2014. július 7., hétfő

Rostoslé házilag barackból, répából....akármiből :)

 

3 évente annyi sárgabarackunk terem, hogy alig győzzük feldolgozni és osztogatni az ismerősöknek. Mindig főzök dzsemet, teszek el a fagyasztóba szeleteket és készül pálinka is belőle. Idén megakadt a szemem Rebarbara receptjén és szinte azonnal nekiálltam elkészíteni a házi rostos levet sárgabarackból. Andi szerint bármilyen gyümölccsel elkészíthető ez a lé és én már biztosan tudom, hogy más gyümölccsel is kipróbálom. 

Az első adagot sárgarépával kombináltam, a másodikat almával és őszibarackkal.

Isteni finom ez az ital, rostos és nagyon kevés cukrot tartalmaz. Nyolc liter készül a megadott mennyiségből és ehhez elég csupán 20 dkg cukor. 

Köszi Andi a fantasztikus receptet!

Hozzávalók:

3 kg sárgabarack (nálam egyszer negyed kiló, puhára főzött répa volt egy része, másodszor pedig őszibarackkal és almával kombináltam)
20 dkg cukor
1 csomag befőtt tartósító
1 citrom leve
víz

A barackot megmosom,kimagozom, a citromlével együtt egy 10 literes fazékba teszem.

Botmixerrel  szétzúzom és 1 liternyi vízzel felteszem főni.

Amikor forr,hozzákeverem a cukrot és a tartósítót, felöntöm annyi vízzel hogy 8 liter legyen az egész. Újból felforralom.

A habját leszedem és az előkészített üvegekbe töltöm.

Száraz dunsztba teszem és ott hagyom kihűlni.


14 megjegyzés:

tejszínhab írta...

Fantasztikus színe van! És biztos egészségesebb, mint a bolti! :)

Csigabige írta...

Igazi vitaminbomba! Fincsi lehet! :)

Hankka írta...

Csodaszép a színe, és az íze... hmmm... mennyei lehet! :)

Luca írta...

Kéreeeeeeeeeeeeeeeeek! :)

Vicuska írta...

De jóóó!!! :)

Kati írta...

Én is kérek, imádom a barackot :)

Gerdi írta...

Aztaaa... én meg lekvárt főztem a sárgabarackból! Na de szerzek én még:-)

Ditti írta...

szuper recept, köszi! :)

Györgyi írta...

Kaphatok egy pohárkával??????

Katalin írta...

Nagyon guszták, szívesen kortyolgatnék belőle :-)

Rebarbara írta...

Jajaj,de örülök,hogy ízlik :)

Muskátli Büfé írta...

Nagyon jó recept!!!! a hétvégén én is sárgabaracktömeggel foglalkoztam. Más módszerrel, de lett ivólé, valóban nagyon üdítő! Néhány perc és már nem is izzadtam - jó kis gyümölcs :)

marisz57 írta...

De finom lehet, és egészséges! :)

teller-cake írta...

Köszönöm a sok, kedves megjegyzést! Tényleg nagyon finom és elkészíteni sem ördöngösség. Ha valakit zavar az a kis tartósítószer, Andi szerint megfelel forralással és dunsztolással kihagyható belőle.