2014. január 4., szombat

Sóban sült ananász narancsöntettel- egy különleges desszert

 

Biztosan Ti is jártatok már úgy, hogy a tévében elcsíptetek egy receptet, amit tátott szájjal és kissé hitetlenkedve néztetek...na én ezzel így voltam! 

Váltogatva a csatornák között egy novemberi délután megálltam egy francia tengeri só lepárló üzemet bemutató műsornál ahol egyszer csak a műsorvezető kötényt kötött és azt mondta, egy nagyon finom és egyszerű desszertet mutat be, a sóban sült ananászt.

Szerencsére nem volt bonyolult a receptúra így gyorsan papírra vetettem és szentül elhatároztam, hogy adandó alkalommal kipróbálom. (Egy ananász, 1 kg só és némi segédanyag, több is veszett már Mohácsnál... :-D) Ez az alkalom pedig karácsony 1. napjának ebédje lett, ami után igazán jól esett már egy kis gyümölcs a sok dőzsölés után...

Számomra különleges és nagyszerű élmény - sós, édes, ananászos és narancsos egyszerre - volt így fogyasztani az ananászt, eltudom képzelni valamilyen könnyű grillhús mellé köretként is. A családot ugyan most megosztotta ez a "találmány", de többségben voltunk a rajongói oldalon. :))

Hát lássuk:

Hozzávalók:

1 kisebb ananász
1kg tengeri só (a műsorban 2kg volt nagyobb ananásszal és vastagabb sóréteggel)
1 tojásfehérje
1 lime leve
1/2 citrom leve

Narancsöntet:
1 narancs
5dkg nádcukor (a műsorban 10-et mondtak, szerintem az brutál sok!)
Csipet fahéj
1 db csillagánizs

A sót, tojásfehérjét, lime-és citromlevet egy tálban összekevertem, amolyan "malterszerű" masszát kell kapni.  Egy tepsi aljába - nálam egy jénai tál teteje - egyenletesen és vékonyan bele kell nyomkodni egy réteg sót. Erre rá kell fektetni az ananászt - a leveleivel együtt!! - és a gyümölcshúst "iglu-szerűen" körbe kell tapaszolni sóval. A levelek kívül maradnak a burkolásból.

150 fokos sütőben 1,5 óráig tart a sütés, ezalatt a só megfeketedik. Ezután egy órát hagyni kell hűlni. 

 Közben a narancs levét ki kell facsarni, hozzáadni a cukrot, fahéjat és csillagánizst és fel kell forralni. 10 perc állás után le kell szűrni.

A meghűlt sóréteget le kell kalapálni - szó szerint! - a gyümölcsről, kicsit megtisztogatni kézzel a maradék sótól és lehet szeletelni.

A langyos szeleteket narancsöntettel kell tálalni.

Nézzétek a hátra maradt sóágyat! :) :




22 megjegyzés:

Seffer Lilla írta...

Ez tényleg érdekes még sosem hallottam ilyet. Igazán izgalmas lehet :)

Hankka írta...

Nagyon különleges, kíváncsi lennék az ízére! :) Ezzel a finom fűszeres narancsöntettel biztosan finom! :)

Csigabige írta...

Ez tényleg különleges desszert! Megkóstolnám! :)

Műkedvelő Hedonista írta...

Ez igen! Fantasztikus ötlet :) Szinte érzem az ízét.

Muskátli Büfé írta...

Szuper -szuper - szuper!!! Finom lehet és a bonustrack az ideális fotóalany!

Névtelen írta...

Hú, nagyon érdekes, tetszik!:)

Katalin írta...

szépnek látszik, és izgalmas lehetett

tejszínhab írta...

Nagyon egzotikusan néz ki - főleg a készre sült képen, mintha valami tengerparti lakomán lennék :)

marisz57 írta...

Nagyon érdekes recept! Különleges ízkombináció lehetett! Kösz, hogy megosztottad vlünk!

Györgyi írta...

Ez aztán a nekem való recept! Idáig még csak csirkét sütöttem ezzel a módszerrel, ideje ananásszal is kipróbálni :)

trollanyu írta...

Micsoda izgalmas recept, nekem nagyon tetszik:) Van egy érzésem, hogy nálunk is megosztaná a családot, de egy próbát megér:)

Millye írta...

Valóban érdekes recept. Igazi ínyencség. :)

kiskonytyos írta...

Legközelebb megyek hozzád ebédre :)

Anazar írta...

Maradt még?? Mennék kóstolóra!

teller-cake írta...

Örülök, hogy sikerült felkavarnom ezzel a különlegességgel az ünnepek utáni állóvizet! :)) Nem nagy ördöngösség, egy próbát mindenképpen megér!

Gerdi írta...

Hogy mik vannak! Csirkét láttam sóban sülni, de ananászt... Annál izgalmasabb:-) Az üresen maradt sóburkolat meg igazi műremek, ugye, nem dobtad ki? :-)

Luca írta...

Nagyon kiváncsi vagyok az ízére. Tuti kipróbálom majd.

teller-cake írta...

Gerdi: :)), de a sóburok a kukában landolt, mert nem otthon sütöttem hanem férjem szüleinél.
Luca: remélem hogy ízleni fog! :)

HajniZoli írta...

Különleges, szívesen megkóstolnám. Egész csirkét sütöttem már így sóba bugyolálva, inkább párolódik alatta, gondolom az ananász is teljesen puha lett. Nyami:)

Okki írta...

Ez aztán az különlegesség. :)

teller-cake írta...

HajniZoli: egy próbát mindenképp megér. :)
Okki: :)))

Horvath Gyorgyi írta...

Itt az ünnep, akkor hajrá! Én is megpróbálom. Csodás recept!!!! :-)