A napokban ünnepeltük meg sógorom születésnapját, akinek banánimádatáról már írtam a Banánfaló majmos tortánál. Újra feladatomnak éreztem, hogy tortája kedvenc gyümölcse körül forogjon és szerencsére megakadt a szemem egy ezer éve valamilyen újságból kivágott banános tekercs recepten. Egyszer nagyon régen megsütöttem már ezt a tekercset és emlékeztem rá, hogy finom volt. Most annyin változtattam, hogy töltés után banán alakúra formáztam, majd a krém megkötését követően házi fondanttal és marcipánnal bevontam és készre színeztem. Nagyon finom lett!!!
A rolád tésztája egyébként nem tartalmaz lisztet, így a krémhez a megfelelő pudingport választva gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
6 tojás
12dkg cukor
Kicsit el lettek lapítva a rétegek a formázásnál, de így is nagyon látványos |
1 mokkáskanál szódabikarbóna
4dkg kakaó
Krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál vaníliás pudingpor
25dkg margarin
10dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2dkg kakaó
2 db banán
Burkoláshoz (el is maradhat, vagy csokival is bevonható):
Marcipánmassza és/vagy házi fondant
Sárga és zöld ételfesték, barna színezéshez én vízzel hígított holland kakaóport használok
A piskótalaphoz a tojásfehérjéket kemény habbá vertem, majd a sárgájákat a cukorral jól kikevertem. A cukros masszához adtam a kakaót, majd óvatosan belevegyítettem a fehérjehabot. Sütőpírra kikentem és 180 fokon bő negyed óra alatt készre sütöttem. A kisült lapot leválasztottam a sütőpapírról, még melegen feltekertem és így hagytam kihűlni.
Itt látszik, hogy mekkora volt a torta + az első harapás!:))) |
A krémhez a tejet a pudingporral összefőztem majd kihűtöttem. A margarint habosra kevertem a porcukorral és vaníliás cukorral majd hozzákevertem a pudingot. Az így kapott krém felével megkentem a piskótalapot. A maradék krémhez (egy keveset hagytam a tálban a külsejére) adtam a 2 dkg kakaót és ezt rákentem a vaníliás krémre. A piskótalap hosszabbik felére tettem a 2 megpucolt banánt és feltekertem a roládot. A maradék krémmel átkentem a felületét és banán alakúra formáztam - ez a formázás nem szükséges ha valaki csak egy sima roládot szeretne.
Hűtés után a porcukorral kinyújtott marcipánnal és fondanttal beburkoltam a süteményt majd ecset és ételfesték segítségével készre festettem.
Ahol meg volt bontva a banán ott házi fondant használtam mert az szép fehér, a banánhéj része pedig marcipánnal lett burkolva.
Ja, és a festésben hagytam a két kislányomat is segíteni, így néhány barna folt és zöld csíkocska az ő érdemük!! :-)))
Isten éltessen még egyszer Csongor! :-))
31 megjegyzés:
Azt a mindenit! Ezt nagyon ügyesen megoldottad! Nagyon szép ez a banán alakú torta és belülről is kívánatos! Nagyon finom lehetett! Őszinte gratulációm!...:)
Igazán banános banán:)))
A lányaidnak biztosan nagyon jó szórakozás volt h segédkezhettek:)))
Boldog születésnapot az ünnepeltnek! :)
Irigylem ezért a csodás tortáért! :) Nagyon szeretem én is a banánt, szeritnem nincs is finomabb gyümölcs egy megért banánnál! :)Télen napi szinten ettem a banánokat, pláne hogy a fenti-lenti fogszabim miatt csak ezt tudtam normálisan, bicska/kés használata nélkül fogyasztani. :D
Hű, de szuper lett! Kívül-belül szép és biztos nagyon finom volt!
Én menten elájulok:)
Elképesztő szépség a Kislányoknak köszönhetően...na jó a "Nagylány, az Anyukájuk" alappól zseniális!
Köszi mindenkinek, nagyon kedvesek vagytok és egyszer süssétek meg ti is ezt, érdemes! :)
Nagyon ötletes és szép! Biztos örült az ünnepelt:))
Isten éltesse az ünnepeltet!:)
A torta nagyon helyes!:))
Teljesen igazinak látszik.
Elképesztő miket alkotsz,kész cukrász vagy:)))
Hát ez nagyon szuper!!!!! Belül is nagyon guszta, kivűl pedig eszméletlen :)
Flóra: köszi! Örült az ünnepelt bár nem számított rá, hogy még fokozni tudom a banán-témát! :-DD
Roza: köszönjük szépen!
Mónika: tőled igazán jól esik az ilyen dicséret!!!:)))
Vikvi: köszi szépen Neked is!
Ez már alkotás! Nem kapok szavakat.Szuper jóó!
Fantasztikus jól néz ki, látszik rajta, hogy nagyon finom is. Nagyon ügyes vagy, na meg a lányok is :)
Tényleg nagyon látványos és finom is lehetett!Nagyon tetszik, igazi remekmű. Annyira igazinak tűnik:))
De jó, ennél banánosabb már nem is lehetne!:) Nagyon ötletes vagy!
Fergeteges ez a torta! Ötletes, szép és még finom is:)) Nagyon tudsz:)Jövő héten rám is vár egy torta készítés, ezek után bele se merek kezdeni:)
Mekkora banános banán:-) Nagyon ügyes vagy (a lánykáid is), csodásat alkottál! Férjem is banánimádó, szoktuk is mondani neki, biztosan majom volt az őse. Na őt is levenné a lábáról egy ilyen torta.
Hajni: köszi szépen!!
Luca: igen, a lányok érdemeit sem lehet elvitatni, olyan boldogok voltak, hogy hozzányúlhattak! :)))
Emi: örülök, hogy tetszett!
Erika: köszi szépen!
Janka: remélem bemutatod majd a tortádat, ami - a konyhai kreativitásodat látva - biztosan szuper lesz!
Gerdi: akkor lepd meg a férjed valamikor egy ilyennel! Szerintem ez nem olyan nehéz, nem is fontos bontott banánra formázni vagy akár sárga krémmel is bevonható a marcipán helyett! :)
Szuper lett, ügyi vagy! :)
Dina, köszönöm szépen! :)
Gratulálok! Nagyon élethűre sikerült!:)
Nagyon jól néz, nagyon ügyes vagy! :)
Panka, Hankka: köszönöm! :)
Szuper!!!!!!
Köszi! :)
Mekkora ötlet! Tetszik! :)
Köszi Tejszínhab! :)
De szuper! :) ügyes vagy!
Köszönöm szépen! :)
Szia!
Megszeretném kérdezni,hogy liszt nem kell bele?
Nem kell! És nagyon finom, kakaós! :)
Megjegyzés küldése