harmadik évfolyam idén összevontan tűztáncot járt fekete ruhában, a kezükben tűzszínű szalagokkal. Nagyon látványos produkció volt, ügyesek voltak a diákok.

Elsőben ördögök voltak, akkor is én készítettem az osztálynak jutalmul egy ördögös tortát. Most tüzes tortával kellett készülnöm.

Hosszas töprengés után a fatörzs forma mellett döntöttem. A kakaós roládlap epres-málnás tejszínkrémmel volt megtöltve, a külseje csokis, főtt-krémmel díszítve. Némi fekete és piros festékkel színezett krémmel megkentem a hasábokat.A kis fondant lángokat előre elkészítettem mosolygós fejekkel (az eredeti terv egy sima, kerek torta volt ezekkel a lángokkal a szélén).

2019. március 5., kedd

Colosseum torta (Colosseum Cake)


Nagylányomék évfolyamában farsang időszakában ókori római projektet rendeztek. Különféle faladatokkal látták el a témában a tanárok az ötödik osztályokat és a farsangi tánc is ennek jegyében zajlott: a lányok jósnők voltak, a fiúk előadták Cézár ünneplését, majd meggyilkolását.

A projekt záróeseményére a szülőket is meghívták azzal a kéréssel, hozzanak római témájú ennivalókat.

Így készült el konyhámban ez a Colosseum torta.

A bevonat házi fondant volt, a magasabbik, lyukacsos részt előre elkészítettem és egy tortakarikán megszárítottam. Ezt később a torta szélére illesztettem.

A belseje kakaós piskóta volt málnás-epres tejszínkrémmel.

A zászlót a internetről nyomtattam ki színesben és láttam el Veronikáék osztályának, az 5/a-nak a jelével.

A tetejére még egy római, harci sisak került.