2013. december 3., kedd

Dobos torta cukor-kupolával

 

Edit barátnőm anyukájának készült ez a torta meglepetésként a 60. szülinapjára. Mivel két cukros is volt az ünneplő csapatban, ezért Graham liszttel és nyírfacukorral készült, hogy kedvezőbbek legyenek a bűnözési adatai. :)
 

A dobos torta önmagában is olyan szép, hogy némi krém-díszítésen kívül, amit végigfuttatunk az oldalán, nemigen kíván más dekorálást. Mivel elszámoltam magam a cukor-olvasztásnál a tetőhöz - és maradt még olvasztott cukor a lábosomban - kipróbáltam egy dekorálási módot.
  • egy merőkanál domború részét alaposan megolajoztam,
  • a lábos aljában addig kevergettem a maradék olvasztott cukrot, míg az érezhetően megsűrűsödött,
  • ekkor a fakanállal gyors mozdulatokkal össze-vissza "becsíkoztam" rácsszerűen a beolajozott kanalat,
  • kicsit vártam és óvatosan a rácsok alá piszkáltam egy kés hegyével, próbáltam megmozdítani az egészet,
  • amikor már hozzá tudtam nyúlni, a kezemmel megmozgattam a rácsot,
  • megvártam amíg teljesen kihűlt, alul letörtem a felesleges, kiálló részeket (torokfájásra jó elszopogatni a maradék, dermedt cukrot!) és a torta közepére helyeztem
Bevallom, egyszer már próbálkoztam ezzel a módszerrel sikertelenül, de most végre összejött! Úgy érzem a titok 3 nyitja: jól legyen megkenve a kanál hátulja, kellően legyen sűrű az olvasztott cukor (ha híg, megfolyik), bátornak és merésznek kell lenni amikor megmozgatom a formán!

Isten éltessen Jolika még egyszer! :)



19 megjegyzés:

Éva írta...

Ismét nagyon szépet és finomat alkottál! Isten éltesse az ünnepeltet!

Süni írta...

Hű, de jól néz ki!

Roza írta...

Húúú, ez nagyon klassz!
Az ünnepeltnek még nagyon sok boldog születésnapot kíávnok!!

Névtelen írta...

Gyönyörű lett!:)

Luca írta...

A dobostorta nálunk is nagy favorit. Ilyen kupolát sokszor láttam a szakács műsorokban készíteni. Sokkal egyszerűbbnek néz ki, mint megcsinálni. Tapasztalatból tudom én is.....
Gondolom az égetett cukor részét rendes cukorból csináltad, mert a nyírfacukor nem karamellizálódik

Seffer Lilla írta...

Ó, hogy én mennyire imádom a dobos tortát. :)

Marka írta...

Aztabetyárját, de ügyes vagy. Én is próbáltam már, de nekem nem jött össze. NEked csodás lett :-)

teller-cake írta...

Köszönöm, hogy velem örültök! :))) És igen, a dob rész nem nyírfacukorból készült, igazából fel sem merült bennem ez a lehetőség de jó tudni, hogy az nem is karamellizálható!

Györgyi írta...

Nagyon csodás lett :) A karamellel tényleg csak bátran és elszántan lehet dolgozni. A kezemen vannak olyan hegek, amik szerintem örökre megmaradnak. Le a kalappal :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Gyönyörű:))

Csigabige írta...

A mindenét de jól néz ki! Tetszetős! :)

Edit írta...

Köszönöm a köszöntést anyukám nevében :-)
A torta nemcsak külsőleg volt szuper, hanem az íze is szuper volt, nagyon gyorsan el is fogyott :-))

Gerdi írta...

Már megint igen szép lett! A kupola is jó. A karamell tényleg jó torokfájásra? Finomabb gyógyszert el sem tudok képzelni:-) Anyukám a hagymateát égetett cukorral ízesítette- hát ezért!

Kati írta...

Csodaszép:)

Hankka írta...

Csodaszép, nagyon ügyes vagy és megint milyen jót ötleteltél! :)

HajniZoli írta...

Csodásat alkottál, mint mindig:-)

Millye írta...

Gyönyörű lett a dobostortád! :)

marisz57 írta...

Már elmondták az előttem szólók: gyönyörű a tortád és nagyon ügyes vagy!

teller-cake írta...

Köszönöm Nektek a kedves megjegyzéseket! :))