2022. július 17., vasárnap

Mazsolás almatorta

Érik a telken a mézédes nyári alma, amit gyorsan fel kell dolgozni. A nagyját összeaprítottuk a fagyasztóba almáspitének télire, egy kilóból pedig a ma hozott almatorta készült. 

Régen többször elkészítettem ezt a tortát - még a blog előtti időkben - de mára feledésbe merült. Dr. Oetker "Torták" c. könyvéből van a recept, nekünk nagyon bevált, jó, hogy eszembe jutott!

Könnyű, citromos piskóta, párolt almatöltelék és tejszínhab, mindez jól behűtve. Nem is kell több egy nyári délutánon... :-)

Tegyetek egy próbát ti is!

Hozzávalók:
Piskóta:
5 db tojás
17 dkg cukor

1 db vaníliás cukor

Fél citrom reszelt héja
15 dkg búzaliszt
1 késhegynyi sütőpor
10 dkg vaj/margarin
Almatöltelék:
1 kg alma
7 dkg cukor
3 dkg vaj
5 dkg mazsola
Fél citrom leve
2 evőkanál almalekvár
Díszítés:
5 dl tejszín
1 db vaníliás cukor
Habfixáló (opcionális)
Pirított, tört dió

A piskótához a vajat felolvasztottam, az egész tojásokat 1 percig robotgéppel a legnagyobb fokozaton habbá vertem. Ekkor mentek hozzá a cukrok, citromhéj és még két percig kevertem. Visszavettem a fokozatot és kanalanként adtam hozzá a lisztet a sütőporral, majd legvégül az olvasztott vajat. Zsírozott-lisztezett kerek formában (~24 cm átmérő) 180 fokon ~20 perc alatt készre sütöttem (tűpróba!). 

Az almát megpucoltam, szeletekre vágtam. A vajat felolvasztottam, hozzákevertem a cukrot, majd az almát, mazsolát, citromlevet. Fedő alatt ~ negyed óra alatt megpároltam a tölteléket, majd hagytam kihűlni. 

A kihűlt piskótát 3 lapba vágtam, megtöltöttem az almatöltelékkel és körbekentem, bevontam almalekvárral. Egy éjszakát hagytam a hűtőben.

Másnap a tejszínt kemény habbá vertem a vaníliás cukorral, bevontam és díszítettem a tortát.